Wandelaars langs de kustlijn van het eiland Mors in Denemarken
Hikers on Mors. Limfjord

Eilanden en kliffen kijken

Foto:Mette Johnsen&Mette Johnsen
Limfjord en Himmerland

Limfjord en Himmerland, het bijna-noorden van Denemarken, is in negen uur vanuit Nederland aan te rijden. De natuur is hier groots en meeslepend. Er zijn fjorden, kliffen waar je fossielen kunt zoeken, bossen in alle tinten groen en witte stranden. Liefhebbers van oesters, geloof ons - die uit het Limfjord behoren tot de beste van de wereld.

Limfjord Himmerland TEST

Foto:VisitDenmark

Gek op fietsroutes

Boten in de haven van het Mariager Fjord in het Deense Himmerland

Foto:Destination Himmerland

Ontdek de natuur met legio routes, zoals de Mariager Fjordruten – bijna geheel - rondom het Mariager Fjord. Deze, misschien wel mooiste, fietstocht brengt je in 65 kilometer langs stadjes zoals Mariager en Hobro, oeroude grafheuvels en altijd is er dat uitzicht over het fjord. Leuke tussenstop: een korte boswandeling door het heuvelachtige Hobro Østerskov met hoge beukenbomen en oude eiken. Picknick en een bal mee, fun voor het hele gezin. Ook mooi: de Ertebølleruten (of: Trail of Ertebølle) die je 49 kilometer lang meeneemt langs het Limfjord.

De natuur is hier groots en meeslepend

Rold Skov

Voor een lange boswandeling ga je naar het Rold Skov. Als je op de kaart kijkt, zie je het al: een gigantisch aaneengeregen bosgebied. Het bos, waar vooral naaldbomen staan, is ongeveer zo groot als Terschelling. Trek er zelf op uit of laat je rondrijden in een paardenkar terwijl de gids honderduit vertelt, inclusief verhalen over struikrovers.

Hop naar een eiland

Wie van het knusse buitengevoel houdt, en graag van de gebaande paden reist, stapt in Rønbjerg op het voetveer naar het eilandje Livø. Dit groene wandelparadijsje met een handjevol inwoners ligt in het Limfjord en is – op een tractor na - zonder auto’s. Er zijn zelfs geen fietsen.

Foto:Mette Johnsen

Fur is ook zo’n prachtig eiland in het Limfjord. De veerboot doet er vier minuten over om er te komen en vaart meerdere keren per uur vanuit het plaatsje Hvalpsund. Goed idee: er gaat een mooi wandelpad langs de kust. In zo’n 22 kilometer wandel je met deze ‘Fur Rundt’ route heel het eiland rond.

Zo kom je vanzelf langs de ‘Moler’ kliffen en de hoogtepunten: Knudeklint en Steilklippe – niet te missen kliffen waar je naar oeroude fossielen kunt zoeken. In het Fur Museum kun je zien wat er zoal gevonden is op Fur, tot wel 55 miljoen jaar oud!  TIP Met Fur Event kun je super sportieve tochten over het eiland maken. Of een wandeling langs de steile kliffen.

Het Deense eiland Fur in het Limfjord
Foto: Jarinde de Klerk
Het eiland Fur in het Deense Limfjord
Foto: Jarinde de Klerk

Doorhoppen

En dan het – via wegen bereikbare - eiland Mors: de coolest place to be met de Blue Lagoon, de 61 meter hoge Hanklit en de bijna op het puntje van Mors gelegen Feggeklit klif. Tijd voor lunch? Even stoppen in het stadje Nykøbing Mors.

Wandelaars onderaan Hanklit op het Deense eiland Mors

Foto:Mette Johnsen

Venø, in het midden van het Limfjord, is zo’n beetje het kleinste in zowat alles. Het kleinste kerkje van Denemarken, de ‘kleinste’ veerovertocht (ca. 2-3 minuten) en de kleinste galerij van het land vind je hier. Maar groots is het eilandje in wandelroutes, lamsvlees, aardappelen en beroemd om hun schaaldieren- en visschotel.

Combineer een aantal eilanden met een georganiseerde wandeltrip. Niet goedkoop, wel onvergetelijk. Of maak een meerdaagse zeiltocht door de Limfjord, langs de parels van eilanden. In totaal zijn het er maar liefst negen, als je ook de schiereilanden meetelt.

Familiepret

En waar fjorden zijn, zijn stranden. De stranden aan het Limfjord gaan over in ondiep water en zijn perfect voor kinderen. Op veel plaatsen zijn zwembruggen aangelegd, zodat het mogelijk is ook verder het fjord in te gaan om te zwemmen. Overnachten doe je hier op Landal Rønbjerg, pal aan het fjord. Genieten!

In heel de regio staan vanzelfsprekend vis, schaal- en schelpdieren op het menu. Maar voor mosselen, daarvoor moet je in Løgstør zijn, bijvoorbeeld bij restaurant Kanalfogedens Køkken. Voor een culinair verwenmoment is het Limfjordens Hus in Glyngøre een restaurant om in gedachten te houden.

Familie i Øster Hurup, Himmerland, Danmark

Foto:Mette Johnsen

Een mooi strand aan open zee is Øster Hurup. Het is een fijne vakantiebestemming en rijk aan vakantiehuizen. En met de gezelligheid en levendigheid hangt hier echt een zomers sfeertje-aan-zee. De centrale ligging in Jutland maakt heel de regio overigens geliefd voor een vakantiehuis. Uitstapjes zijn altijd dichtbij waar in Limfjord en Himmerland je ook bent. Even een dagje naar het noorden toe, een stedentrip naar Aalborg of Aarhus of uitwaaien aan de westkust. En eilandhoppen, natuurlijk.

Een groep zwemmers in het Deense Limfjord
Foto: Mette Johnsen
Kinderen proberen krabben te vangen in het Deense Limfjord
Foto: Mette Johnsen

TIP

Samen op krabben- of garnalenjacht en de buit mee naar huis voor bij het avondeten. Kan gewoon, het fjord zit er vol mee. Bij Glyngøre Culture Station kun je gratis een waadpak, verrekijker en visnetten lenen. Kunnen de kids gelijk even uitrazen bij het nabije Glyngøre Vandpark – een ‘waterspeeltuin’.

Actiemodus: aan / uit

Nieuwe ervaringen opdoen, maakt je vakantie. En elk fjord biedt zijn eigen opties. Wandel de korte Panoramaroute (10 km) die je op prachtig uitzicht trakteert op het Mariager Fjord - waar je ook op wilde forel kunt vissen. En probeer het zeekajakken eens uit. Via de aan het fjord gelegen Mariager Camping bijvoorbeeld. Bij de Skive Fjord Camping aan het Skive Fjord kan je een tocht maken in een kajak met een transparante bodem. Je ziet mosselbanken, krabben en al het andere leven op de zeebodem. Bijzonder: kajakken bij volle maan! Of ga SUPpen. Bijvoorbeeld via Ertebølle Strand Camping aan het Limfjord. Het fjordwater is er rustig genoeg voor.

3x Safaripret

Vikingen momentje

Treed in de voetsporen van de Vikingen en bekijk twee ringburchten, Aggersborg en Fyrkat. Beide hebben een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nog verder terug in de tijd kun je in het Geopark Vestjylland – eveneens op de Werelderfgoedlijst – hier zie je hoe de landschappen zijn gevormd sinds de laatste ijstijd. 

Binnenpret

Het Struer Museum in het gelijknamige Struer is van licht, geluid en lokale historie. Fossielen en andere geheimen uit de klei vind je in het Fossil- og Molermuseet. Een kasteelbezoek haalt ridders en jonkvrouwen in je (kind) naar boven… Daarvoor ga je naar Spøttrup Borg.

Dit vind je misschien ook interessant

Lees meer over Limfjord en Himmerland
Uitzicht over Ertebølle Hoved in Himmerland in Denemarken
Aangrenzende regio: outdoorparadijs de Aarhus Regio
Ontdek het merenhoogland en de Infitiny Bridge in de Aarhus regio
Aangrenzende regio: ijstijdsporen en unieke natuur in Destination Nord
Een familie ontspant aan Palmenstranden in Frederikshavn in Noord-Jutland in Denemarken
Regio dichtbij: Vesterhavet, de Deense Noordzeekust
Vakantiehuizen aan de kust van Søndervig Strand