Bjarke Ingels BIG architectuur, Deense architect, Marsktårnet Denemarken

10x fantastische Bjarke Ingels architectuur in Denemarken

Foto: Jacob Lisbygd

De wereldberoemde Deense architect Bjarke Ingels heeft over heel de wereld adembenemende gebouwen ontworpen - van wolkenkrabbers en waterfront parels in New York tot het hoofdkantoor van Google in Londen - en natuurlijk vind je zijn fraaie architectuur ook in Denemarken.

Superkilen, Travel Trade Denmark
Foto: Céline Au detour d'un chemin
Het openbare park Superkilen in de wijk Nørrebro, in Kopenhagen - een ontwerp van Bjarke Ingels
Urban Rigger is a floating student housing designed by Bjarke Ingels.
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
Project Urban Rigger - hippe, drijvende zeecontainerwoningen voor studenten in Refshaleøen, Kopenhagen

Bjarke Ingels rondreis door Denemarken

Bjarke Ingels heeft de meest vooruitstrevende moderne architectuur highlights ter wereld ontworpen en veel van zijn zogeheten BIG projecten kun je bewonderen in… Denemarken!
Misschien heb je wel gehoord van de prijswinnende skipiste (!) CopenHill, die is gebouwd middenin Kopenhagen - bovenop een afvalenergiecentrale? Bezoek deze en de andere Bjarke Ingels bezienswaardigheden en ontdek waarom Ingels zelfs een plek verdiende in de Time 100: de lijst met de 100 meest invloedrijke mensen in Amerika. 

Tip: klik op de 'kaart'-knop en bekijk de interactieve kaart met al deze bezienswaardigheden, ideaal om je tour te plannen!

Lijst
Kaart
Bjarke Ingels BIG architectuur, Deense architect, Marsktårnet Denemarken
Foto: Jacob Lisbygd

Marsktårnet

Marsktårnet, de Marsk Tower, opende in 2021 in Zuid-Jutland. De spiraalvormige 25 meter hoge uitkijktoren staat voor 'een streng van het menselijk DNA' en biedt vanaf de top spectaculair uitzicht over het strand, de zee en het door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen Deense Waddenzeegebied. Spot ook de unieke waadvogels en zeehonden. Tip: overnacht middenin de natuur in het nabijgelegen Marsk Camp waar vandaan je je bezoek naar de top uitgerust kunt maken.

Lees meer
Tirpitz (BIG) Vesterhavet
Foto: Tirpitz (2017) - Bjarke Ingels Group (BIG). Photographer: Daniel Brandt Andersen

Tirpitz

Musea die ontworpen zijn door BIG vertellen een uniek verhaal. Tirpitz - lokaal bekend als het Blåvand Bunker Museum - is hier een goed voorbeeld van: dit bijzondere museum is verborgen in de betonnen Tweede Wereldoorlog bunker in de duinen aan de westkust van Jutland. De tentoonstellingsruimten vertellen de regionale geschiedenis terwijl de architectuur van het museum harmonisch opgaat in de omgeving.

Lees meer
The Danish Maritime Museum in Helsingør, Denmark, lit up at night with neon lights
Foto: M/S Museet for Søfart

Maritime Museum

Denemarken is omringd door 3 zeeën en waar je ook bent, ben je hooguit 52 km van de zee af. De zee speelt dus een centrale rol in het leven van de Denen. Het Maritime Museum is een aanrader in Helsingør ('Elsinore' op zijn Engels), op een klein uurtje rijden van Kopenhagen. Dit inventieve ondergrondse maritieme museum - met interactieve tentoonstellingen - heeft de vorm van een schip en is afgemeerd op de plek die ooit het droogdok van de stad was. Tip: naast dit museum ligt het beroemde Kronborg Slot, het kasteel dat Shakespeare inspireerde voor zijn Hamlet. De Helsingør tips op een rij:

Lees meer
GDK 8 House
Foto: Thomas Høyrup Christensen

8 House

8 Tallet, zoals het ontwerp op zijn Deens heet, is één van de meest besproken Bjarke Ingels gebouwen in Kopenhagen. Dit woonblok in de wijk Ørestad is ontworpen om het gemeenschapsleven in een flatgebouw in evenwicht te brengen. Zo heeft het gebouw een kilometerslang looppad dat naast toegang ook een ruimte biedt om te spelen en verbinding te maken. Vrijwilligers bieden rondleidingen aan - kijk op de website voor details. 

Lees meer
A drone view of Copenhill, an urban ski mountain in Copenhagen, Denmark
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center

CopenHill (Amager Bakke)

Naast een superuitzicht op de 'skyline' van Kopenhagen en een rooftop bar/cafe is vooral de - jaar rond geopende - outdoor (kunstmatige) skipiste op het dak een trekpleister. Het gevoel dat je letterlijk door de bruisende hoofdstad van Denemarken kunt skiën, is onbeschrijflijk! Binnenin biedt CopenHill ’s werelds hoogste klimmuur én ’s werelds schoonste energiecentrale - als onderdeel van het plan om Kopenhagen de eerste CO2-neutrale stad ter wereld te maken. CopenHill is dankzij de sustainable functie en architectuur uitgeroepen tot World Building of the Year 2021.

Lees meer
Foto: Jason Loucas

Noma

Nog zo’n niet te missen icoon op de lijst met must sees: zowel de typisch Scandinavisch architectuur als de wereldberoemde New Nordic Cuisine gerechten in dit met 3 MICHELIN sterren bekroonde restaurant trekken reizigers van over heel de wereld aan. Noma is zo ontworpen dat je je kunt laten inspireren door letterlijk een kijkje in de keuken van de chef-koks, voordat je zult genieten van een thematisch meergangen menu. Noma is voor de 5e keer verkozen tot ‘World’s Best Restaurant 2021’, het allerbeste restaurant ter wereld!

Lees meer
Islands Brygge Harbour bath, Copenhagen
Foto: Nicolai Perjesi

Havenbaden Denemarken

Bjarke Ingels zit ook achter een van de meest onderscheidende kenmerken van de stadshavens van Denemarken: de havenbaden, ofwel: drijvende outdoor zwembaden. De ontwikkeling van deze sociale samensmeltplekken - je vindt er drie in Kopenhagen en één in Aarhus - heeft ertoe bijgedragen dat de havens een plek zijn geworden voor alle leeftijden om te genieten van het water, te socializen en ontspannen.

Lees meer
LEGO House in Billund, Denmark, seen from above
Foto: LEGO® House

LEGO House - LEGO Museum

Het LEGO House is de manifestatie van de oneindige mogelijkheden van de LEGO-steen die kinderen een middel geeft om hun eigen werelden te creëren en deze spelenderwijs te bewonen. Dit is wat kinderen elke dag doen met LEGO-stenen - en precies dit is wat ook Bjarke Ingels met het indrukwekkende LEGO House in Billund heeft gedaan. In het LEGO House, dat is gebouwd van 21 immense LEGO stenen, vind je het prachtige LEGO museum met enorme tentoonstellingsruimten die een bezoek waard zijn voor jong en oud.

Lees meer
Foto: RUNI Photopop - VisitAarhus

Aarhus Ø

In Aarhus werkte de Bjarke Ingels Group samen met wereldberoemde Deense stadsplanners en de Deense architect Jan Gehl om de gehele wijk rondom de oude containerhaven ‘Aarhus Ø’ te ontwerpen. Het resultaat is een leefbare ruimte met een havenbad, promenades langs het water en een appartementengebouw die in functie veel overeenkomen met het 8 Tallet ontwerp in Kopenhagen.

Lees meer
Copenhagen ZOO's Panda House
Foto: Neel Andreasen

Copenhagen Zoo

Bjarke Ingels heeft een bijzondere visie gegeven aan het pandaverblijf van Copenhagen Zoo: Panda House. In deze veelbezochte dierentuin van Kopenhagen verblijven twee reuzenpanda’s in een gebouw dat de vorm en gedachte naleeft van yin en yang. Deze dualiteit sluit aan bij de uitgangspunten voor een habitat waar de teruggetrokken panda’s rustig en solitair van elkaar kunnen leven en bezoekers zonder ze al te veel te storen kunnen passeren. In de dierentuinwinkel kun je als souvenir een door Bjarke Ingels ontworpen pandafiguur kopen.

Lees meer

Voor architectuurliefhebbers

Plan met onderstaande architectuurtips een rondreis door Denemarken 

Danish Architecture Center
Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Superskilen Park Kopenhagen
Superkilen, Travel Trade Denmark
Utzon Center
© Utzon Center (2008) – Jørn Utzon & Kim Utzon.
ARoS Aarhus Art Museum
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Copenhagen Architecture Festival
GDK Danish Architecture Center DAC
5 design hotels in Kopenhagen (bekijk de video!)
The colourful lobby at the Tivoli Hotel in Copenhagen