Mønsted limestone mine is located near Viborg.

Duik in de onderwereld van Denemarken

Foto: © Mads Gregersen

Zet je schrap. De ondergrondse duisternis kan overweldigend zijn als je op zoek gaat naar oude geesten en legendarische ridders. Verken paleisruïnes, duik in de bijzondere grotten van Denemarken en dompel je onder in historie in ondergrondse oorlogsmusea. 

Lijst
Kaart
Stevns Klint, Stenvsfort Cold War Museum and underground passageways
Foto: @spirit_of_denmark
01

Stevnsfort Koude Oorlogsmuseum

Bezoek een uiterst geheim militair fort gebouwd om Denemarken en de NAVO te beschermen tijdens de Koude Oorlog. Diep verborgen onder de krijtlagen van de UNESCO kliffen van Stevns Klint, heeft dit fort 1,8 km aan ondergrondse gangen. Het fort werd 40 jaar lang gebruikt om mogelijke vijanden te bespioneren, maar is nu open voor het publiek. Geniet van een rondleiding op 18 meter onder de grond, langs goed bewaarde elementen van de militaire geschiedenis en ontdek zelden ervaren unieke uitzichten over de Baltische Zee.

Lees meer
02

02 De ruïnes onder Paleis Christiansborg

Eens de thuisbasis van koningen en koninginnen, herbergt Paleis Christiansborg nu het Deense parlement. Onder deze krachtpatser vind je de ruïnes van het 12e-eeuwse kasteel van bisschop Absalon. Hier zat de dochter van koning Christian IV meer dan 21 jaar gevangen voor de misdaden van haar man. De ruïnes zijn nu open en een echt ondergronds avontuur. Dit is er zeker een voor op je Denemarken bucketlist!

 

Lees meer
The Maritime Museum, Helsingør
Foto: © M/S Museet for Søfart
03

Het Maritiem Museum

Voor het Deens Maritiem Museum vertrek je vanuit Kopenhagen en reis je langs het water via een mooie route noordwaarts. Dit verzonken gebouw werd ontworpen door de Bjarke Ingels Group (BIG) en werd door ArchDaily geselecteerd als de winnaar van de 2014 Gebouw van het Jaar-prijs. Het museum, dat op een schip lijkt, bevindt zich in een traditionele maritieme omgeving. Het is deels onder de grond gebouwd om het zicht op het nabijgelegen Slot Kronborg (Home of Hamlet en UNESCO-werelderfgoed), niet wordt geblokkeerd.

Lees meer
Go under ground at the cisterns in Copenhagen
Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center
04

De Cisternen

Ooit een ondergronds waterreservoir met 16 miljoen liter water, de Cisternen – onder Slot Frederiksberg, en tegenwoordig een speciale ondergrondse ervaring voor kunstliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Geniet van de tentoonstelling en bereid je voor op een bijzonder koud en nat ondergronds avontuur, terwijl je de bijzondere sfeer beleeft.

 

 

Lees meer
Bunkers at Houvig Beach in West Jutland
Foto: Thomas Høyrup Christensen
05

De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

De WO II bunkers langs de westkust van Jutland zijn niet meer ondergronds, maar geven nog altijd een soort van verborgen gevoel. Gebouwd door de Duitsers bevonden de bunkers zich ooit onder de zandduinen. Inmiddels heeft de zee veel van de historische geheimen blootgelegd. Als je over het strand wandelt, is het alsof je terug in de tijd reist. Bezoek ook het bijzondere Tirpitz-museum - een voormalige geschutsbunker nabij Blåvand met interessante tentoonstellingen over de regionale geschiedenis.

Lees meer
Kronborg Castle Elsinore - Photo Daniel Overbeck
Foto: © Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
06

De kerkers van Slot Kronborg

Klaar voor een dapper avontuur? Maak een dagtocht vanuit Kopenhagen naar het spookachtige Slot Kronborg, waar nog altijd oude geesten door de gangen dwalen. Hier in de kazematten kun je Holger Danske bezoeken, een legendarische ridder, die nu slaapt in de kerkers van het kasteel. Hij rust hier uit om te strijden wanneer Denemarken hem ooit weer een keer nodig heeft.

 

Lees meer
07

De ruïnes van de St. Laurentiuskerk

De stad Roskilde was ooit een van de machtigste Vikingsteden in Noord-Europa en heeft veel geheimen. In de buurt van de kathedraal van Roskilde, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kun je onder het marktplein afdalen naar 'Stændertorvet' en de ruïnes van de middeleeuwse Sint Laurentiuskerk, die je een uniek kijkje in ons middeleeuwse verleden geven.

 

Lees meer
Mønsted limestone mine is located near Viborg.
Foto: © Mads Gregersen
08

Mønsted kalksteenmijn

Diep onder de grond bij Mønsted, net buiten de stad Viborg, kun je 's werelds langste kalksteenmijn middels een groot ondergronds systeem van tunnels en grotten verkennen en misschien tref je zelfs vleermuizen op je pad door de duisternis.

 

Lees meer
Museum of Danish Resistance
Foto: Thorkild Jensen
09

Vrijheidsmuseum

Duik ondergronds bij de Citadel (Kastellet) in Kopenhagen waar eens de Deense verzetsbeweging huisde tijdens de bezetting door de Duitsers (1940-1945). Een ondergronds museum, met een bunkerachtig ontwerp, neemt je spelenderswijs door de historie. Je kunt verschillende soorten spionage en sabotage plegen, zoals het ontcijferen van Duitse oorlogscodes en het afluisteren van telefoongesprekken.

 

Lees meer
Metroen
Foto: Reginaldo Sales
10

De metro - stadscirkellijn

Ja, ook wij hebben ‘m door... deze ondergrondse metro-ervaring is misschien niet een van de meest spookachtige, maar het biedt een unieke reis door Kopenhagen met een aantrekkelijk accent op architectuur. Geïnspireerd door Scandinavisch minimalistisch design, zijn de stations en gevels van de huidige metrolijn stuk voor stuk uniek. Bezoek de vele metrostations en verken tegelijkertijd alle karakteristieke buurten van Kopenhagen.

 

Lees meer