Bild des Kronprinzenpaares von Dänemark  Von Dänemark

Koninklijke highlights

Foto: Hasse Nielsen

Op 14 januari 2024 gaf koningin Margrethe II de troon door aan koning Frederik X. Het motto 'dichtbij het volk' staat voorop bij het Deense koningshuis en de kersverse koning heeft al gezegd zijn 'Royal Run' te blijven lopen door de straten van Denemarken. 10 koninklijke highlights:

Lijst
Kaart
Kongernes Jelling museum in Denemarken
Foto: Bang Clemme Film & Openhouse

Kongernes Jelling

Ontdek de geheimen van de Jelling-monumenten, zie het Vikingleven tot leven komen en leer alles over de legendarische eerste koningen van Denemarken. In het Kongernes Jelling museum maak je kennis met de allereerste koning van Denemarken, Gorm den Gamle, die meer dan een millennium geleden regeerde en de basis legde voor de Deense monarchie. De toegang tot het interactieve museum is gratis. Dichtbij vind je ook de Jelling-monumenten (UNESCO Werelderfgoed). Met zijn iconische runenstenen, Jelling-kerk en koninklijke grafheuvels biedt Kongernes Jelling een kijkje in het verre verleden van Denemarken.

The Danish parliament building Christiansborg Palace
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Christiansborg Slot

Bijgenaamd Borgen (ja, zoals die Deense tv-serie!) was dit ooit het thuis van de monarchen van Denemarken. Tegenwoordig huist het parlement hier en vinden er koninklijke evenementen plaats. De nieuwe koning van Denemarken werd hier ‘getroond’ en sprak vanaf het iconische balkon vervolgens de toegestroomde mensenmassa toe. Ontdek de ‘Christiansborg Ruins’ onder het paleis, bezoek de paleiskapel, neem een kijkje in de koninklijke ontvangstruimten en -stallen en sla - ook leuk voor wie niets met het koningshuis heeft - de 106 meter hoge toren van Christiansborg niet over. Deze hoogste toren van Kopenhagen geeft prachtig uitzicht (gratis toegang). Lunchen of dineren in de toren kan ook - een hoogtepunt voor je smørrebrød!

Amalienborg
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Amalienborg

Een koninklijke ontmoeting die je niet mag missen. Paleis Amalienborg is de residentie van de koninklijke familie in het hart van Kopenhagen. Ervaar de dagelijkse omgeving, prachtige architectuur en fantastische ligging van een 's werelds oudste monarchieën terwijl je misschien zelfs een glimp van de royals opvangt. Weetje: is de vlag gehesen? Dan is er ook echt iemand thuis! Je kunt zelfs even een kijkje nemen achter de schermen, als je een bezoek brengt aan Amalienborg Museum, dat huist in het paleis.

Tour de France route 2022, Kopenhagen, Denemarken, Amalienborg
Foto: © Kim Wyon

Wisseling van de wacht

Of er nou iemand thuis is of niet, traditioneel staat de koninklijke wacht 24 uur per dag present voor paleis Amalienborg. De wisseling van de wacht is een mooie ervaring en bijzonder om te zien als je in Kopenhagen bent. Waar moet je zijn? Dagelijks kun je al vanaf iets voor twaalf getuige zijn wanneer Den Kongelige Livgarde door de straten van Kopenhagen marcheert, beginnend bij de kazerne aan het adres Gothersgade 100, langs Rosenborg Slot, door de straten van Kopenhagen centrum om te eindigen bij Amalienborg waar om 12:00 uur de wacht wisselt.

The throne room at Rosenborg Slot
Foto: Dan Lundberg / Flickr

Rosenborg Slot

Midden in hartje Kopenhagen, omgeven door een prachtige kasteeltuin, ligt het 'plezierkasteel' Rosenborg Slot van koning Christian IV. Eeuwenlang verborgen de Deense koningen en koninginnen hier hun kostbaarste schatten. Dwaal door de prachtige verblijven in het kasteel en sla vooral de kelder niet over: in de schatkamer onder het kasteel zijn de Deense kroonjuwelen te zien. De kroon van de regent included.

Deltagere under Royal Run i København 2023
Foto: Matthew James Harrison

Royal Run

Koning Frederik is altijd een gepassioneerd hardloper geweest en in 2018 startte hij de Royal Run. De vreugdevolle hardloopwedstrijd vond als onderdeel van de viering van zijn 50e verjaardag plaats in de vijf grootste steden van Denemarken. Sindsdien is de race een jaarlijkse traditie en nodigt iedereen uit, ongeacht het fitnessniveau of de leeftijd, om deel te nemen. En koning Frederik? Die heeft al gezegd zeker weer mee te rennen. Heel de koninklijke familie ondersteunt actief de run, gaat in gesprek met deelnemers en draagt bij aan de feestelijke sfeer.

Herten in Dyrehaven, Klampenborg
Foto: Kim Wyon

Dyrehaven

Store Dyrehave is een natuurgebied op korte afstand van Kopenhagen. Dit voormalige forest of kings werd aangelegd door de Deense koning Christian 4 als jachtgebied en omringd door een stenen dijk, waardoor herten het gebied niet konden verlaten. Iets zuidelijker vind je ook het koninklijke erfgoed Jægersborg Dyrehave met zijn mooie hermitage. Een ontmoeting met een hert, of hele kudde, is hier meest waarschijnlijk: meer dan 2000 herten leven er, waaronder het statige edelhert. De herten zijn niet tam. Trek er op uit te voet, per fiets of een paardenkoets.

Foto: © Peter Søllner

Roskilde Domkirke

Dompel je onder in UNESCO Werelderfgoed. De Roskilde Domkirke kathedraal staat in de voormalige hoofdstad van Denemarken, Roskilde, en vervulde vroeger én nu een belangrijke rol. Nergens ter wereld zijn zoveel monarchen ten ruste gelegd als in deze domkerk. Onder meer koningin Margrete I, de meest recente koningen en hun echgenoten en vermeend zelfs Harald Blåtand zijn er begraven. Wanneer er geen besloten diensten zijn, kun je de domkerk van binnen bezoeken. Ook de architectuur is het bezoek waard.

Upptäck den magiska slottsträdgården på Fredensborg Slott på Nordsjälland
Foto: Thomas Rahbek - SLKE

Fredensborg Slot

Fredensborg Slot, op 30 km van Kopenhagen, is de meest gebruikte koninklijke residentie. Het is het decor voor belangrijke staatsbezoeken, familie-evenementen en tot op heden was het paleis de zomerresidentie van de - toen nog - kroonprins en zijn familie. In de zomer zijn er tours waarmee je delen van het paleis kunt zien. Ook mooi: in verschillende perioden kun je, op dagen dat er geen staatsbezoek is, de wisseling van de koninklijke wacht zien. Overnachten in de naast gelegen Fredensborg Store Kro is ook een aanrader. Of stap op de fiets: The Castle Route combineert 3 prachtige kastelen en mooie natuur in een 75 km lange fietsroute.

Porträt der Königin von Dänemark
Foto: Per Morten Abrahamsen

Margrietroute

Als laatste een eerbetoon aan de exact 52 jaar regerende vorstin van Denemarken. De Margrietroute is vernoemd naar koningin Margrethe II en gemarkeerd met wegwijsborden met margrieten, naar haar bijnaam "Daisy". De Margietroute is de meest uitgebreide rondreisroute van Denemarken en gaat door heel het land, met uitzondering van Bornholm en de eilanden in het Kattegat. De route is maar liefst 4.218 kilometer lang. Waar begin jij je reis?

Nog meer Denemarken inspiratie

Denemarken bestemmingen
practical-information
9 dingen om niet te missen in 2024
Sterrenkijken in Denemarken bij Bulbjerg