Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark

Beleef het enige Dark Sky Park van Denemarken - en Scandinavië - met de beste astrofotograaf ter wereld:

Foto: Mads Tolstrup

Ruslan Merzlyakov is een astrofotograaf die meer dan 1.000 sterrennachten in Denemarken heeft gefotografeerd. Sindsdien is hij tweemaal verkozen tot ’s werelds beste astrofotograaf en is zijn werk gepubliceerd door de BBC, Forbes Magazine en National Geographic.

De 5 beste plaatsen in Denemarken om sterren te kijken en fotograferen volgens Ruslan

De lange winternachten in Denemarken zijn een droom voor sterren kijken en astrofotografie. Niet alleen kun je hier veel langer naar de sterren kijken, het is bovendien al om 17:00 uur ’s middags donker, waardoor het een ervaring wordt die voor de meeste mensen heel toegankelijk is. Veel van Ruslans foto’s zijn in Dark Sky Park Møn gemaakt - waar je zelf Dark Sky Park safari's kunt maken (ook als je zelf geen camera hebt). Ontdek Møn en al zijn andere favoriete plekken in onderstaande tips. 

Dark Sky, Møns Klint
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
01

Møns Klint

Door de volledige duisternis en minimale lichtvervuiling is Møn door The International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Park en bestempeld tot een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Møn ligt op slechts 1,5 uur rijden van Kopenhagen en is prachtig omgeven door steile kliffen en glooiende heuvels die je vanuit Camp Møns Klint bijvoorbeeld kunt verkennen en die ook overdag een aanrader zijn om te bezoeken.

Nationalpark Thy at night
Foto: Ruslan Merzlyakov
02

Nationaal Park Thy

Er is een prachtige sterrenhemel zichtbaar vanuit dit schilderachtige nationale park in Jutland. De combinatie van strand, bos en de glooiende zee creëert een fantastische omgeving rond een magische sterrenhemel.

Sterrenkijken Denemarken, Bornholm
Foto: © astrorms/Ruslan Merzlyakov
03

Bornholm

Het is een heel bijzondere ervaring om de kasteelruïne van Hammershus onder een sterrenhemel te zien. Je kunt tijdens een heldere nacht ook de kronkelende Serpentinvej in het dorp Gudhjem bezoeken - ongelooflijk "Insta-vriendelijk" - óók onder de sterren.

Sterrenkijken Lønstrup, Denemarken
Foto: © astrorms/Ruslan Merzlyakov
04

Lønstrup

In de omgeving van deze kustplaats in Noord-Jutland vind je schitterende plekken die volstrekt uniek zijn in Denemarken. Zo staat de Rubjerg Knude vuurtoren op een enorme dwalende zandduin, en met de fonkelende sterren en planeten als achtergrond ben je verzekerd van een bijna magische ervaring.

Night sky over Rebild Bakker, North Jutland
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
05

Rebild bakker

Tijdens de herfst en winter bloeien hier in Noord-Jutland duizenden heideplanten met prachtige roze en paarse nuances. Als de volle maan op het glooiende landschap schijnt, verandert de natuur in een waar kunstwerk. Tip: richt je telefoon op de sterren en leer meer over sterrenbeelden, planeten en satellieten met sterren kijken apps als Star Chart of Skyview Lite.

Ontdek nog meer winterbestemmingen

Christmas market in Odense
De leukste kerstmarkten in Denemarken
Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark
Ontdek de beste surfplekken in Denemarken en meer met deze surfkampioene:
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark
Ontdek de Waddenzee met de tips van deze gepassioneerde marinebioloog en natuurgids:
Njut av extra hygge i Danmark under julen
Wintervakantie tips Denemarken