Verder naar inhoud
Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark

Ontdek de beste surfplekken in Denemarken en meer met deze surfkampioene:

Foto: Mads Tolstrup

Vahineura Itchner werd geboren in surfparadijs Frans-Polynesië maar weet één ding zeker; de beste plekken ter wereld voor golfsurfen zijn hier in Klitmøller te vinden - en zijn gemakkelijk toegankelijk voor iedereen, het hele jaar door.

De 4 beste surfspots in Denemarken

De 50 kilometer lange kuststretch rond de badplaats aan de noordwestkust van Denemarken staat internationaal bekend als een van de beste “cold water” surfplekken ter wereld en biedt minstens 31 waanzinnige surfspots. Je vindt ze allemaal in het noorden van Jutland, langs onze wilde Noordzeekust.

Lijst
Kaart

Inside Reef, Klitmøller

This place is only three minutes from where I live and is so close to the place where I run the surf school and our surf shop here in Klitmøller, so it's really easy to find if you're in town. 

Lees meer

Bunkers, Reef break, Klitmøller

This is the place to be for a good right wave which gives super performance when it's on! And also the surroundings here are just stunning, even if the waves aren't right...

Lees meer
Wind surfing in North Jutland
Foto: Mark Wengler

Big pier, Nørre, Vorupør

Big Pier is a fun place to surf when there's a big swell and lots of wind, because the pier protects you from the heavy wind. It's a short drive down the coast from Klitmøller.

Lees meer
Hanstholm
Foto: Food Out West

Fiskemelet, Hanstholm

This is one wave you need to try when you're in Denmark. Hanstholm is a 15-minute drive from Klitmøller, anw whatever the weather, you'll find beautiful long waves here. 

Avonturen aan de Noordzee, tips van Vahineura

Vahineura is professioneel surfer en mede-eigenaar van surfschool Cold Hawaii Surf Camp in het gelijknamige Cold Hawaii, zoals Klitmøller onder surfers wordt genoemd. Vahineura's favoriete surfseizoen is de winter, wanneer de golven nog beter zijn. Dit zijn haar beste tips voor tussen het surfen door.

View over Klitmøller, North Jutland
Foto: Mads Tolstrup
01

Wil je leren golfsurfen?

Op slechts drie minuten lopen van het centrum van Klitmøller in Cold Hawaii vind je het Inside Reef. Hier zijn vooral gemakkelijke en langzame golven die perfect zijn voor beginners. Als de omstandigheden optimaal zijn, kun je er bovendien ook de meest perfecte golf van Denemarken vinden voor gevorderden, die snel en hol is. Ook Bunkers' Reef break - misschien wel de beroemdste golf van Denemarken - vind je in Klitmøller.

Boy walking on a windy sand dune in Klitmoeller, Thy National Park
Foto: Mette Johnsen
02

Wandeltochten

De Deense Noordzeekust is verbonden aan indrukwekkende landschappen. Er zijn ongelooflijk veel wandelroutes langs de westkust in Denemarken, variërend in lengte waardoor je uren tot weken kunt wandelen. Verken het grootste nationale park van Denemarken, Nationalpark Thy, ontdek het prachtige uitzicht vanaf de hoogste duin in Blåbjerg Klitplantage, of kies voor een langere wandelroute: VesterhavsCaminoen, een vierdaagse wandeltocht.

Foraging sea buckthorn in Denmark
Foto: Richard Clark
03

Wildplukken

Zelfs in de wintermaanden zijn er langs de westkust in de natuur veel lekkernijen te vinden. Op de stranden en pieren vind je alikruiken en blaaswier, terwijl op de heide zowel sparren als sleedoornstruiken voorkomen. Neem een ervaren wildplukker mee als je het wildplukken voor de eerste keer gaat proberen.

Angeln in Hanstholm an der Dänischen Nordseeküste
Foto: Thomas Høyrup Christensen
04

Visafslag

Het is een unieke ervaring, heel het jaar door, als vroeg in de ochtend de kotters binnenkomen met schol, heek en kabeljauw. Je maakt van dichtbij kennis met de eeuwenoude visserscultuur als je ’s ochtends vroeg in Hanstholm en Hirtshals naar de visafslag gaat.

05

Verblijf in een typisch Deense ’kro’

In de vele charmante stadjes langs de westkust in Denemarken zijn gezellige en romantische herbergen te vinden die ook in de winter open zijn. Hier ligt de nadruk vaak op Deense gezelligheid – hygge – die je in dit jaargetijde extra goed beleeft, en goede kamers en heerlijk eten. Probeer de Nymindegab Kro bijvoorbeeld, of de met twee Michelinsterren bekroonde Henne Kirkeby Kro.

Dit vind je misschien ook interessant

Get started met een surfvakantie of volg surflessen op een van de locaties in Denemarken waar je voor surfen terecht kunt.
Ga je liever net als Vahineura voor de beste golven in Denemarken? Dan is de winter voor jou het seizoen om naar Denemarken te reizen. Onze wintertips: 

 

Njut av extra hygge i Danmark under julen
Wintervakantie tips Denemarken
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark
Ontdek de Waddenzee met de tips van deze gepassioneerde marinebioloog en natuurgids:
Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark
Beleef het enige Dark Sky Park van Denemarken - en Scandinavië - met de beste astrofotograaf ter wereld:
Christmas market in Odense
De leukste kerstmarkten in Denemarken

Share your wonders: