National Park Thy

Foto: Susanne Worm

Trek eropuit in de wilde duinen, wandel door één van de mooie bossen en ontdek de traditionele kustdorpjes van het wildste nationaal park van Denemarken, Thy. Thy is zo mooi dat het is opgenomen op de 2022 New York Times-lijst met ’52 places for a changed world’. 

Waarom zou je Nationalpark Thy bezoeken? 

Laten we gewoon zeggen hoe het is... National Park Thy is mooi. En ook vredig, wild en ruig. En wat dit park écht uniek maakt, is hoe je de tradities en de ritmes van de verschillende kustdorpen in het gebied kunt ervaren. Je ontdekt wat het betekent om te wonen op een plek die is gevormd door wind en water.

Klitmøller at Thy National Park

Foto:Mette Johnsen

De wilde landschappen van Nationaal Park Thy

Nationaal Park Thy is het oudste nationale park van Denemarken. Een ruige kustwildernis waar je meer dan 200 km² aan paden te voet of met de fiets kunt verkennen, door zandige bossen, indrukwekkende duinen en brede zandstranden. Ontdek ook de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Thy. Het park is de hele dag open en je kunt er zelfs in overnachten in bijvoorbeeld een glamping accommodatie zodat je vol energie aan je volgende avontuur kan beginnen.

Lodbjerg Hede in Thy National Park, North Jutland
Foto: Susanne Worm
Thy National Park in North Jutland
Foto: Jens Kristian Kjærgaard

Ontmoet het lokale dierenrijk

De dieren in het Nationale Park genieten van de ongerepte landschappen. Houd je ogen open voor wilde edelherten, die vrij rondstruinen door het park of ga naar de kust en spot de zeehonden die liggen te chillen op het strand. Ook kun je hier verschillende vogels zoals adelaars en kraanvogels vinden. Een goede plek om al deze dieren te kunnen zien is 'de berg', het hoogste punt in Nationalpark Thy: Isbjerg. 

Local park guide Thy National Park

Foto:asrosenvinge

Ga vissen samen met de locals

In het historische vissersdorpje Stenbjerg in Thy, kun je samen met een lokale gids en vissers de mooiset vissen vangen in de zee. Zij kennen dit stukje Noordzee als de beste, net als het natuurlijke ritme van het park. En aan het eind van het dag op het water kun je heerlijk eten en drinken in een traditionele Deense kro, Stenbjerg Kro.

Als je liever zelf de vismogelijkheden in Thy wilt ontdekken, overweeg dan een bezoek aan één van de 200 meren in het Nationale Park. Op een aantal van deze meren mag gratis gevist worden, maar er zijn ook meren waar een vergunning voor nodig is.  

 

Boy walking on a windy sand dune in Klitmoeller, Thy National Park

Foto:Mette Johnsen

Proef Thy

Ga op een delicatesse jacht door de duinplantages en ontdek de lekkernijen vers uit de natuur. In Nationaal Park Thy kun je verschillende paddenstoelen en bessen vinden, zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen, veenbessen, bramen en bosbessen. Maak van de bessen je eigen jam of eet ze samen met wat vers gevangen vis en een lokaal gebrouwen biertje, voor het proeven van de traditionele smaak van Thy.

 

 

Sleeping under the stars in Thy National Park
Foto: Ruslan Merzlyakov
Sternenhimmel über dem Thy Nationalpark
Foto: Ruslan Merzlyakov

Slaap onder de sterren

Kamperen midden in de natuur van Thy is een avontuur op zich. Er zijn meerdere shelters opgezet in het park en er zijn verschillende plekken beschikbaar gemaakt voor kamperen, zoals de Hvidbjerg plantage. Ontdek andere outdoor shelters  waarin je kunt overnachten in de natuur of kijk hier waar je precies je tent mag op zetten om je een onvergetelijke overnachting te bezorgen. 

Two people go paddleboarding on a calm sea at Klitmøller, Thy National Park

Foto:Mette Johnsen

Voordelen van de Noordzee

Cold Hawaii in Klitmøller is een deel van Nationaal Park Thy en is het centrum van (extreme) watersporten. De Noordzee biedt hier perfecte omstandigheden voor kitesurfers en surfers. De krachtige stromingen zorgen voor geweldige golven. Waar het water iets rustiger is, kun je ook gaan paddle boarden (SUP).

Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark

Foto:Mads Tolstrup

Ga wandelen of stap op de fiets

Ervaar het mooie en wilde landschap fietsend of te voet. Het Nationale Park heeft mountainbike routes van 6 tot 10 km en in verschillende moeilijkheidsgraden. De routes zijn gemarkeerd met rode paaltjes, pictogrammen en pijltjes. Andere fietsroutes leiden je naar bijvoorbeeld het Flade, Øsrum of Vandet meet. Thy is de perfecte plek voor een Deens avontuur op een relaxte of sportieve en avontuurlijke manier. Je kunt fietsen huren op verschillende locaties in het park. 

Als je liever gaat wandelen of hiken, kun je met een gids op pad of natuurlijk je eigen pad volgen. De langste hiking route, de Vestkyststien ("Westkustroute") strekt zich uit over 80-100 km en kan gedaan worden in 5 dagen. Slaap onderweg op campings of in een outdoor shelter, waarin je direct van het uitzicht op de sterren kunt genieten. 

Two people take a walk beside boats on the beach at Snedsted, Thy National Park

Foto:Anne-Sophie Rosenvinge

Het dorpsgeluid in en rondom Thy

Eet versgevangen vis in de historische visgemeenschappen Hanstholm of Stenbjerg, bezoek Klitmøller voor een dag gevuld met actie op een surfplank of ga kitesurfen. Ontdek ook het gezellige kleine stadje Agger, dichtbij Flade en Øsrum. Vanaf hier kun je een korte wandeling naar Lodbjerg maken en een bezoek brengen aan de welbekende vuurtorens.