Kerstmarkt in Odense

6 vragen over Deense kerst

Foto: VisitOdense

Wij hebben de 6 meest gestelde vragen over de Deense kerst voor je op een rijtje gezet. Nu kun je goed voorbereid op vakantie naar Denemarken tijdens de kerstdagen en begrijp je de tradities rondom de Deense kerst misschien ietsje beter. 

1. Wanneer wordt Kerst gevierd in Denemarken?

Op 24 december (kerstavond) wordt in Denemarken kerstmis gevierd met vaak een kerstdiner en cadeautjes. Het openen van de cadeautjes gaat vaak door tot in de late uurtjes. 

2. Wordt er echt gedanst rondom de kerstboom op kerstavond? 

Ja, er wordt echt gedanst. Het is een Deense traditie om samen met de hele familie rondom een kerstboom te dansen, voordat de cadeaus worden open gemaakt. Er zijn ook Deense families die het dansen voor het eten doen. 

3. Hebben de Denen een kerstboom tijdens de Kerst?

De meeste Deense families tuigen op kerstavond een kerstboom met echte kaarsjes op. Over kaarsjes gesproken de meeste families hebben ook een adventkaars in huis, die ze in december , tot dat het kerstavonds is, dagelijks aansteken.  

4. Hebben ze een Kerstman in Denemarken?

In Denemarken heet de Kerstman, Julemanden en hij heeft een groep Nissen die hem helpen. Een Nisse is een een soort ondeugende elf. De kerstman komt bij de meeste Deense families langs op de 24e december met een zak vol cadeautjes.

5. Wat wordt er gegeten met Kerstmis in Denemarken? 

Het kerstdiner is een belangrijke aangelegenheid en gaat gepaard met verschillende tradities. Deense families zitten vaak uren aan tafel en eet verschillende soorten vlees, aardappels, rode kool en jus.

'Risalamande' is een echt traditioneel kerstdessert; een rijstpudding met kersensaus. In de schaal met deze pudding is een hele amandel verstopt. Degene die deze amandel terugvindt in zijn/haar schaaltje wint een extra prijs of cadeau.

Æbleskiver (kleine soort gefrituurde donuts met poedersuiker), kerstbier, gløgg (warme glühwein) en gekonfijte amandelen worden ook veel genuttigd rond en tijdens de Kerstdagen. 

6. Hoe zeg je 'Prettige Kerstdagen' in het Deens?

Dit zeg je met 6 letters / 2 woorden: 'God Jul' (spreek uit: 'Goe Joell')

Ontbreekt er volgens jou een vraag? Of heb je een vraag of Kerstmis in Denemarken? We horen het graag, stuur ons een bericht via denemarken@visitdenmark.com