VisitDenmark
An girl eats a fresh oyster at the Wadden Sea National Park in Denmark

7 redenen waarom je oesters in Denemarken zou moeten eten

Niet iedereen is dol op oesters, maar als je ze ergens zou willen proberen dan, dan zou je bij ons moeten zijn. Wij weten (bijna) alles over oesters en wij zijn trors op onze oestercultuur.

1. We slurpen al duizenden jaren oesters

Oesters worden vaak geassocieerd met chique restaurants en dure champagne, maar wij hadden al sinds het stenen tijdperk oesters op het menu staan. De voedzame en smakelijke delicatesse was duidelijk een grote hit onder de mensen uit het stenen tijdperk: archeologen hebben oesterschelpen gevonden in een aantal  nederzettingen die dateren uit ongeveer 4000 voor Christus. Hier begon onze oesterscultuur...

Hunting for oysters in the Wadden Sea National Park
Austern aus dem Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

2. Oestersafari(!) in Denemarken

Een Oester-wat?! Ja je leest het goed, een oestersafari. Oestersafari's worden meestal geleid door deskundige natuurgidsen die alle trucs en tips kennen voor een succesvolle tour. Op de Zuid-Deense Noordzee zijn er oestersafari's vanaf de eilanden Fanø en Rømø, maar je kunt ook op zoek gaan naar oesters in de Limfjorden.

3. Denemarken heeft een oesterkoning

Naast onze geliefde koninklijke familie, hebben we ook een echte oesterkoning! De voormalige personeelsconsulent Jesper "Oyster King" Voss veranderde een paar jaar geleden zijn pak voor rubberen laarzen en een leren schort. Hij weet alles over de delicatesse en deelt zijn kennis graag op talloze oestersafari's en workshops. 

 
Austernkönig auf der dänischen Nordseeinsel Fanø

4. Wij hebben een oesterfestival

Een gerecht zo lekker als oesters verdient een festival. De westkust van Jutland, tussen de Deense Waddenzee, rond Rømø en de Limfjorden worden beschouwd als de oesterkust van Denemarken en trekt fijnproevers en liefhebbers van zeevruchten van over de hele wereld. Sinds 2019 heeft de oesterkust ook zijn eigen festival: het oesterfestival van Denemarken combineert regionale culinaire en natuurevenementen, zoals oestersafari's, kruidentochten, kookwedstrijden en natuurlijk smaaktesten.

Austernsafari im Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

5. Het mekka voor liefhebbers van schelpdieren is in de Limfjorden

De Limfjord is niet alleen de oorsprong van de beste oesters ter wereld, maar ook andere schelpdieren zoals mosselen en andere vissoorten die daar vandaan komen staan ​​bekend om hun kwaliteit. Het is dus geen wonder dat Nykøbing Mors, op het eiland Mors, is uitgegroeid tot de schelpdierhoofdstad van Denemarken (of moeten we zeggen "oysted" ...)! Je kunt het zelf zien tijdens de jaarlijkse oester- en mosselpremière, op oestersafari's en 'last but not least' op het schelpdierfestival met het beroemde buffet.

6. Als je oesters eet, help je ook het milieu

De Japanse oester, die overal in de Deense binnenwateren voorkomt, wordt beschouwd als een invasieve soort, verandert het natuurlijke mariene milieu en bedreigt de unieke Europese oestersoort, vooral in de Limfjorden.  Dus pak je rubberen laarzen in en doe het milieu een plezier! Goed om te weten: de Japanse oester is te herkennen aan zijn langwerpige vorm en dikke schelp, de Europese is ronder en vleziger.

 

Austern aus dem Nationalpark Wattenmeer an der Süddänischen Nordsee

7. Probeer ze gewoon eens!

We geven het toe, de consistentie van oesters is niet voor iedereen weggelegd, maar wij vinden dat je alles moet proberen! En als je oesters wilt proberen, waarom dan niet in Denemarken? Naast oestersafari's, festivals en andere mogelijkheden zijn er ook in de beste visrestaurants van Denemarken, waar oesters vaak in de lekkerste settings worden geserveerd. 

 

Ben je nog niet uitgeproefd?

7 Whisky-stokerijen in Denemarken
Holzfässer in der Brennerei Fary Lochan Destillerie
8 typisch dänische Gerichte
Hot dog from hot dog stand Jeanettes Pølser in Copenhagen
Skål! Discover Danish beer in Denmark's local breweries
Øl beer sign outside a bar in  Vesterbro, Copenhagen, Denmark
Test je Deense kookkunsten