Endelave

Endelave is Deens eiland van het jaar 2020-2021

29.9.2020
Foto: Kystlandet - Melissa Villumsen

Endelave in het Kattegat naast Horsens Fjord mag zich Deens ‘Eiland van het Jaar 2020-2021' noemen. Door zich als ‘Actief Eiland’ te profileren zijn de eilandbewoners erin geslaagd zowel de lokale bevolking als toeristen via verschillende initiatieven bij het eilandleven te betrekken.

Endelave heeft net als vele andere kleine eilanden grote uitdagingen gehad om het actieve eilandleven in stand te houden. Na de sluiting van de plaatselijke school moest de bevolking nieuwe manieren vinden om het eiland naar een levensvatbaar niveau te tillen. Onder de noemer ‘Actief Eiland’ is de lokale sportvereniging erin geslaagd nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor zowel de bewoners als toeristen van het eiland.

Jens Otto Størup, voorzitter van de jury en bestuurslid van Forenet Kredit: “Wij hebben drie absoluut fantastische eilanden bezocht en op alle drie de plaatsen betrokken en gepassioneerde eilandbewoners ontmoet. Het was een moeilijke beslissing om de winnaar te kiezen, maar Endelave heeft vooral indruk op ons gemaakt met een duidelijke en realistische benadering voor de ontwikkeling van het eiland na de sluiting van de school door ook de burgemeester en de gemeente Horsens bij het project te betrekken.”

Endelave is 13 vierkante kilometer groot en telt 155 inwoners (2020). Het eiland is met de veerdienst in 70 minuten vanaf Snaptun bij Horsens te bereiken. Toeristen kunnen onder andere yoga beoefenen met een 83-jarige lokale bewoonster of lunchpakketten met huisgemaakt roggebrood mee de natuur innemen tijdens een wandeling op de nieuwe Konijnen route (”Kaninøen”) om de enorme populatie wilde konijnen te spotten. Naast de rijkdom aan dieren, planten en een gevarieerd landschap, van een mini wad tot aan een trollenbos, is het eiland perfect om met de fiets te ontdekken.

Eerste editie ’Eiland van het Jaar’ verkiezing


De Deense verkiezing ‘Eiland van het Jaar’ vindt in 2020 voor het eerst plaats met als thema ‘Een goede samenwerking creëert duurzame en rendabele eilanden’. Alle Deense eilanden zonder een vaste brugverbinding kunnen zich inschrijven voor de verkiezing.

De prijs wordt uitgereikt door Forenet Kredit, de Rural Joint Council en de Association of Danish Small Islands. Door deze prijs in het leven te roepen wil het samenwerkingsverband de lokale gemeenschappen een hart onder de riem steken, ontwikkelingen stimuleren en aandacht genereren voor de Deense eilanden (er zijn er in Denemarken 444), zodat bewoners, toeristen en andere belanghebbenden de eilanden kunnen ondersteunen.

Voor de 2020-2021 editie ontving de commissie in totaal 11 inschrijvingen. Endelave, Strynø in het zuiden van Funen en Aarø in de Kleine Belt, werden als de drie finalisten aangewezen. Endelave ontvangt naast de titel ‘Eiland van het Jaar 2020-2021' ook 50.000 Deense kronen (ongeveer 6.800 Euro) voor de verdere ontwikkeling van het eiland. De andere twee eilanden, Strynø en Aarø, ontvangen elk 25.000 Deense kronen (ongeveer 3.400 Euro). De uitreiking vindt plaats op 3 oktober 2020.

Beeldmateriaal: 

Hoofdfoto (Credit Kystlandet - Melissa Villumsen)

Luchtfoto (Credit: Kystlandet)

Konijnen op Endelave (Credit: Kystlandet - Peter Marczak)

Fietsen op Endelave (Credit: Kystlandet) 

Meer beeldmateriaal Kyslandet