Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark

Ontdek de Waddenzee met de tips van deze gepassioneerde marinebioloog en natuurgids:

Foto: Mads Tolstrup

Signe Bøgh Tonnesen is marinebioloog bij het Vadhavscentret (Waddenzeecentrum) gelegen in Ribe, middenin het Nationaal Park Waddenzee. Hier vandaan kun je vele Waddenzee-excursies - zoals de oestersafari - starten. Signe kent de Waddenzee van Denemarken als geen ander. 

Avonturen aan de Waddenzee in Denemarken, Signes tips

De kilometerslange kustlijnen van de Deense Waddenzee lenen zich allereerst uitstekend voor een oestersafari! Signe: “De Japanse oester is een invasieve soort, je kunt er van oktober tot maart zoveel plukken en eten als je wilt.” In de winter denk je er misschien niet direct aan om naar zee te gaan, maar juist in deze tijd kun je bijzondere ervaringen opdoen. Ook in de andere seizoenen zijn er bijzondere belevenissen:

Natur phenomenon Black Sun in South Jutland, Denmark
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
01

”Zwarte zon”

Ga mee op een begeleide tocht om het fascinerende natuurverschijnsel mee te maken waarbij er tot wel een miljoen vogels tegelijkertijd in de lucht dansen. Net aan het einde en begin van de winter, in het vroege voorjaar en het late najaar, verzamelen de spreeuwen zich in grote zwermen boven de moerassen om voedsel te verzamelen voor hun lange vogeltrek.

Seal safari at the Wadden Sea, Denmark
Foto: Nationalpark Vadehavet
02

Zeehondensafari

Tijdens een zeehondensafari in de Waddenzee kun je (jaarrond) zowel de grijze zeehond als de gevlekte zeehond, de meest voorkomende zeehond in de Waddenzee, zien. Je gaat samen met een bioloog naar de zandbanken waar de zeehonden verblijven en kunt ze door een verrekijker bekijken, terwijl je alles te weten komt over deze fascinerende dieren.

03

Wandel naar het eilandje Mandø

Net buiten Ribe ligt het gezellige eilandje Mandø. Tweemaal per dag, bij laag water, kun je hier (jaarrond) naartoe lopen of rijden voordat de zeebodem weer onder water komt te staan. Er zijn charmante overnachtingsmogelijkheden op Mandø en vooral de tocht erheen is een bijzondere ervaring. De tocht kan ook per trekker worden gedaan als je op zoek bent naar een nog uniekere herinnering. 

Oysters by the Wadden Sea
Foto: Frame & Work, Thomas Høyrup Christensen
04

Tocht door Nationaal Park Waddenzee

Dijken, moerassen, vogels en prachtige vergezichten zijn gegarandeerd als je een fietstocht maakt in het Nationaal Park Waddenzee. Je kunt op eigen gelegenheid rondfietsen of meegaan met een gids van het Waddenzeecentrum (jaarrond), die je rondleidt tijdens een fietstocht van 17 kilometer. Je kunt ook de wandelschoenen aantrekken om de panoramaroute te voet te verkennen.

05

Wandelen tussen de ijsbergen

Het gebeurt niet vaak, maar wanneer Denemarken wordt overmeesterd door vorst, sneeuw en winter, kun je het geluk hebben een prachtig natuurverschijnsel in de Waddenzee mee te maken. Wanneer ijsschotsen ontstaan in zee en het water zich met het getij terugtrekt, kun je lopen tussen soms metershoge ijsbergen. Een uniek winter wonder!

Nog meer natuur inspiratie

Denemarken vakantie? Ontdek het Deense Waddenzeegebied en zie de Sort Sol
Ribe, Esbjerg en Waddeneilanden
Couple cycling in Sønderho on island Fanø
Waddeneilanden Denemarken
Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark
Ontdek de beste surfplekken in Denemarken en meer met deze surfkampioene:
Ruslan, astrophotographer on Møn, Denmark
Beleef het enige Dark Sky Park van Denemarken - en Scandinavië - met de beste astrofotograaf ter wereld: