M/S Museet for Søfart Helsingør

5 redenen waarom je Helsingør wil bezoeken

Foto: VisitCopenhagen

De stad Helsingor, Helsingør op zijn Deens geschreven, bereik je in slechts 45 minuten met de trein vanaf Kopenhagen. Gelegen aan de Øresund zeestraat geniet je hier van mooie uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden. Vijf redenen waarom je Helsingør wil bezoeken.

Shakespeare maakte gebruik van kasteel Kronborg in Helsingør in Hamlet

People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør

Foto:Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Dit is het: het daadwerkelijke kasteel waarin Shakespeare Hamlet heeft neergezet! Er zijn veel mysteries rondom Shakespeare en of hij Kronborg Slot ooit heeft bezocht, is daar één van. In Hamlet noemde Shakespeare Kronborg Slot 'Elsinore'. Dit is de Engelse plaatsnaam geworden voor Helsingør, het stadje waar je Kronborg Slot kunt bezoeken.

Je vindt UNESCO Werelderfgoed in Helsingør

Nog even over dat bijzondere kasteel. Kronborg Slot is historisch gezien zo waardevol, dat het Helsingør zelfs op de internationale kaart heeft gezet. In het milleniumjaar, 2000, is het kasteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.  

We nemen je even mee terug in de tijd. Kronborg Slot bestaat sinds 1420. Het is tot de grond toe afgebrand en sindsdien herbouwd, maar heeft altijd zijn vitale positie aan de kop van de Øresund behouden. Schepen die de Oostzee binnenvaarden, betaalden tol bij Kronborg Slot en Helsingør was daardoor eens één van de belangrijkste steden van Europa. 

Neem een kijkje →

Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Je kunt Holger de Deen ontmoeten in Helsingør

Het verkennen van de griezelige crypten en catacomben van kasteel Kronborg mag ook niet als ervaring ontbreken wanneer je in Helsingør bent. Diep verborgen onder het kasteel ontmoet je Holger de Deen (Holger Danske) - zijn stenen versie dan. Holger de Deen is een imposant stenen beeld en een legendarisch figuur in de Deense cultuur. Als Denemarken ooit in de problemen komt, zal hij ontwaken van zijn rotstroon onder Helsingør en het land verdedigen! Je kunt hem maar beter in steen tegenkomen...

Kronborg Castle Elsinore - Photo Daniel Overbeck

Foto:© Daniel Overbeck - VisitNordsjælland

Omdat de reis naar Helsingør toe al zo mooi is

Helsingør ligt nog geen uurtje rijden van Kopenhagen af. Onderweg naar het noorden van Seeland kom je langs de prachtige kustlijn van Denemarken - en over zee uitkijkende paleizen - uhhhh, huizen! De één nog groter dan de ander. Een paar kleine strandjes tussendoor om te picknicken, of een duik te nemen, zijn er ook. Als je de tijd hebt, kun je onderweg nog stoppen voor het indrukwekkende Karen Blixen Museum, het veelgeprezen Louisiana Museum of Modern Art of het uitgestrekte natuurgebied en tevens UNESCO Werelderfgoed Jægersborg Dyrhave, waar je bijna zeker een hert zult zien, en ook 's werelds oudste pretpark vindt, Bakken (gratis toegang).

Louisiana Museum of Modern Art

Foto:Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art

En natuurlijk, omdat Helsingør onvergetelijke bezienswaardigheden biedt

Dat je Kronborg Slot niet mag overslaan in Helsingør, heb je vast al begrepen. Maar wat biedt deze stad nog meer? Helsingør huist hét maritieme museum van Denemarken: Museet for Søfart. Het door het beroemde Deense Bjarke Ingels Group (BIG) ontworpen gebouw is al indrukwekkend op zich. Binnenin het museum leer je de rijke maritieme geschiedenis van Denemarken middels interactieve tentoonstellingen. En met één van de langste kustlijnen ter wereld en omringd door maar liefst drie verschillende zeeën, wordt al snel duidelijk waardoor zeevaart zo in het culturele verleden en heden van Denemarken thuishoort. 

Proef daarna de sfeer terwijl je door de oude straatjes van Helsingør wandelt. Helsingør heeft een van de best bewaarde historische stadscentra van Europa, met huizen variërend in stijl van de 15e eeuw tot nu. Heeft de wandeling je trek opgewekt? Strijk neer bij de pakhuizen van de voormalige Helsingør-scheepswerf. Hier vind je nu een gezellige Street Food Market, onder plafonds bedekt met scheepsuitrusting en oude boten. 

Het verkennen van deze culturele pareltjes biedt een unieke combinatie van geschiedenis, cultuur en mooie fotomomentjes. Weet je niet hoe je van de ene plaats naar de andere moet komen? Makkelijk, gebruik de Segway en kies je favoriete tocht! Tot slot geven we je graag een overzicht van alle activiteiten, bezienswaardigheden en accommodaties in Helsingør op een rij. 

View of Helsingør from Kronborg Castle

Ontdek Helsingor →

Foto: Jens Herrndorff

Meer inspiratie in en rond Helsingør

Opgenomen in Helsingør: Sommerdahl Murders
The Sommerdahl Murders bij Kronborg in Helsingør
3 kastelen in 1 fietstocht: Kronborg Slot, Fredensborg & Frederiksborg Castle
Cycling at Frederiksborg Castle, North Zealand
Koninklijke highlights voor op je lijstje!
Bild von Schloss Fredensborg
Ontdek de regio waarin Helsingør ligt: Noord-Seeland
Tisvildeleje strandhutten, vakantie aan zee, Denemarken
Activiteiten, bezienswaardigheden en accommodaties in Noord-Seeland
overnatting i surfehytte ved Lysnæs surfesenter, Danmark
Alle bestemmingen in Denemarken
Person looking at stone sculptures Dodekalitten during sunset on Lolland-Falster, Denmark