Lyngvig Fyr Lighthouse in West Jutland

Blåvand en Hvide Sande: 9 vakantietips

Foto: Flying October

Hvide Sande en Blåvand zijn gezellige plaatsen aan de Noordzeekust van Denemarken aan de westkust van Jutland. De regio is ideaal voor een vakantie met kinderen en tevens een attractieve omgeving voor koppels. Ontdek deze originele dingen die je in en om Hvide Sande en Blåvand kunt doen:

Lyngvig vuurtoren: wat een uitzicht

Beklim de 228 wenteltreden van de Lyngvig Fyr vuurtoren en geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving, de Noordzee en het Ringkøbing Fjord. Beloon jezelf na je klim omhoog en naar benee in het cafeetje of kies - als je durft - voor een meer avontuurlijke afdaling: vanaf Lyngvig Fyr kun je abseilen (rappelling). 

Lees meer
Tirpitz Museum
Foto: Visit Vesterhavet

Tirpitz: indrukwekkend

Het door het bekende Deense architectenbureau BIG ontworpen Tirpitz neemt je mee onder de grond en vertelt daar het verhaal over deze kustbatterij en de omgeving. Zowel de bunker als de veelbelovende door het Nederlandse, prijswinnende Tinker Imagineers ontworpen tentoonstellingen in het bijbehorende museum geven een kijkje in het verleden. Kinderen tot 18 jaar krijgen gratis entree. Het indrukwekkende gebouw ligt prachtig verscholen in een beschermd duinlandschap achter bunkers uit de Tweede Wereldoorlog net buiten Blåvand. TIP door heel de regio kun je met de Weekly Pass voordelig 10 verschillende musea en activiteiten combineren.

Lees meer

Zeesafari op het Ringkøbing Fjord

Tijdens de Seaside Safari maak je een begeleide boottocht door het Ringkøbing Fjord. Een leuke activiteit voor de hele familie! Ook je (eventueel hier gehuurde) fiets kan mee tijdens de tocht - zodat je de mooiste delen van het fjord kunt rond fietsen. Seaside Safari hoort bij het Jyllandsakvariet in Thyborøn, waar vandaan je ook dolfijnen en zeehonden safari's kunt maken of mee kunt gaan op een ambersafari: op zoek naar Deens goud! Ook een aanrader: een fietstocht rondom heel het Ringkøbing Fjord.

Lees meer

Blåvand Zoo: dierentuin voor heel de familie

In de Blåvand Zoo dierentuin vind je zo'n 400 dieren en ongeveer 80 verschillende diersoorten. Deze dierentuin is ook leuk voor de allerkleinsten - de bijbehorende boerderij met veel dieren om te aaien is een favoriet van velen. Honden zijn toegestaan in de dierentuin, mits aangelijnd.

Lees meer

Dichtbij Blåvand en Hvide Sande: Naturkraft

Ervaar de kracht van de natuur. Het interactieve wetenschapspark Naturkraft zet al je zintuigen op scherp tijdens superleuke activiteiten waarmee je alles te weten komt over wat de natuur zoal kan. Gelegen dichtbij Hvide Sande en Blåvand, nabij de westkust van Denemarken en de populaire vakantiehuisjes, is het park - waar wordt gericht op duurzaamheid en klimaatoplossingen - een niet te missen aanrader.

Lees meer

WOW PARK Skjern: dé natuurspeeltuin

Dit is het wildste speel- en avonturenpark nabij de westkust van Jutland. Gelegen in een mooi bos vraagt het WOW-PARK in Skjern (net buiten Hvide Sande en Blåvand) gewoon om een heerlijke dag in de buitenlucht. Klimmen, klauteren, een wedstrijdje houden, hier kan het allemaal! Bekijk ook de video ↓ 

 

Lees meer

Ontdek de gezellige stadjes in de regio

In de omgeving van Hvide Sande en Blåvand liggen allerlei leuke en gezellige stadjes om te ontdekken: zet onder meer Varde, Søndervig, Ringkøbing en Henne Strand op je lijstje.

Bork Vikingehavn: Zo leefden de Vikingen

Nog zo'n highlight dichtbij Hvide Sande en Blåvand: zodra je door de poort van het Bork Vikingehavn gaat, stap je 1000 jaar terug in de tijd. Je kunt door de bijzondere gereconstrueerde langhuizen lopen en zien hoe de Vikingen leefden en verschillende soorten vakmanschap beoefenden. Kinderen tot 18 jaar krijgen gratis entree.

Lees meer

In de sporen van de Atlantikwall

In Denemarken strekte de Atlantikwall - de meer dan 5.000 kilometer lange, door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwde verdedigingslinie aan de westkust van de bezette gebieden in Europa - zich uit van Zuid-Jutland tot Skagen in Noord-Jutland. Op het strand van Blåvand vind je vier unieke bunkers die na vijftig jaar bevrijd te zijn een nieuwe look kregen, die nu de vrede symboliseert: de vier bunkers - omgevormd tot grote muilezels - worden namelijk niet zomaar nagemaakt.

Lees meer
Vesterhavet
Foto: Visit Vesterhavet

Zeevaartverleden

Overal in deze regio aan de Noordzee vind je sporen naar het vissersverleden. Zo valt het je misschien op dat er vele vuurtorens en bakens zijn. Vroeger stond de kust van Blåvand naar het noorden toe bekend als de iron coast, door de vele schepen die hier vergingen. Nu nog zie je dit terug in huizen en boerderijen die met verschillende soorten hout zijn gemaakt. En voor wie goed oplet: in bogen boven het portiek. 1 boog boven de deur gaf aan: wij hebben geld. 2 bogen boven de deur: wij hebben veel geld. Zo wisten drenkelingen waar ze terecht konden. Let als je langs de kust rijdt ook op de zogeheten sea marks die de kust veiliger maakten - vandaag staan 11 van de - ooit 25 - bakens nog overeind:

Een maaltijd wordt bereid in michelin restaurant Henne Kirkeby Kro in West-Jutland, Denemarken
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Henne Kirkeby Kro

Wie ook zijn smaakpapillen wil trakteren op vakantie, doet er goed aan een tafeltje te reserveren bij Henne Kirkeby Kro. Dit twee sterren Michelin restaurant - met daar bovenop een zogeheten groene ster voor duurzaamheid - is volgens de Michelinjury een omweg waard. Op tijd reserveren vergroot je kansen op een sterrenlunch- of diner - toch is last-minute bellen de moeite waard: een enkele keer heb je geluk voor een vrijgekomen tafel. Binnen wacht je een verrassend moderne look, terwijl de buitenkant van het restaurant een traditionele Deense kro is die mooie vakantieplaatjes geeft. Na het diner hoef je overigens niet naar huis: wie wenst, kan hier ook overnachten.

Njut av en ostbricka med danska ostar
Foto: Claes Bech-Poulsen

Lokale specialiteiten

Wist je dat het heel gewoon is in dit deel van Jutland om naar speciaalzaken te gaan? Het zeevaartverleden heeft nog steeds veel invloed op de cultuur en gewoonten. Het harde leven met vaak verliezen en weinig succes voor landbouw op de zanderige gronden maakten dat men in deze regio goed voor elkaar zorgde - en zorgt. De locals steunen elkaar door bijvoorbeeld boodschappen bij de lokale ondernemers te doen. Dit zorgt ervoor dat je hier van verschillende bijzondere en fijne speciaalzaken geniet. Hr. Skov bijvoorbeeld, waar je van heerlijke lokale Deense specialiteiten geniet. Vind jouw favoriet tussen de beste adresjes voor lokale specialiteiten:

Wist je dat Hvide Sande 'wit zand' betekent? De eindeloze zandstranden zijn al een aanrader op zich.

Dit vind je misschien ook interessant

Overzicht met activiteiten en accommodaties in Blåvand
Family on Blåvand beach near Blåvandshuk Lighthouse, West Jutland
Lees verder over Hvide Sande
Two female surfers in Hvide Sande on the Danish West coast.
Fietsroutes rond Blåvand en Hvide Sande: ontdek de Noordzeekust op twee wielen
Bagges Dæmning in het Ringkøbing Fjord in Denemarken
Nationaal Park ten noorden van Blåvand en Hvide Sande: National Park Thy
Lodbjerg Hede in Thy National Park, North Jutland
Regio dichtbij: ontdek de top van Denmarken, Noord-Jutland
Citytrip? Ontdek Aalborg, een van de mooiste steden in Denemarken
Regio dichtbij: fossielen zoeken en kliffen kijken in het Limfjord
Hikers on Mors. Limfjord