Oostzeeroute in Zuid-Jutland

Fietsen in Denemarken: 11 nationale fietsroutes

Foto: VisitSønderjylland

Denemarken heeft een uniek fietsroutenetwerk van duizenden kilometers, opgedeeld in 11 nationale fietsroutes. De routes verbinden alle regio’s van Denemarken en zijn natuurlijk ook gewoon gedeeltelijk te volgen, voor wie graag een kortere fietsroute kiest. Waar begin jij je fietsvakantie?

De Noordzee fietsroute in Denemarken, N1 Vestkystruten
Foto: FlyingOctober Vestkystruten
01

Noordzee fietsroute: Rudbøl - Skagen (560 km)

De Noordzee fietsroute (lokaal: Vestkystruten, N1) vertrekt vanuit Rudbøl richting Skagen en loopt langs enkele van de grootste natuurbelevenissen in Denemarken. Ongeveer een derde van de 560 km lange route bestaat uit gravelwegen, die je het beste kunt fietsen met brede banden. Er zijn geen hellingen op de route en er is weinig autoverkeer, waardoor deze route ook geschikt is voor gezinnen.

Lees meer
Tour de France start 2022: Denemarken
Foto: Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center
02

Hanstholm - Kopenhagen (380 km)

De 380 km lange fietsroute tussen Hanstholm en Kopenhagen (N2) loopt door landbouwgebieden, bossen en langs prachtige stranden. Volg je de hele route, dan kom je vanaf noordwest Jutland dwars door Jutland en de gezellige stad Aarhus om vanaf daar via West-Seeland en Fjordland naar Kopenhagen te gaan. Of andersom natuurlijk!

Lees meer
03

Hærvejsruten: Padborg - Frederikshavn (450 km)

De 450 km lange N3 fietsroute tussen Padborg en Federikshavn wordt 'the Ancient Road' genoemd en was de eerste nationale fietsroute van Denemarken. De fietsroute neemt je mee van het - bijna - puntje van Noord-Jutland naar het zuidelijkste punt in Zuid-Jutland. Terwijl je fietst dwars door het midden van Jutland kom je langs Aalborg - ook 'het Parijs van het noorden' genoemd - en door prachtige natuur. Er is ook een gelijknamige wandelroute.

 

Lees meer
04

Coast to Coast: Søndervig - Kopenhagen (310 km)

Dankzij de uitgestrekte kustlijnen van Denemarken hebben we ook een nationale 'coast to coast' fietsroute (N4). Vanaf het vlakke West-Jutland ga je via het Merenhoogland (Søhøjlandet) in de Aarhus regio - het grootste meren- en bosgebied van Denemarken - via het charmante eilandje Samsø en de Vikingen historie in de steden Lejre en Roskilde naar de hoofdstad van Denemarken: Kopenhagen. Door het afwisselende landschap kun je de route op sommige delen het beste per mountainbike fietsen.

Lees meer
05

Oostkustroute: Sønderborg - Hulsig (650 km)

Langs de Oostzee kustlijn loopt de nationale N5 'Østkystruten' fietsroute langs verschillende fjordstadjes. Deze historische handelssteden liggen op regelmatige afstanden langs de hele route. De tour is daarom geschikt voor veel stops onderweg, bijvoorbeeld bij kunstmusea of in de charmante stadscentra. De fietsroute gaat onder meer door het mooie Kustland en is relatief heuvelachtig. Met een goede conditie kan de hele fietsroute in één week worden afgelegd. 

Lees meer
The majestic Marmorkirken in Copenhagen
Foto: Thomas Rousing
06

Esbjerg - Kopenhagen (330 km)

Op deze fietsroute over Funen, Jutland én Seeland (N6) fiets je je een weg door de verschillen tussen deze meest bezochte Denemarken bestemmingen. Onderweg vind je glooiende landbouw landschappen en kom je langs de leuke steden Kolding, Odense en Kopenhagen. Langs de route zijn volop musea en attracties. Bijna de gehele fietsroute is verhard en alleen op Seeland is het landschap een beetje heuvelachtig. Bekijk hier de fietsroute kaart met ook handige voorzieningen zoals (primitieve) campings.

Lees meer
07

Sjællands Odde - Rødby (240 km)

De N7 fietsroute brengt je vanaf Sjællands Odde in het puntje van Seeland via gezellige dorpjes, mooie velden zonder grote hellingen en leuke highlights om te bezoeken - zoals de pretparken Sommerland Sjælland en BonBon-Land, Safaripark Knuthenborg en waterpark Lalandia - naar de mooie eilanden Lolland-Falster. TIP: download de Naturlandet Lolland-Falster app - een handige fietsapp voor lokale info. Onder de 'Active in Naturelandet' vind je de beste (Engelstalige) fietsinformatie en routes.

Lees meer
Fietsvakantie Denemarken? Ontdek deze mooiste fietsroutes
Foto: Daniel Villadsen
08

Prijswinnende Oostzeeroute (820 km)

De met een award bekroonde N8 Oostzee fietsroute (Oostzeeroute), de "Østersøruten", leidt door Zuid-Jutland en gaat via de mooiste gebieden en zuidelijke eilanden van Seeland, Funen en Jutland. Ontdek onder meer het hyggelige Falster, Bogø en Møn. Bekijk hier de Oostzeeroute kaart of lees meer over de spectaculaire route.

Lees meer
09

Kustroute: Gedser - Kopenhagen - Helsingør (290 km)

Deze nationale fietsroute (N9) volgt de 290 km mooie kustlijn van de Oostzeekust van Denemarken over Zuid-Seeland, Møn en Falster. Kastelen, herenhuizen en paleizen maken van deze fietstocht een prachtige reis door de tijd. Fietsvakantie Europa plannen? De volledige internationale route wordt de Kopenhagen - Berlijn fietsroute genoemd en kan vanaf Gedser per ferry naar Duitsland worden gestart. Wie graag vanaf Kopenhagen doorfietst naar Helsingør (aanrader!) kan hier de gehele fietsroute kaart zien.

Lees meer
10

Bornholm Rundt: Rondje Bornholm (105 km)

Bornholm is heel bijzonder met zijn rotsen in het noorden en de witte zandstranden in het zuiden. De nationale fietsroute N10 brengt je via de kustlijn het hele eiland rond. Een van de mooiste fietsroutes begint ten noorden van het dorpje Hasle en leidt via buiten gebruik geraakte spoorlijnen, mooie natuur en bospaden naar het idyllische vissersdorpje Helligpeder. Onderweg is er veel te zien, neem daarom ruim de tijd voor deze fietsroute over het Sunshine Island van Denemarken.

Lees meer
11

Limfjordsruten: rond de Limfjord (626 km)

De Limfjordroute (N12) is één van de mooiste fietsroutes in Noord-Denemarken. De fietsroute brengt je geheel rondom de Limfjord in Noord-Jutland en ook de Noordzee en het Kattegat worden bereikt. Slechts een klein deel van de route is onverhard. Via de veerboot bij de monding in het Kattegat en bij het Thyborøn-kanaal in het westen steek je de Limjord over. TIP breid je fietsvakantie uit met de 9 mooie eilanden in de Limfjord die je via de kleinere veerboten kunt bereiken.

Lees meer

Nog meer fietsvakantie inspiratie

De Deense Rijkswaterstaat helpt je via de website Ruter.dk aan handige informatie over de 11 nationale fietsroutes. Direct op de homepage zie je bovendien een kaart met het overzicht van de routes. Klik je rechtsboven op het kompas-icoon, dan kun je je vanaf je live-locatie orienteren. Middels deze digitale kaart zijn ook praktische tips, bezienswaardigheden, rustplaatsen en accommodaties op de afzonderlijke etappes te vinden. Handig: de routes zijn als GPX-bestanden op de fietscomputer te downloaden.Wil je nog meer lezen over de 11 nationale fietsroutes? In deze nationale fietsroutes van Denemarken PDF staat een (Engelstalige) beschrijving van wat je per route kunt verwachten in highlights. Nog meer inspiratie voor fietsen in Denemarken: 

A woman enjoying the view in South Jutland during a pitstop along the N8 bike route
Fietsen langs de Oostzeeroute: de verschillende regio’s
Fietsen op het Noordkustpad
Noord-Seeland: 3 musea op 1 fietsroute
Fietsvakantie bestemmingen, Denemarken, Tour de France route 2022
Fietsen in Denemarken
Girl biking in the neighbourhood of Christianshavn in Copenhagen
Fietsen in Kopenhagen
Biking North Jutland
10 goede redenen waarom je wil fietsen in Denemarken
Bild von einem Paar mit E-Bikes auf Fahrradurlaub in Dänemark
Denemarken regio's die je op de fiets wilt ontdekken