Verder naar inhoud
A lady stands with a bike in Hindsgavl National Park, Denmark
Fietsvakantie

Fietsen in Denemarken

Fietsen in Fjordlandet, Denemarken

Fietsen in Denemarken | 2022 highlight: Tour de France in Denmark 🚴

Denemarken is een fietsvakantieland bij uitstek. Beleef meer dan 12.000 km fietsroutes, vlak tot glooiend terrein en korte afstanden tussen stadjes, bezienswaardigheden en attracties voor iedereen. Hier vind je informatie over fietsvakanties in Denemarken, alles van tips tot fietsroutes en bestemmingen. Fun fact: Fietsen is ons meest populaire vervoersmiddel; 9 van de 10 Denen heeft een fiets en maar 4 van de 10 een auto.

TIP In juli verwelkomen we de Tour de France 2022 in Denemarken. We kunnen niet wachten om je ons fietsvriendelijke thuis te laten zien. Zin in een kleine 'detour' langs de officiële Tour de France route - Why not? Ontdek de hoogtepunten langs de routes!

Handig: de fietsregels uitgelegd

Veel fietsregels zijn je wel bekend als Nederlander. De (belangrijkste) fietsregels aan het einde van de video kunnen je Hollandse fietsbenen nog beter op weg helpen in het Deense verkeer!

Nog meer over fietsen in Denemarken

9 regio's om met de fiets te verkennen
Top 10 Actieve Vakantie bestemmingen: Denemarken
Prijswinnende fietsroute: de Oostzeeroute (N8)
Fietsroutes voor een fantastische fietsvakantie
10 redenen om te willen fietsen in Denemarken
A cyclist speeds down the hill at Superkilen, Copenhagen, Denmark
BIKE & STAY DK: Handige app voor fietsers
Biking, mors, limfjorden

Veelgestelde vragen over fietsen in Denemarken

Denemarken biedt meer dan 12.000 km bewegwijzerde fietsroutes voor een fantastische fietstocht. Bekijk voordat je je fietsvakantie start welke routenaam, -nummer of -logo je graag zou fietsen. Hierna hoef je alleen nog maar de bordjes onderweg te volgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere fietsroutes te combineren en zo een nog groter stuk van Denemarken fietsend te ontdekken. 

11 Nationale fietsroutes in Denemarken

Naast vele fietsroutes door heel Denemarken, variërend van tochten door de natuur en idyllische stadjes tot mooie fietsroutes langs de kust, zijn er 11 nationale fietsroutes. De wegwijzer bordjes langs ieder traject maken het gemakkelijk om de routes goed te volgen. De nationale fietsroutes zijn aangeduid met rood-witte nummers van 1 tot 11 op een blauwe achtergrond. (Let op: Route 10 op Bornholm heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond). De noord-zuid routes hebben een oneven nummer, de oost-west routes een even nummer. Er zijn daarnaast twee circulaire routes, Bornholm (Route 10) en de Limfjord Route (Route 12). 

Lees meer over de 11 Nationale fietsroutes.

Regionale en lokale fietsroutes in Denemarken

De regionale en lokale fietsroutes in Denemarken hebben allen een eigen bewegwijzering. De regionale routeborden volgen hetzelfde patroon als de nationale; witte routenummers van 16 tot 99 op een blauwe achtergrond. Het lokale routenetwerk gebruikt dit systeem ook, maar dan met nummers van 100 tot 999.

Meer informatie over fietsen en fietsvakanties in Denemarken

Zodra je op onze bestemmingen overzicht je favoriete bestemming(en) in Denemarken hebt gevonden, kun je per bestemming verder lezen over activiteiten zoals fietsen. Tip: ook als er geen 'fietsen' onderwerp op de bestemmingen pagina staat, kun je klikken op een willekeurig onderwerp dat je doorleidt naar de regionale partner website. In het zoekvenster daar kun je vervolgens met de zoekwoorden 'bike', 'biking' of 'cycling' alle gerelateerde onderwerpen vinden over fietsen in die regio. Heel handig om bijvoorbeeld ook lokale fietsapps, routes en andere handige fietsinformatie te vinden!

Een goede fiets en een handige fietsgids zijn de eerste twee stappen voor een heerlijke fietsvakantie. Maar de voorbereiding is minstens zo belangrijk.
Op Route.nl vind je de belangrijkste Denemarken fietsroutes met handige routekaarten langs de hoogtepunten die je goed helpen plannen - en de bijbehorende app is een aanrader voor onderweg. 

Aanvullend heeft 
Scandmaps.dk een goede fietskaart van Denemarken gepubliceerd (schaal 1:500.000), waarop de nationale en regionale fietsroutes per regio staan aangegeven. 

Sneller reizen naar Denemarken met Scandlines

Reis comfortabel over de Oostzee met een van de 60 dagelijkse vertrekken: elk half uur vanuit Puttgarden of tot 10 keer per dag vanuit Rostock. Bepaal zelf het reismoment en de vertrektijd met de vrijheid om je plannen zonder kosten te wijzigen. De tocht geeft gelijk een goede pauze voor het autorijden en tijdens de overtocht kun je ontspannen met bijvoorbeeld een warme of koude maaltijd. 

Laat je door andere fietsers in Denemarken inspireren