Verder naar inhoud

Top 7 outdoor activiteiten

Foto: Daniel Villadsen

Jutland is dé bestemming voor een actieve vakantie! Ontdek de leukste outdoor activiteiten in Noord-Jutland en het dichterbij de Nederlandse grens gelegen Zuid-Jutland. En natuurlijk hebben we ook activiteiten elders in Denemarken voor je klaargezet:

DrageKongen rollercoaster at amusement park Djurs Sommerland, Aarhus Region

Foto:Djurs Sommerland

1. Bezoek een Sommerland

Waar in Denemarken je ook bent, er zijn altijd verschillende grote pretparken die je kunt bezoeken. Djurs Sommerland is het grootste pretpark van Scandinavië. Naast een tof aquapark vind je hier óók meer dan 60 spannende pretpark attracties en achtbanen, waaronder de langste en snelste achtbaan van Denemarken. Voor waterpret en pretparken attracties is ook Fårup Sommerland een aanrader. Overnachtingstip: vanuit het mooie hotel kijk je direct op een van de achtbanen uit en als je in het hotel verblijft, mag je bij aankomst na openingstijd zelfs in een deel van het park een kijkje nemen voor voorpret!

Ben je dichter bij Kopenhagen? Dan is avonturenpark Sommerland Sjælland - waar ook veel activiteiten voor kleinere kinderen zijn - misschien wat voor jou!  

Lønstrup

Foto:Flying October

2. Surfvakantie? Of liever uitwaaien op het strand?

Aan de westkust van Jutland vind je brede zandstranden en aan de oostkust intieme strandjes, waar je heerlijk kunt uitwaaien, wandelen en genieten van de zon. In het noorden van Jutland kan je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken over de zandduinen Råbjerg Mile en Rubjerg Knude. Hvide Sande aan de westkust van Jutland staat bekend om zijn wind- en kitesurfen hotspots. En voor een surfvakantie ga je natuurlijk naar Cold Hawaii! Bekijk hier de mooiste stranden van heel Denemarken.

Foto:Ribe Vikingecenter

3. Leven zoals de Vikingen

Denk je aan Denemarken, dan denk je misschien wel gelijk aan de Vikingen. Beleef zelf hoe het was in de Vikingtijd en leer alles over de Noormannen en de zeevarende Vikingen. In bijvoorbeeld het Ribe VikingeCenter of in Bork Vikingehavn kun je je even tussen de Vikingen wanen. Overigens niet alleen in Jutland, maar door heel Denemarken kun je superleuke Vikingen activiteiten ondernemen. 

Drone photo of Grenen in Skagen, North Jutland

Foto:Dennis Lundby

4. Het ongerepte noorden van Jutland

Een mooi gebied voor het vieren van je vakantie in Jutland is het noordelijkste puntje van Denemarken, ook wel de “Top van Denemarken” genoemd. Leuke en gezellige stadjes als Skagen, Frederikshavn en Sæby vind je hier. In Grenen kun je zelfs een bijzonder natuurfenomeen zien: hier botsen twee zeeën met elkaar, het Skagerak en Kattegat.

Actieve vakantie Denemarken, Sønderjylland

Foto:Michael Fiukowski & Sarah Moritz

5. Volop outdoor activiteiten in Sønderjylland

Of je nu houdt van (kite) surfen, kajakken, klimmen door boomtoppen middenin de natuur, golfen, mountainbiken of liever gaat blokarten. Deze en vele andere outdoor activiteiten voor een actieve vakantie vind je in Sønderjylland, in Zuid-Jutland. Naast de afwisselende natuur kun je terecht op de vele stranden aan zowel de Oostzee als de Waddenzee. Waar je, zodra de 'r' in de maand zit, zelfs je eigen oesters kunt verzamelen. Oestersafari, iemand? 

Orangutan in Aalborg Zoo, Denmark

Foto:Aalborg Zoo

6. Stedentrip Aarhus & Aalborg

Aarhus, 'De stad van de lach', werd verkozen tot de Culturele Hoofdstad van Europa in 2017. Naar hartelust kun je hier genieten van het stadsgevoel en terecht in vele musea, zoals het prachtige Aros kunstmuseum, en zelfs outdoor musea. In 'Den Gamle By' (De oude stad) stap je terug in de tijd en loop je door het Aarhus van vele jaren geleden.

Het nog noordelijker gelegen Aalborg is vooral in de lente en zomer een aanrader, waarin je bijvoorbeeld urenlang door de populaire dierentuin van Aalborg kunt struinen. Deze Zoo is de enige plek in Denemarken waar je de Afrikaanse olifant, Orang-oetans en de Aziatische leeuw kunt vinden.

De leukste pretparken vind je in Denemarken! LEGOLAND

Foto:LEGOLAND® Billund

7. LEGOLAND®

LEGO®. Wie is er niet mee opgegroeid of heeft kinderen die er nog steeds mee spelen? Van de vele pretparken die Denemarken rijk is, is LEGOLAND® in Billund het meest populaire pretpark voor jong & oud. Je bent hier gemakkelijk een hele dag zoet, dus misschien wil je hier ook wel graag gelijk overnachten. Wist je dat je in het LEGOLAND® Hotel kan overnachten en dat ze daar NINJAGO® kamers hebben?

Share your wonders: