VisitDenmark
Hanstholm at Thy National Park, North Jutland

Nationaal Park Thy

Trek eropuit in de ongerepte duinen, maak een lange wandeling in één van de mooie bossen en ontdek traditionele kustdorpjes van het wildste nationale park van Denemarken, Thy. 

Waarom zou je het Nationale Park Thy bezoeken? 

Laten we gewoon zeggen hoe het is... Nationale Park Thy is mooi. Het is ook vredig, wild en ruig. Maar wat dit park pas echt uniek maakt, is hoe je de tradities en de ritmes van de verschillende kustdorpen kunt ervaren. Je ontdekt wat het betekent om te wonen op een plek die is gevormd door wind en water.

Klitmøller at Thy National Park

De wilde landschappen van Nationaal Park Thy

Nationaal Park Thy is het oudste nationale park van Denemarken. Een ruige kustwildernis waar je meer dan 200 km² aan paden te voet of met de fiets kunt verkennen, door zandige bossen, indrukwekkende duinen en brede zandstranden. Ontdek ook de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Thy. Het park is de hele dag open en je kunt het gemakkelijk in één keer bezoeken.

Lodbjerg Hede in Thy National Park, North Jutland
Thy National Park in North Jutland

Ontmoet het lokale dierenrijk

De dieren in het Nationale Park genieten van de ongerepte landschappen. Houd je ogen open voor rode herten, die vrij rondstruinen door het park of ga naar de kust en spot de zeehonden die liggen te chillen op het strand. Ook kun je hier verschillende vogels zoals adelaars en kraanvogels vinden. Een goede plek om al deze dieren te kunnen zien is vanaf 'de berg'. Vanaf deze uitkijkpost kijk je over het Nors Meer, verschillende soorten herten en de ruige .

Local park guide Thy National Park

Ga vissen samen met de locals

In het historische vissersdorpje Stenbjerg in Thy, kun je samen met een lokale gids en vissers de mooiset vissen vangen in de zee. Zij kennen dit stukje Noordzee als de beste, net als het natuurlijke ritme van het park. En aan het eind van het dag op het water kun je heerlijk eten en drinken in een traditionele Deense kro,  Stenbjerg Kro.

Als je liever zelf de vismogelijkheden in Thy wilt ontdekken, overweeg dan een bezoek aan één van de 200 meren in het Nationale Park. Op een aantal van deze meren mag gratis gevist worden, maar er zijn ook meren waar een licensie voor nodig is.  

 
Boy walking on a windy sand dune in Klitmoeller, Thy National Park

Proef Thy

Ga op een delicatesse jacht door de duinplantages en ontdek de lekkernijen vers uit de natuur. In Nationaal Park Thy kun je verschillende paddenstoelen en bessen vinden , zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen, veenbessen, bramen en bosbessen. Maak van de bessen je eigen jam  of eet ze samen met wat vers gevangen vis en een lokaal gebrouwen biertje, voor het proeven van de traditionele smaak van Thy.

 

 

Sleeping under the stars in Thy National Park
Sternenhimmel über dem Thy Nationalpark

Slaap onder de sterren

Kamperen midden in de natuur van Thy is een avontuur op zich. Er zijn meerdere shelters opgezet in het park en er zijn verschillende plekken beschikbaar gemaakt voor kamperen, zoals de Hvidbjerg plantage. Ontdek andere shelter ervaringen of kijk hier waar je precies je tent mag op zetten om je een onvergetelijke overnachting te bezorgen. 

Two people go paddleboarding on a calm sea at Klitmøller, Thy National Park

Voordelen van de Noordzee

Cold Hawaii in Klitmøller is een deel van Nationaal Park Thy en is het centrum van extreme watersporten. De Noordzee biedt perfecte omstandigheden voor kitesurfers en surfers. De krachtige stromingen zorgen voor gigantische golven. Als het water iets rustiger is dan kun je hier ook goed paddle boarden.

A couple hiking on a coastal trail in Thy National Park in late autumn.

Ga wandelen of stap op de fiets

Ervaar het mooie en wilde landschap fietsend of te voet. Het Nationale Park heeft mountain bike routes van 6 tot 10 km en in verschillende moeilijkheidsgraden. De routes zijn gemarkeerd met rode paaltjes, pictogrammen en pijltjes. Andere fietsroutes leiden je naar bijvoorbeeld het Flade, Øsrum of Vandet meet. Thy is de perfecte plek voor een Deens avontuur op een relaxte of avontuurlijke en actiegevulde manier. Je kunt fietsen huren op verschillende locaties in het park. 

Als je liever wilt wandelen of hiken, kun je met een gids op pad of je kunt natuurlijk je eigen pad volgen. De langste hiking route, de Westkustroute is 93.8 km en kan gedaan worden in 5 dagen. Slaap onderweg op campings of in een shelter. 

Two people take a walk beside boats on the beach at Snedsted, Thy National Park

Het dorpsgeluid in en rondom Thy

Eet versgevangen vis in Hanstholm of Stenbjerg, twee historische visgemeenschappen, bezoek Klitmøller voor een dag gevuld met actie op een surfplank ogg met een kite. Of ontdek het gezellige kleine stadje Agger dichtbij het Flade en Øsrum neer. Vanaf hier kun je ook een kleine wandeling naar Lodbjerg maken en een bezoek brengen aan de welbekende vuurtorens.