Bezienswaardigheden en activiteiten in Jutland

Foto: Daniel Villadsen

Wat kun je doen in Jutland, vraag je je misschien af? Ontdek de leukste bezienswaardigheden en outdoor activiteiten in Noord-Jutland en het dichterbij de Nederlandse grens gelegen Zuid-Jutland. Tip: onderaan de pagina kun je direct naar de activiteiten en bezienswaardigheden per regio!

DrageKongen rollercoaster at amusement park Djurs Sommerland, Aarhus Region

Foto:Djurs Sommerland

1. Bezoek een Sommerland

Waar in Denemarken je ook bent, er zijn altijd verschillende grote pretparken die je kunt bezoeken. Het grootste pretpark van Scandinavië, Djurs Sommerland, vind je in Jutland. Naast een tof aquapark zijn er meer dan 60 spannende pretpark attracties en achtbanen, waaronder de langste en snelste achtbaan van Denemarken. Voor waterpret en pretparken attracties is ook Fårup Sommerland in Jutland een aanrader. Overnachtingstip: vanuit het mooie hotel kijk je direct op een van de achtbanen uit en als je in het hotel verblijft, mag je bij aankomst na openingstijd zelfs in een deel van het park een kijkje nemen voor voorpret!

Ben je dichter bij Kopenhagen? Dan is avonturenpark Sommerland Sjælland - waar ook veel activiteiten voor kleinere kinderen zijn - misschien wat voor jou!  

Lønstrup

Foto:Flying October

2. Surfvakantie? Of liever uitwaaien op het strand?

Aan de westkust van Jutland vind je brede zandstranden - soms nog met historische bunkers die langzaam in zee verdwijnen - maar ook stranden met de fotogenieke vissersboten die na het vissen het strand op worden getrokken, zoals bij Thorup Strand. Ook vind je aan de westkust de windrijke stranden en surfspots. Zo staat Hvide Sande bekend om zijn wind- en kitesurfen hotspots. En voor een surfvakantie ga je natuurlijk naar Cold Hawaii
De oostkust van Jutland heeft juist intieme strandjes, waar je kunt uitwaaien, wandelen en genieten van de zon. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de zandduinen van Råbjerg Mile en wandel naar de beroemde vuurtoren Rubjerg Knude. Bekijk hier de mooiste stranden van heel Denemarken.

Foto:Ribe Vikingecenter

3. Vikingen bezienswaardigheden

Denk je aan Denemarken, dan denk je misschien wel gelijk aan de Vikingen. Beleef zelf hoe het was in de Vikingtijd en leer alles over de Noormannen en de zeevarende Vikingen. In het Ribe VikingeCenter in Zuid Jutland en in Bork Vikingehavn in Midden Jutland kun je je even tussen de Vikingen wanen. Overigens niet alleen in Jutland, maar door heel Denemarken kun je superleuke Vikingen activiteiten ondernemen. 

Drone photo of Grenen in Skagen, North Jutland

Foto:Dennis Lundby

4. Bezienswaardigheden in het ongerepte noorden van Jutland

Een mooi gebied voor het vieren van je vakantie in Jutland is het noordelijkste puntje van Denemarken, ook wel de “Top van Denemarken” genoemd. Leuke en gezellige stadjes als Skagen, Frederikshavn en Sæby vind je hier. In Grenen kun je zelfs een bijzonder natuurfenomeen zien: hier botsen twee zeeën met elkaar, het Skagerak en Kattegat.

Actieve vakantie Denemarken, Sønderjylland

Foto:Michael Fiukowski & Sarah Moritz

5. Bezienswaardigheden en activiteiten in Sønderjylland

Of je nu houdt van (kite) surfen, kajakken, klimmen door boomtoppen middenin de natuur, golfen, mountainbiken of liever gaat blokarten. Deze en vele andere outdoor activiteiten vind je in Sønderjylland, in Zuid-Jutland. Naast de afwisselende natuur kun je terecht op de vele stranden aan zowel de Oostzee als de Waddenzee. Waar je, zodra de 'r' in de maand zit, zelfs je eigen oesters kunt verzamelen. Oestersafari, iemand? 

Orangutan in Aalborg Zoo, Denmark

Foto:Aalborg Zoo

6. Stedentrip Aarhus & Aalborg

Aarhus, 'De stad van de lach', werd verkozen tot de Culturele Hoofdstad van Europa in 2017. Naar hartelust kun je hier genieten van het stadsgevoel en terecht in vele musea, zoals het prachtige Aros kunstmuseum, en zelfs outdoor musea. In 'Den Gamle By' (De oude stad) stap je terug in de tijd en loop je door het Aarhus van vele jaren geleden.

Het nog noordelijker gelegen Aalborg is vooral in de lente en zomer een aanrader, waarin je bijvoorbeeld urenlang door de populaire dierentuin van Aalborg kunt struinen. Deze Zoo is de enige plek in Denemarken waar je de Afrikaanse olifant, Orang-oetans en de Aziatische leeuw kunt vinden.

De leukste pretparken vind je in Denemarken! LEGOLAND

Foto:LEGOLAND® Billund

7. LEGOLAND®

LEGO®. Wie is er niet mee opgegroeid of heeft kinderen die er nog steeds mee spelen? Van de vele pretparken die Denemarken rijk is, is LEGOLAND® in Billund het meest populaire pretpark voor jong & oud. Je bent hier gemakkelijk een hele dag zoet, dus misschien wil je hier ook wel graag gelijk overnachten. Wist je dat je in het LEGOLAND® Hotel kan overnachten en dat ze daar NINJAGO® kamers hebben?

Ontdek alle bezienswaardigheden in Jutland

Zuid-Jutland
Marskturm im dänischen Sønderjylland
Noord-Jutland
Rubjerg Knude Lighthouse on the cliffs of North Jutland
Noord-Jutland: 11 bezienswaardigheden voor actievelingen
Ontdek de mooiste natuur bestemmingen in Noord-Jutland
Noord-Jutland: 10 bezienswaardigheden voor cultuurgenieters
Hus med tångtak är en sevärdhet på mysiga Læsø i Nordjylland
Noord-Jutland: 11 natuur bezienswaardigheden
Drone photo of Grenen in Skagen, North Jutland
Noord-Jutland: bezienswaardigheden en activiteiten voor kids
Attraktioner för stora och små på Fårup Sommerland