Wildpark "Jægersborg Dyrehave" nördlich von Kopenhagen

UNESCO Werelderfgoed in Denemarken

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Denemarken heeft prachtige UNESCO Werelderfgoed locaties. Wil je ze allemaal zien? Begin bij de markante krijtrotsen van Stevns Klint, ga daarna naar Kasteel Kronborg, een uur ten noorden van Kopenhagen. Vervolgens reis je via UNESCO Geopark The South Fyn Archipelago door tot West-Jutland.

Lijst
Kaart
UNESCO world culture heritage site Christiansfeld in Denmark
Foto: Thomas Høyrup Christensen
01

Jutland: Christiansfeld

De broedergemeenschap Christiansfeld uit 1773 staat als best bewaarde voorbeeld van de stadsplanning en architectuur van de Moravische kerk op de UNESCO-lijst. De gebouwen, waaronder gemeenschappelijke huizen voor weduwen en ongehuwde mannen en vrouwen, worden nu nog zo gebruikt en vertellen de unieke verhalen over de stad zelf, de bewoners en hun dromen. Proef tijdens je bezoek gelijk de beroemde - in houtovens gebakken - honingcake (honningkage) of woon het eerste weekend van augustus het jaarlijkse Vinfestival (wijnfestival) bij. Een unieke ervaring in deze historische setting!

Lees meer
02

Seeland: Par force hunting landscape

De historische jachtbossen Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg Dyrehave, beter bekend als Dyrehaven, vormen samen dit voormalige koninklijke jachtgebied met barokke landschapsarchitectuur, ca. 25 km van Kopenhagen. Tijdens een wandel- of fietstocht door nu een van de meest bezochte natuurgebieden in Denemarken kun je hier tot 2.000 herten treffen - van edelherten tot kleinere soorten. Nergens ter wereld kom je dichterbij wilde herten. Ook vind je hier 's werelds oudste pretpark, Bakken.

Lees meer
03

Jutland: Nationaal Park Waddenzee

Het Nationaal Park Waddenzee is een uniek natuurgebied. Je kunt hier onder meer getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon (Sort Sol), als tot soms wel een miljoen spreeuwen tijdens zonsondergang een waanzinnige dans aan de hemel vertonen. Ook is het Waddenzeegebied in Denemarken dé place to be voor oesterliefhebbers of een waddeneilanden avontuur.

Lees meer
Foto: Bang Clemme Film & Openhouse - Kongernes Jelling
04

Jutland: Terug naar de Vikingtijd

In Jelling ga je terug naar de tijd van de Vikingen. Met meer dan 150.000 bezoekers is deze locatie een must-see voor elke Viking-fan. Je vindt hier belangrijke monumenten uit het Viking-tijdperk, twee enorme grafheuvels en twee runestenen gemaakt door de koningen Gorm den Gamle en Harald Blåtand (Bluetooth) in de 10e eeuw. 

Lees meer
Foto: © Peter Søllner
05

Seeland: Roskilde Domkirke

Roskilde is niet alleen beroemd om zijn festival. De Roskilde Kathedraal prijkt over deze voormalige hoofdstad van Denemarken en wordt beschouwd als een van de belangrijkste gebouwen in Denemarken. Sinds het begin van de 15e eeuw is de domkerk een veelgebruikte begraafplaats van de Deense koninklijke familie en nergens ter wereld liggen zoveel koningen en koninginnen samen begraven.

Lees meer
Stevns Klint
Foto: Tage Klee, Destination SydkystDanmark
06

Seeland: Stevns Klint

Denemarken staat bekend om zijn veelal vlakke landschappen, daarom zijn wij bijzonder trots op Stevns Klint. Een 15 kilometer lange en tot 40 meter hoge krijtrotswand langs een prachtige kustlijn waar je (tijdens eb) oeroude fossielen kunt vinden. En bijzonder: dit is een van de beste plekken ter wereld waar je 65 miljoen jaar oude sporen ziet van de immense meteorietinslag die onder meer het einde van de dinosaurussen betekende.

Lees meer
People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
07

Seeland: Kronborg Slot

Treed binnen in hét kasteel van Shakespeare's Hamlet: Kasteel Kronborg in Helsingør. Sinds 2000 prijkt dit historierijke kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Meer dan 250.000 bezoekers gaan jaarlijks naar Kronborg Slot, dat wordt beschouwd als één van de mooiste renaissance kastelen in Noord-Europa. Alsof je in een verhaal van Shakespeare stapt... Ook de omgeving van Kronborg Slot, Helsingør, is de moeite waard. 5 redenen waarom je Helsingør en dit mooie kasteel wil bezoeken op een rij:

Lees meer
Viking Fortress Trelleborg, Denmark
Foto: Daniel Villadsen
08

Vikingringforten

Alleen in Denemarken zijn ze te vinden: Vikingringforten. De perfecte cirkelvormige vikingforten werden vermoedelijk gebouwd als verdedigingswerken. Maar liefst op vijf locaties door Denemarken kun je de oeroude (van ca. 980 na Christus) Vikingen restanten vinden: bezoek Aggersborg bij Løgstør (Jutland), Fyrkat bij Hobro (Jutland), Nonnebakken in Odense (Funen), Borgring bij Køge (Seeland) en één van de grootste forten, Trelleborg (met museum) op iets meer dan een uurtje rijden van Kopenhagen (Seeland). Bijzonder: anders dan een museum waar attributen naartoe worden gebracht, loop je hier écht op de grond waar de Vikingen liepen. In het hoogseizoen zijn er bij Trelleborg extra activiteiten en de begeleide tours (inbegrepen bij de entree) zijn echt een aanrader. Één keer daags wordt deze in het Engels gehouden, check vooraf even wanneer als je deze graag bijwoont.

Lees meer
09

Funen: Geopark The South Fyn Archipelago

Het UNESCO Geopark The South Fyn Archipelago neemt je tot 10.000 jaar mee terug in de tijd, in de sporen van de laatste ijstijd. Het uitgestrekte Geopark omvat zowel de beroemde Deense stuwwal, de Zuid-Funense Alpen als de Zuid-Funense Archipel. Begin je tocht bij de - vermoedelijk door ijs achtergelaten - Damestenen, met een omtrek van 46 meter en 10 meter hoogte. Verken daarna de ‘Zuid-Funense Alpen’ rond Svanninge Bakker en ga vervolgens vanuit de charmante stadjes Svendborg of Faaborg eilandhoppen: de Zuid-Funense eilandarchipel is een van 's werelds grootste overstroomde ijstijdlandschappen met 55 eilanden. O.a. Ærø en Langeland - beide met prachtige kliffen en fantastische landschappen met onvergelijke wandelroutes - en de kleinere eilandjes Avernakø, Drejø wachten op je.

Lees meer

Dit vind je misschien ook interessant

UNESCO Global Geopark Odsherred - Seeland
UNESCO Global Geopark Odsherred, Denmark
UNESCO Global Geopark Vestjylland in noordwest Jutland
Bovbjerg