Verder naar inhoud
Wildpark "Jægersborg Dyrehave" nördlich von Kopenhagen

8x UNESCO Werelderfgoed in Denemarken

Foto: Daniel Rasmussen - Copenhagen Media Center

Denemarken heeft 8 prachtige UNESCO Werelderfgoed locaties. Wil je ze allemaal zien? Begin je reis dan bij Kasteel Kronborg, een uur ten noorden van Kopenhagen. Reis dan door naar Stevns Klint, een markante witte krijtrots aan de oostkust. En reis vandaar langzaam door naar West-Jutland.

Lijst
Kaart
UNESCO world culture heritage site Christiansfeld in Denmark
Foto: Thomas Høyrup Christensen
01

Jutland: Christiansfeld

De broedergemeenschap Christiansfeld uit 1773 staat als best bewaarde voorbeeld van de stadsplanning en architectuur van de Moravische kerk op de UNESCO-lijst. De gebouwen, waaronder gemeenschappelijke huizen voor weduwen en ongehuwde mannen en vrouwen, worden nu nog zo gebruikt en vertellen de unieke verhalen over de stad zelf, de bewoners en hun dromen. Proef tijdens je bezoek gelijk de beroemde - in houtovens gebakken - honingcake (honningkage) of woon het eerste weekend van augustus het jaarlijkse Vinfestival (wijnfestival) bij. Een unieke ervaring in deze historische setting!

Lees meer
02

Seeland: Par force hunting landscape

De historische jachtbossen Store Dyrehave, Gribskov en Jægersborg Dyrehave / Jægersborg Hegn vormen samen dit voormalige koninklijke jachtgebied, ca. 25 km van Kopenhagen. Met jachtstroken aangelegd in sterrenstelsels, genummerde stenen palen, hekken en een jachthuis, toont het gebied de barokke landschapsarchitectuur op beboste gebieden. Tijdens een wandel- of fietstocht door nu een van de meest bezochte natuurgebieden in Denemarken kun je hier tot 2.000 herten treffen - van edelherten tot kleinere soorten. Ook vind je hier 's werelds oudste pretpark, Bakken.

Lees meer
03

Jutland: Nationaal Park Waddenzee

Het Nationaal Park Waddenzee is een uniek natuurgebied. Je kunt hier onder meer getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon (Sort Sol), als tot soms wel een miljoen spreeuwen tijdens zonsondergang een waanzinnige dans aan de hemel vertonen. Ook is het Waddenzeegebied in Denemarken dé place to be voor oesterliefhebbers of een waddeneilanden avontuur.

Lees meer
Foto: Bang Clemme Film & Openhouse - Kongernes Jelling
04

Jutland: Terug naar de Vikingtijd

In Jelling ga je terug naar de tijd van de Vikingen. Met meer dan 150.000 bezoekers is deze locatie een must-see voor elke Viking-fan. Je vindt hier belangrijke monumenten uit het Viking-tijdperk, twee enorme grafheuvels en twee runestenen gemaakt door de koningen Gorm de Oude en Harald Blåtand (Bluetooth) in de 10e eeuw. 

Lees meer
Foto: © Peter Søllner
05

Seeland: Roskilde Domkirke

Roskilde is niet alleen beroemd om zijn festival. De Roskilde Kathedraal prijkt over deze voormalige hoofdstad van Denemarken en wordt beschouwd als een van de belangrijkste gebouwen in Denemarken. Sinds het begin van de 15e eeuw is de domkerk een veelgebruikte begraafplaats van de Deense koninklijke familie en nergens ter wereld liggen zoveel koningen en koninginnen samen begraven.

Lees meer
Stevns Klint
Foto: Tage Klee, Destination SydkystDanmark
06

Seeland: Stevns Klint

Denemarken staat bekend om zijn veelal vlakke landschappen, daarom zijn wij bijzonder trots op Stevns Klint. Een 15 kilometer lange en tot 40 meter hoge krijtrotswand langs een prachtige kustlijn waar je (tijdens eb) oeroude fossielen kunt vinden. En bijzonder: dit is een van de beste plekken ter wereld waar je 65 miljoen jaar oude sporen ziet van de immense meteorietinslag die onder meer het einde van de dinosaurussen betekende.

Lees meer
People hanging out in front of Kronborg Castle in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
07

Seeland: Kronborg Slot

Treed binnen in hét kasteel van Shakespeare's Hamlet: Kasteel Kronborg in Helsingør. Sinds 2000 prijkt dit historierijke kasteel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Meer dan 250.000 bezoekers gaan jaarlijks naar Kronborg Slot, dat wordt beschouwd als één van de mooiste renaissance kastelen in Noord-Europa. Alsof je in een verhaal van Shakespeare stapt...

Lees meer
Viking Fortress Trelleborg, Denmark
Foto: Daniel Villadsen
08

Vikingringforten

Alleen in Denemarken zijn ze te vinden: Vikingringforten. Voorzien van vier poorten - verwijzend naar de vier windrichtingen - werden de perfecte cirkelvormige vikingforten vermoedelijk gebouwd als verdedigingswerken. Maar liefst op vijf locaties door Denemarken kun je de oeroude (van ca. 980 na Christus) Vikingen restanten vinden: bezoek Aggersborg bij Løgstør (Jutland), Fyrkat bij Hobro (Jutland), Nonnebakken in Odense (Funen), Borgring bij Køge (Seeland) en één van de grootste forten, Trelleborg, bij Slagelse, op iets meer dan een uurtje rijden van Kopenhagen (Seeland).

Share your wonders: