Verder naar inhoud
Fietsvakantie Denemarken? Ontdek deze mooiste fietsroutes
Cycling in Fjordlandet, Denmark

Fietsvakantie | Fietsen in Denemarken

Foto:Daniel Villadsen&VisitFjordlandet

Fietsen in Denemarken 🚴

Denemarken is een fietsvakantieland bij uitstek. Beleef meer dan 12.000 km fietsroutes, vlak tot glooiend terrein en korte afstanden tussen stadjes, bezienswaardigheden en attracties voor iedereen. Kun je niet wachten om ons fietsvriendelijke thuis te zien? Hier vind je alle informatie voor je fietsvakantie in Denemarken, alles van tips tot fietsroutes en bestemmingen. Fun fact: Fietsen is ons meest populaire vervoersmiddel; 9 van de 10 Denen heeft een fiets en maar 4 van de 10 een auto.

 

Fietsroutes door de mooiste regio's

Nog geen idee waar je wilt fietsen in Denemarken? Laat je inspireren door de nationale fietsroutes (N1 t/m N12) - deze brengen je door en langs de mooiste bestemmingen van ons land.  

Deense Kastelenroute genomineerd voor 'Fietsroute van het Jaar 2023'

Op het eiland Funen ligt wel een heel bijzondere fietsroute: de Deense Kastelenroute, Herregårdsruten in het Deens. Door de jury van de Fiets en Wandelbeurs is deze route genomineerd voor de verkiezing van 'Fietsroute van het Jaar 2023'. Via 660 km. aan fietspaden rijd je over 3 eilanden en kom je langs maar liefst 50 historische kastelen en landgoederen. Daarnaast kun je genieten van een heerlijke combinatie van pittoreske dorpjes, kunst en cultuur, zee, strand, het typische Deense eilandleven en meer. 

Het begint allemaal in... Seeland!

Waar zou je willen beginnen met fietsen in Denemarken? Seeland biedt volop fietsbelevenissen op kleine gezellige weggetjes met rustig verkeer en altijd dichtbij verschillende belevenissen. Er zijn goede paden, dus je kunt een mooie tocht vinden die een paar uur, een dag of een hele week duurt. Pas de route aan naar jouw wensen, of je nu de lokale ingrediënten wilt proeven, enkele van de prachtige stranden wilt verkennen of de benen wilt testen op (delen van) de route die zelfs de Tour de France renners hebben beproefd.

Handig: de fietsregels uitgelegd

Veel fietsregels zijn je wel bekend als Nederlander. De (belangrijkste) fietsregels aan het einde van de video kunnen je Hollandse fietsbenen nog beter op weg helpen in het Deense verkeer!

Nog meer over fietsen in Denemarken

Prijswinnende fietsroute: de Oostzeeroute (N8)
Fietsroutes voor een fantastische fietsvakantie
9 regio's om met de fiets te verkennen
Top 10 Actieve Vakantie bestemmingen: Denemarken
Ontspannen vakantie fietstocht: 3 musea op 1 fietsroute
Cycling at Frederiksborg Castle, North Zealand
Mountainbiken & andere outdoor activiteiten voor heel de familie
MTB Route in Svinkløv
Korte Panorama fietsroutes in Denemarken
Fietsen in Noord-Jutland
10 redenen om te willen fietsen in Denemarken
A cyclist speeds down the hill at Superkilen, Copenhagen, Denmark

Veelgestelde vragen over fietsen in Denemarken

Denemarken biedt meer dan 12.000 km bewegwijzerde fietsroutes voor een fantastische fietstocht. Bekijk voordat je je fietsvakantie start welke routenaam, -nummer of -logo je graag zou fietsen. Hierna hoef je alleen nog maar de bordjes onderweg te volgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere fietsroutes te combineren en zo een nog groter stuk van Denemarken fietsend te ontdekken. 

11 Nationale fietsroutes in Denemarken

Naast vele fietsroutes door heel Denemarken, variërend van tochten door de natuur en idyllische stadjes tot mooie fietsroutes langs de kust, zijn er 11 nationale fietsroutes. De wegwijzer bordjes langs ieder traject maken het gemakkelijk om de routes goed te volgen. De nationale fietsroutes zijn aangeduid met rood-witte nummers van 1 tot 11 op een blauwe achtergrond. (Let op: Route 10 op Bornholm heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond). De noord-zuid routes hebben een oneven nummer, de oost-west routes een even nummer. Er zijn daarnaast twee circulaire routes, Bornholm (Route 10) en de Limfjord Route (Route 12). 

Lees meer over de 11 Nationale fietsroutes.

Regionale en lokale fietsroutes in Denemarken

De regionale en lokale fietsroutes in Denemarken hebben allen een eigen bewegwijzering. De regionale routeborden volgen hetzelfde patroon als de nationale; witte routenummers van 16 tot 99 op een blauwe achtergrond. Het lokale routenetwerk gebruikt dit systeem ook, maar dan met nummers van 100 tot 999.

Meer informatie over fietsen en fietsvakanties in Denemarken

Zodra je op onze bestemmingen overzicht je favoriete bestemming(en) in Denemarken hebt gevonden, kun je per bestemming verder lezen over activiteiten zoals fietsen. Tip: ook als er geen 'fietsen' onderwerp op de bestemmingen pagina staat, kun je klikken op een willekeurig onderwerp dat je doorleidt naar de regionale partner website. In het zoekvenster daar kun je vervolgens met de zoekwoorden 'bike', 'biking' of 'cycling' alle gerelateerde onderwerpen vinden over fietsen in die regio. Heel handig om bijvoorbeeld ook lokale fietsapps, routes en andere handige fietsinformatie te vinden!

Een goede fiets en een handige fietsgids zijn de eerste twee stappen voor een heerlijke fietsvakantie. Maar de voorbereiding is minstens zo belangrijk.
Op Route.nl vind je de belangrijkste Denemarken fietsroutes met handige routekaarten langs de hoogtepunten die je goed helpen plannen - en de bijbehorende app is een aanrader voor onderweg. 

Aanvullend heeft 
Scandmaps.dk een goede fietskaart van Denemarken gepubliceerd (schaal 1:500.000), waarop de nationale en regionale fietsroutes per regio staan aangegeven. 

Voor een handig overzicht van fietsroutes in Denemarken kun je de Routiq app downloaden (van het Nederlandse bedrijf Route.nl). De aangegeven routes kun je met de app ook offline volgen.
Ook handig: Ben je al in Denemarken? Dan kun je direct de dichtstbijzijnde routes vanaf je locatie zoeken/selecteren. 

In de app staan onder meer de nationale fietsroutes van Denemarken, maar ook kortere 'panoramaroutes' en lokale fietsroutes door verschillende regio's en over de verschillende eilandjes. 

Is een fietshelm verplicht in Denemarken? Het is niet verplicht in Denemarken om een fietshelm te dragen. Ook al is het niet verplicht om een fietshelm te dragen, het is zeker aan te raden om een fietshelm te dragen. In de stad zijn veel bewoners gewend om te fietsen en ligt het tempo daardoor een stuk hoger dan je misschien gewend bent. Bovendien zijn er ook veel mogelijkheden binnen Denemarken om te fietsen over onverharde paden, waarvoor een fietshelm wordt aangeraden. 
Het is tot slot heel gewoon om een fietshelm in Denemarken te dragen - door heel het land en in Kopenhagen zul je veel locals zien fietsen met deze hoofdbescherming. 

Waar kun je overnachten tijdens je fietsvakantie in Denemarken? Via ons bestemmingen overzicht kun je op iedere gekozen bestemmingspagina direct naar de boekbare accommodaties van dat gebied doorklikken. Campings, hotels, bed & breakfast, alle mogelijkheden zijn aanwezig. Of maak het nog natuurlijker en verblijf langs je fietsroute in een van de outdoor natuurshelters in Denemarken.

Sneller reizen naar Denemarken met Scandlines

Reis comfortabel over de Oostzee met een van de 60 dagelijkse vertrekken: elk half uur vanuit Puttgarden of tot 10 keer per dag vanuit Rostock. Bepaal zelf het reismoment en de vertrektijd met de vrijheid om je plannen zonder kosten te wijzigen. De tocht geeft gelijk een goede pauze voor het autorijden en tijdens de overtocht kun je ontspannen met bijvoorbeeld een warme of koude maaltijd. 

Scandlines Boat
Foto: Scandlines

Laat je door andere fietsers in Denemarken inspireren

Share your wonders: