Fietsvakantie Denemarken? Ontdek deze mooiste fietsroutes
Cycling in Fjordlandet, Denmark

Fietsvakantie | Fietsen in Denemarken

Foto:Daniel Villadsen&VisitFjordlandet

Fietsen in Denemarken

Denemarken is een fietsvakantieland bij uitstek. Met meer dan 12.000 km fietsroutes - van vlak tot glooiend terrein - en korte afstanden tussen natuur, stadjes en mooie bezienswaardigheden. Hier vind je alle informatie voor je fietsvakantie, van tips en bestemmingen tot alle fietsroutes in Denemarken die je kunt fietsen. Fun fact: fietsen is ons meest populaire vervoersmiddel; 9 op de 10 Denen hebben een fiets en maar 4 op de 10 een auto.

 

Fietsroutes door de mooiste regio's

Nog geen idee waar je wilt fietsen in Denemarken? Laat je inspireren door de nationale fietsroutes (N1 t/m N12) - deze brengen je door en langs de mooiste bestemmingen van ons land.  

Fietsen in Denemarken: (lange) routes uitgelicht

Stap op je tweewieler en verken de schitterende IJstijdroute - waarmee je gelijk langs Vikingbezienswaardigheden komt - of fiets de Kastelenroute - via 660 km brengt hij je over 3 eilanden en kom je langs 50 (!) historische kastelen en landgoederen. Ook pittoreske dorpen, kunst, cultuur, strand, zee en het Deense eilandleven betoveren je onderweg. Liever een fjord rond? Kan ook!

Alle fietsroutes in Denemarken

Laat de voorpret beginnen! Kies je favoriet uit de vele prachtige routes die je kunt fietsen in Denemarken. Tip: met de kaartfunctie zie je direct welke route dichtbij je (gewenste) bestemming is.

Ga erop uit in het Kustland in Jutland, Denemarken

Alle fietsroutes in Denemarken

Foto: © Sarah Green

Handig: de fietsregels uitgelegd

Veel fietsregels zijn je wel bekend als Nederlander. De (belangrijkste) fietsregels aan het einde van de video kunnen je Hollandse fietsbenen nog beter op weg helpen in het Deense verkeer!

Biking Rules in Copenhagen by Copenhagen Bicycles
Foto: Copenhagen Bicycles

Nog meer fietsen in Denemarken

Je kunt je hier laten inspireren door nog meer routes om te fietsen in Denemarken. Wist je dat Denemarken in 2022 het startpunt was voor de Tour de France? De tourroutes kun je zelf ook fietsen! Ook hebben we andere fietstips voor je klaargezet:

Tour de France Denemarken fietsroute, stage 1, Kopenhagen
Cyclists in Copenhagen on the Circle bridge, Denmark
Tour de France Denemarken fietsroute, stage 2, Roskilde-Nyborg
Een vikingen schip vaart de haven van Roskilde uit
Tour de France Denemarken fietsroute, stage 3, Vejle-Sønderborg
Apartment building "Bølgen" (The Wave) in Vejle, East Jutland in Denmark
Mountainbiken & andere outdoor activiteiten voor heel de familie
MTB Route in Svinkløv
10 redenen om te willen fietsen in Denemarken
A cyclist speeds down the hill at Superkilen, Copenhagen, Denmark
Ontdek de Denemarken regio's en vind jouw bestemming
Das Bild zeigt Bulbjerg, eine Kalksteinklippe und die schöne Natur

Veelgestelde vragen over fietsen in Denemarken

Denemarken biedt meer dan 12.000 km bewegwijzerde fietsroutes voor een fantastische fietstocht. Bekijk voordat je je fietsvakantie start welke routenaam, -nummer of -logo je graag zou fietsen. Hierna hoef je alleen nog maar de bordjes onderweg te volgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere fietsroutes te combineren en zo een nog groter stuk van Denemarken fietsend te ontdekken. 

11 Nationale fietsroutes in Denemarken

Naast vele fietsroutes door heel Denemarken, variërend van tochten door de natuur en idyllische stadjes tot mooie fietsroutes langs de kust, zijn er 11 nationale fietsroutes. De wegwijzer bordjes langs ieder traject maken het gemakkelijk om de routes goed te volgen. De nationale fietsroutes zijn aangeduid met rood-witte nummers van 1 tot 11 op een blauwe achtergrond. (Let op: Route 10 op Bornholm heeft een groene in plaats van blauwe achtergrond). De noord-zuid routes hebben een oneven nummer, de oost-west routes een even nummer. Er zijn daarnaast twee circulaire routes, Bornholm (Route 10) en de Limfjord Route (Route 12). 

Lees meer over de 11 Nationale fietsroutes.

Regionale en lokale fietsroutes in Denemarken

De regionale en lokale fietsroutes in Denemarken hebben allen een eigen bewegwijzering. De regionale routeborden volgen hetzelfde patroon als de nationale; witte routenummers van 16 tot 99 op een blauwe achtergrond. Het lokale routenetwerk gebruikt dit systeem ook, maar dan met nummers van 100 tot 999.

Meer informatie over fietsen en fietsvakanties in Denemarken

Zodra je op onze bestemmingen overzicht je favoriete bestemming(en) in Denemarken hebt gevonden, kun je per bestemming verder lezen over activiteiten zoals fietsen. Tip: ook als er geen 'fietsen' onderwerp op de bestemmingen pagina staat, kun je klikken op een willekeurig onderwerp dat je doorleidt naar de regionale partner website. In het zoekvenster daar kun je vervolgens met de zoekwoorden 'bike', 'biking' of 'cycling' alle gerelateerde onderwerpen vinden over fietsen in die regio. Heel handig om bijvoorbeeld ook lokale fietsapps, routes en andere handige fietsinformatie te vinden!

Een goede fiets en een handige fietsgids zijn de eerste twee stappen voor een heerlijke fietsvakantie. Maar de voorbereiding is minstens zo belangrijk.

Op Route.nl vind je de belangrijkste Denemarken fietsroutes met handige routekaarten langs de hoogtepunten die je goed helpen plannen - en de bijbehorende app is een aanrader voor onderweg. 

Aanvullend heeft Scandmaps.dk een goede fietskaart van Denemarken gepubliceerd (schaal 1:500.000), waarop de nationale en regionale fietsroutes per regio staan aangegeven.

Voor een handig overzicht van fietsroutes in Denemarken kun je de Routiq app downloaden (van het Nederlandse bedrijf Route.nl). De aangegeven routes kun je met de app ook offline volgen.
Ook handig: Ben je al in Denemarken? Dan kun je direct de dichtstbijzijnde routes vanaf je locatie zoeken/selecteren. 

In de app staan onder meer de nationale fietsroutes van Denemarken, maar ook kortere 'panoramaroutes' en lokale fietsroutes door verschillende regio's en over de verschillende eilandjes. 

Is een fietshelm verplicht in Denemarken? 
Het is niet verplicht in Denemarken om een fietshelm te dragen. Ook al is het niet verplicht om een fietshelm te dragen, 1 op de 3 Denen draagt deze vrijwillig. Je zult dit dus evengoed veel in het straatbeeld zien. 

De Denen kiezen zelf voor het dragen van een fietshelm voor hun eigen veiligheid. Doordat veel inwoners in Denemarken gewend zijn om te fietsen ligt het fietstempo vrij hoog. Daarbij zijn er buiten de grote steden volop mogelijkheden om sportief te fietsen op mountainbike-, gravel en andere onverharde fietspaden, waarvoor een fietshelm wordt aangeraden.

Waar kun je overnachten tijdens je fietsvakantie in Denemarken? Via ons bestemmingen overzicht kun je op iedere gekozen bestemmingspagina direct naar de boekbare accommodaties van dat gebied doorklikken. Campings, hotels, bed & breakfast, alle mogelijkheden zijn aanwezig. Of maak het nog natuurlijker en verblijf langs je fietsroute in een van de outdoor natuurshelters in Denemarken.