Verder naar inhoud
Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland

13 leuke dingen die je in Denemarken in de herfst wilt doen

Foto: Dennis Lundby

Het is tijd voor meer hygge! De herfst in Denemarken zit vol met gezellige bars en cafés, knusse warme truien en ervaringen voor het leven. Waar begin jij je herfstvakantie mee?

 

Child in front of Thorvaldsens Museum in Copenhagen
Foto: Viggo Lundberg
01

Cultuur snuiven

We zijn graag eerlijk. Het weer kan een beetje onstuimig zijn in de herfst (het kan regenen of waaien...). In de prachtige musea en kunstgalerijen in Denemarken vind je cultuur, cafés en een zeer warm welkom, weer of geen weer. Heel het jaar door. Dit zijn onze aanraders:

 

Torvehallerne vegetable market in Copenhagen
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
02

Lokaal en seizoensgebonden eten

De herfst is het oogstseizoen in Denemarken. En het is daarom de perfecte tijd om bijvoorbeeld 'brunkål', Deense oesters, een appeltaart of andere lekkere taartjes te proberen. Wil je - net zoals de Denen - graag zelf op pad voor wildplukken? Vooral paddenstoelen zijn daarvoor populair. Hier vind je daarvoor een handige gids:

Woman in Rold Forest in autumn, Himmerland, North Jutland
Foto: Dennis Lundby
03

Ontdek onze bossen

Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Deense bossen tijdens een hike in de frisse buitenlucht. Het Statskrode bos is zo'n bos dat je op je 'te-bezoeken-in-de-Deense-herfst'-lijst wilt zetten. Een natuurlijk bos met een mooie wandelroute. Ook wandelmekka Rebild is een aanrader! Treed voor een leuke familie-activiteit met het hele gezin in de voetsporen van The Lord of The Rings in de mooie natuur van Djursland die J.R.R. Tolkien inspireerde en vereeuwigde in zijn beroemde literaire werken.

The restaurant Sankt Annæ 8 in Christianshavn, Copenhagen
Foto: Malin Poppy Darcy Mörner
04

Volg de kleuren

Ja, onze gebouwen zijn er in alle kleuren, vooral in de steden. Het contrast tussen oranje bladeren en kleurrijke gebouwen is geliefd bij menig Instagrammer en fotografie liefhebbers. Vooral de gekleurde huisjes van Nyhavn in Kopenhagen heb je misschien al wel eens op foto's gezien? 

05

Actief in Denemarken

Houd je van watersporten? In Denemarken kun je in de herfstmaanden bijvoorbeeld erg goed surfen en kitesurfen. Maar in deze maanden kun je ook heerlijk wandelen en fietsen. 

 

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
06

Ga op spokenjacht

Met mist, spookachtige, verwrongen bomen en eeuwenoude kastelen om te verkennen, is Denemarken een geweldige locatie voor een ‘spookantie’ (spookachtig en een vakantie inéén!). Eind oktober zijn er bovendien allerlei Halloween activiteiten te doen, zien en beleven. Ook verschillende pretparken staan dan geheel in het teken van Halloween, zoals Tivoli en LEGOLAND©. 

07

Nazomeren in de zon (op Bornhom)

Sensommer is een eigenaardig Deens miniseizoen tussen de zomer en herfst dat typisch in september en soms tot oktober plaatsvindt. Letterlijk vertaald betekent het ‘nazomer’, het is de warmste zomerse kant van de herfst en als je geluk hebt, kun je nog een aantal weken genieten van allerlei zomerse activiteiten. Er wordt wel gezegd dat de zomer iets langer blijft hangen op Bornholm.

Foto: Christian Alsing - Copenhagen Media Center
08

Kulturnatten in Kopenhagen

Ben je de tweede vrijdag van oktober in Kopenhagen, koop dan zeker een pas voor de jaarlijkse Cultuurnacht, waarmee je voor één avond tot middernacht toegang hebt tot honderden culturele evenementen en activiteiten door heel de stad. Neem een kijkje achter de schermen, woon speciale voorstellingen bij en bezoek bijzondere locaties die normaal voor het publiek gesloten zijn. 

Magic Days Festival
Foto: Erling C Hollmann/Magic Days Festival
09

Magic Days Festival

De van zichzelf al sprookjesachtige stad Odense op Funen betovert je in oktober al helemaal. Breng magie in je leven tijdens het 3-daagse Magic Days Festival van Denemarken. Harry Potter-kostuums zijn optioneel, maar worden sterk aanbevolen.

Two women eating dinner at Undici, a restaurant in the neighbourhood Christianshavn in Copenhagen, Denmark
Foto: © Malin Poppy Darcy Mörner
10

Dining Week Festival

Ieder jaar kijken wij Denen uit naar week 42 waarin tijdens Dining Week een hele week lang restaurants door heel Denemarken hun deuren openen voor speciale menu's tegen een vaste (voordeligere) prijs. Een unieke kans om een selectie van de beste Deense restaurants te verkennen en nieuwe opwindende eetbelevenissen op te doen. Dining Week is het grootste restaurantfestival van Scandinavië en vindt 2 keer per jaar plaats: in de herfst en de winter.

Sterrenkijken in Denemarken bij Bulbjerg
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov
11

Dark Sky Park Safari

Beleef een bijzondere Dark Sky Park safari op Møn of Nyord. Samen vormen de naast elkaar gelegen eilanden het enige Dark Sky Park van Scandinavië waardoor dit een van de mooiste plekken is voor sterren kijken. Ga mee met de Dark Sky Park gids naar de mooiste gebieden. Geen apparatuur mee voor astrofotografie? De gids helpt je graag en legt als de omstandigheden juist zijn ook graag je ‘portret onder de sterren’ vast, zodat je voor altijd een mooie herinnering hebt.

Lees meer

Dit vind je misschien ook interessant

Uitwaaien aan zee? Verblijf in een van badehotels aan het strand
Family on Blåvand beach near Blåvandshuk Lighthouse, West Jutland
Halloween en andere leuke griezelavonturen
Tivoli Entrance during Halloween season, Copenhagen
De mooiste Denemarken regio's om te bezoeken in het najaar
Een stel geniet van een herfstwandeling door het bos in Noord-Jutland in Denemarken
Campings die heel het jaar geopend zijn
Sleeping bags in Karpenhøj Naturcenter, Denmark
Spa wellness resorts
Sauna by GoBoat on Copenhagen's harbor
Bijzonder overnachten in Denemarken
Løvtag treehouse hotel Mariager Fjord
Wandelmekka Rebild
Rebild Bakker, North Jutland
Vanaf november: de leukste kerstmarkten in Denemarken
Christmas in Tivoli, Copenhagen

Share your wonders: