Verder naar inhoud

Museum pakken? De beste musea in Kopenhagen en heel Denemarken

Foto: SMK - National Gallery of Denmark

Dagje museum? Kopenhagen, maar ook de rest van Denemarken, is rijk aan musea. Dit zijn onze 28 favorieten verspreid over heel het land, waarmee je gelijk ons Denen een beetje beter leert kennen: 
(TIP - op de kaart zie je direct waar ze liggen!)

Lijst
Kaart
01

Het Nationaal Museum | Kopenhagen

Begin je reis door de geschiedenis van Denemarken hier. Het Nationaal Museum in Kopenhagen is een aanrader, vooral voor wie graag in de verschillende tijdperken van onze geschiedenis duikt. De Steentijd, tijd van de Vikingen, Middeleeuwen, Renaissance of Moderne tijd, dit museum heeft het allemaal. Voor kinderen is er een speciale sectie: the Children's Museum.

Lees meer
Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum.
Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Photo: Robin Skjoldborg.
02

ARoS

In het centrum van onze tweede stad, Aarhus, staat een van de grootste kunstmusea van Scandinavië, ARoS, en dit is een van onze absolute favorieten. Dit museum in Jutland tovert zelfs de meest grijze dagen om tot een kleurrijke ervaring. Letterlijk, want bovenop het museum kun je door een gigantische doorzichtige regenboogcirkel uitkijken over deze mooie stad.

Lees meer
New H.C. Andersen's House Museum opening summer 2021 in Odense. Designed by Kengo Kuma
Foto: Kengo Kuma and Associates, Cornelius Vöge, MASU planning
03

Hans Christian Andersen Museum

Sommige reizigers vergelijken het lopen door ons kleine Denemarken met wandelen in een sprookje. Deze vergelijking komt misschien wel door onze Deense sprookjesschrijver wiens verhalen over de hele wereld bekend zijn. Hans Christian Andersen vertelde verhalen zoals De kleine zeemeermin, het lelijke eendje en de sneeuwkoningin en in het nieuwste Hans Christian Andersen Museum - Het H C Andersens Hus - in Odense (Funen) stap je in zijn wonderlijke sprookjeswereld.

Lees meer
Kongernes Jelling museum in Denemarken
Foto: Bang Clemme Film & Openhouse
04

Kongernes Jelling

Wist je dat we kunnen vaststellen wanneer we van eenvoudige mensen die ergens in elkaars buurt woonden, veranderden in Denen? We hebben zelfs een geboorteakte in de vorm van twee grote Viking-runenstenen. Je kunt ze zien in het stadje Jelling. Daar kom je meteen meer te weten over onze Vikingkoningen in het bezoekerscentrum, Kongernes Jelling.

Lees meer
Bild von dem Museum Tirpitz
Foto: Thomas Høyrup Christensen
05

Tirpitz

Verscholen in de duinen van West-Jutland aan de Noordzeekust van Denemarken ligt het bunkermuseum Tirpitz. Dit museum vertelt het verhaal van de Atlantische verdedigingslinie tijdens de 2e Wereldoorlog. Maar je krijgt ook een kijkje in de geschiedenis van de hele regio en onze relatie met- en de afhankelijkheid van de ruige Noordzee.

Lees meer
Foto: Ulrik Jantzen - Louisiana Museum of Modern Art
06

Louisiana Museum voor Moderne Kunst

Als het eerste museum voor moderne kunst in Denemarken, was Louisiana in Humlebæk (korte rij afstand van Kopenhagen) dé plek waar wij Denen hedendaagse kunst leerde waarderen. Tegenwoordig is het museum een ​​toonaangevend internationaal kunstmuseum en worden haar tentoonstellingen alom geprezen. Voeg daaraan toe dat het een van 's werelds beste locaties heeft (naar onze bescheiden mening), met indrukwekkend uitzicht op de Øresund.

 

Lees meer
M/S Maritime Museum of Denmark
Foto: Rasmus Hjortshøj - Copenhagen Media Center
07

M/S Maritiem Museum van Denemarken

We zijn een trotse kleine eilandnatie met een lange maritieme geschiedenis. Waar ook in Denemarken, je bent nooit verder dan 53 km van de zee verwijderd. Onze hele geschiedenis lang zijn we afhankelijk geweest van de zee. In het Maritiem Museum in Helsingør vertellen we je over onze zeevarende Viking-invallen, zingen we een paar zeemansliedjes en leren we je navigeren en handelen alsof het 1749 was.

 

Lees meer
A light exhibition at the Statens Museum for Kunst, SMK, Denmark's national art gallery, in Copenhagen, Denmark
Foto: Daniel Rasmussen, Copenhagen Media Center
08

SMK Museum | Kopenhagen

Een museum om in te lijsten! In het Statens Museum for Kunst (SMK), onze nationale galerie van Denemarken, zie je hoe wij Denen ons dagelijks leven door de afgelopen zeven eeuwen in beeld brachten. SMK staat bekend om zijn indrukwekkende collecties schilderijen uit de Gouden Eeuw én hedendaagse kunstwerken en de wisselende tentoonstellingen.

 

Lees meer
Dänisches Rockmuseum RAGNAROCK in Roskilde
Foto: Museumskoncernen ROMU
09

Ragnarock

Muzikaal erfgoed zegt veel over een land. Als echte muziekliefhebbers willen wij je dan ook graag de meest iconische en invloedrijke nummers van Denemarken laten zien én horen. Het museum voor pop-, rock- en jeugdcultuur, Ragnarock, dààr moet je zijn. Misschien ken je zelfs al een paar nummers! Gelegen in Roskilde (Seeland), ben je gelijk in ons muzikale hart waar ook het grootste muziekfestival van Scandinavië wordt gehouden: Roskilde Festival.

Lees meer
10

Frederiksborg Slot & Nationaal Historisch Museum

Frederiksborg Slot in Hillerød (Seeland) is een van de beroemdste kastelen in Denemarken en dat heeft een reden. Het ligt verspreid over drie eilanden met prachtige tuinen. De eilanden worden omringd door een meer en nou ja, het is gewoon adembenemend! Het kasteel is ook de thuisbasis van het Nationaal Historisch Museum. Al met al een terrein vol met rijke geschiedenis en prachtige architectuur.

Lees meer
11

Designmuseum | Kopenhagen

Sommigen zeggen dat je je idolen beter niet kunt ontmoeten. Maar als het gaat om de Danish design iconen, wíl je ze gewoon zelf ontmoeten. In het Designmuseum van Denemarken, gelegen in onze bruisende hoofdstad, maak je kennis met de enorme Deense passie voor design. Na een bezoek begrijp je gelijk waarom.

Lees meer
Horse carriage in Den Gamle By (old town museum) in Aarhus, Denmark
Foto: © Robin Skjoldborg
12

Den Gamle By | Aarhus

Als je wilt ervaren hoe ons leven de afgelopen eeuwen is veranderd en geëvolueerd, kun je door onze geschiedenis wandelen in het openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus. Ook een aanrader in de kersttijd, wanneer je hier een van de meest sfeervolle kerstmarkten van Denemarken vindt!

 

Lees meer
Skagen Art Museum
Foto: Skagens Kunstmuseer
13

Skagens Museum

Helemaal bovenaan in het topje van Denemarken ligt Skagen (Noord-Jutland), een van onze favoriete vakantieplaatsen. Dit 700 jaar oude vissersdorp veranderde aan het eind van de 19e eeuw in een kunstzinnig oord, toen enkele van de beroemdste schilders van Denemarken naar deze plek kwamen voor het unieke daglicht van het gebied. De iconische kunstwerken van de ’Skagen schilders’ bewonder je nu in het Skagens Museum.

Lees meer
Foto: Wonderful Copenhagen
14

Carlsberg Museum | Kopenhagen

Een museum met een smaakje! Wij Denen houden van bier en delen graag onze passie. Proef een biertje in een bar, tijdens een proeverij in een lokale brouwerij, óf ga naar de oude Carlsberg-brouwerij in Kopenhagen, waar je alles te weten komt over onze trotse geschiedenis van het brouwen van dit bier van hoge kwaliteit. Van ’s werelds meest beroemde bierbrouwerij. Denken we.

Lees meer
Foto: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
15

Viking Schip Museum

Denemarken staat over de hele wereld bekend als de thuisbasis van de Vikingen. Dit tijdperk heeft tot op de dag van vandaag een permanente stempel op ons Denen gedrukt. Klein voorbeeld: zo noemen we Kerstmis ’Jul’ in het Deens, wat teruggaat naar onze Viking-voorouders. In de oude Vikingstad Roskilde (Seeland) kun je leren zeilen en schepen bouwen zoals zij dat deden. En als enige plek ter wereld kun je hier maar liefst 5 Vikingen schepen bewonderen.

Lees meer
16

Moesgaard Museum | Aarhus

Als je wilt weten wie we waren voordat we Denen waren, kun je het beste naar het Moesgaard Museum in Aarhus gaan, waar je kunt ontdekken wat er al die jaren terug in het prehistorische Denemarken is gebeurd.

 

Lees meer
17

Frilandsmuseet | Kopenhagen

Reis in één middag door heel Denemarken in het Frilandsmuseet Openluchtmuseum, net ten noorden van Kopenhagen in de gezellige stad Lyngby. Hier vind je 50 heropgebouwde boerderijen, molens en huizen waarin wij Denen leefden in de jaren 1600-1900. Acteurs met een passie voor ons verleden, laten je zien hoe wij Denen leefden.

 

Lees meer
Learn about Danish architecture and go on architecture tours at BLOX in Copenhagen
Foto: Astrid Maria Rasmussen - Copenhagen Media Center
18

Danish Architecture Center | Kopenhagen

Skylines vertellen tegenwoordig net zo goed een verhaal als onze musea. Het Deens Architectuur Museum is dé beste plek om meer te weten te komen over hoe de gebouwen in Denemarken zijn gebouwd. Dit museum in Kopenhagen kent tal van verhalen over mensen en ruimtes, inclusief secties over architecten van 'vroeger', zoals Jørn Utzon, Vilhelm Lauritzen en architect-ontwerper Arne Jacobsen tot moderne architecten nu, zoals Bjarke Ingels.

 

Lees meer

Ons nog beter leren kennen?

Aww, dat is zo lief van je. En dat maakt ons blij. Want we hebben nog zoveel meer verhalen te vertellen! Hier zijn nog een paar museum suggesties voor je Denemarken vakantie:

 

Share your wonders: