13 highlights voor op je Denemarken bucketlist

Foto: Daniel Villadsen

Ga jij naar Denemarken dit jaar? Of overweeg je het misschien? Deze 13 bekende en minder bekende bezienswaardigheden kun je alvast op je lijstje zetten. Onze Denemarken vakantie tips:

Lijst
Kaart

1. De prachtige kliffen van Zuid-Seeland

Op nog geen 2 uur rijden van Kopenhagen ligt Møns Klint. Deze prachtige witte krijtrotsen mogen niet in ons lijstje met Denemarken vakantie tips ontbreken. Wandel langs de kliffen of in de bossen er bovenop, verzamel fossielen (tijdens eb) en geniet van de mooie omgeving. En als je er dan toch bent, grijp dan je kans om de 'Dark Sky' te ervaren. In het GeoCenter Møns Klint kun je meer leren over de natuur in Denemarken. Combineer je bezoek met het even zo mooie Stevns Klint, dat zelfs iets dichterbij Kopenhagen ligt (Zuid-Seeland).

Lees meer

2. Probeer de wildste attracties

Is een dagje Walibi / SixFlags bij jullie ook altijd favoriet voor een dagje uit tijdens de vakantie? Of ben je fan van een waterpark? In Denemarken combineer je het beste van allebei in een van de 3 Sommerland pretparken - met waterpark! Maar ook andere pretparken wachten op je voor de leukste belevenissen in volle vaart... Ontdek onze 8 aanraders: 

Lees meer
Sort Sol in Zuid-Jutland
Foto: Ulrik Pedersen

3. Nationaal Park De Waddenzee

De Deense Waddenzee staat bekend om zijn krachtige getijden. De zeespiegel varieert hier tot 1.80 meter, waardoor sommige delen van de kustlijn soms volledig droog zijn en op andere momenten onder water staan. Het is daardoor een grote trekpleister voor wildlife. Jaarlijks passeren hier tussen de 10 en 12 miljoen vogels op hun trekroutes. Maart tot mei en september tot november zijn de beste perioden om hier het geweldige schouwspel van de grote vogelmigraties te ervaren, de 'Sort Sol'. (Zuid-Jutland)

Lees meer

4. UNESCO Werelderfgoed mét top-notch architectuur

Bij het net genoemde natuurgebied horen nog meer Denemarken vakantie tips. Verken de prachtige Deense waddeneilanden - Fanø, Mandø en Rømø - met ieder hun eigen unieke karakter, die liggen in het UNESCO Werelderfgoedgebied: de Waddenzee. Vele excursies staan je hier te wachten - misschien verzamel jij hier wel je eigen oesters met een gids? Sla ook de Marsk Tower niet over: gebouwd door de beroemde Deense BIG Group.

Lees meer
LEGOLAND® Billund
Foto: LEGOLAND® Billund Resort

5. LEGOLAND® avonturen

Bezoek de nieuwste attractie Battle of The Brick – een riddershow met paarden en moedige ridders. Bekijk de toffe LEGO City 4D-film. Maak een tocht in de Flying Eagle of LEGO Canoe, vecht tegen ninja’s in LEGO NINJAGO® The Ride of bekijk alles van bovenaf in LEGOTOP®. Je wordt gegarandeerd draaierig in Kålormen (De Rups) en krijgt de koude rillingen in Ghost – The Haunted House. Ridders, tovenaars en prinsessen: er wacht je de ultieme LEGOLAND® ervaring in het Castle Hotel - een echt kasteel met sprookjesachtige themakamers. Wat wordt jouw avontuur? (Billund, Jutland)

Lees meer
Smørrebrød from restaurant Aamanns Establishment, Copenhagen
Foto: Columbus Leth - Copenhagen Media Center

6. Niet te missen voor fijnproevers

In Denemarken kun je eigenlijk nooit verkeerd gaan op het gebied van lekker eten. Het Beste Restaurant ter Wereld is herhaaldelijk een restaurant in Denemarken geweest (jawel, het meest recent zelfs opeenvolgend in 2021 en 2022) en ook verschillende Michelin restaurants wachten op je… Natuurlijk geven we je ook de beste adressen voor de Deense klassieker, smørrebrød. Onze tips:

7. Bezoek de Rubjerg Knude vuurtoren nu het nog kan

Met deze Denemarken vakantie tip moet je niet te lang mee wachten... Dichtbij Lønstrup (Noord-Jutland) vind je het indrukwekkende Rubjerg Knude. Dit mooie natuurlandschap stijgt ongeveer 90 meter boven zeeniveau uit. De zee verslindt langzaam het land waardoor elk jaar vele meters van Rubjerg Knude verdwijnen. De Rubjerg Knude Vuurtoren staat bovenop de klif, maar loopt nu gevaar door de erosie. Bezoek de Rubjerg Knude Vuurtoren, 'Fyr' op zijn Deens, nu het nog kan.

Lees meer
Foto: © Johan Gjøde. Photo: Dennis Borup Jakobsen

8. De oneindige brug

De Denen staan bekend om hun 'why not?' houding. In plaats van "why?" vragen de Denen liever: "why not?" Het leidt tot verfrissende bezienswaardigheden en bouwwerken door heel het land. Een rondlopende oneindige, brug die nergens naartoe gaat? Why not. Het is zo'n alledaags wonder waarin je de levensstijl terug ziet: Den Uendelige Bro, op een steenworp afstand van Aarhus. Waar je ook kijkt, het rustgevende uitzicht op zee is al net zo oneindig...

Lees meer

9. Op kastelenjacht in Noord-Seeland

In Noord-Seeland, op zo'n 30 minuten van Kopenhagen, liggen de 3 mooiste kastelen van heel Noord-Europa. Ga op kastelenjacht langs het tot UNESCO werelderfgoed bekroonde Kronborg Slot, Frederiksborg en Fredensborg. Zo kom je er gelijk achter welk indrukwekkende chateau verbonden is aan Shakespeare's Hamlet...

Lees meer

10. Wandel door het Rebild Bakker Nationaal Park

'Bakker' betekent in het Deens 'heuvels'. In dit uitgestrekte en glooiende natuurgebied ervaar je geweldige natuurbelevenissen en volg je de sporen van de laatste ijstijd. Je kunt er prachtige wandelingen maken, je vaardigheden laten testen op een MTB en het hoogste punt in de omgeving beklimmen. Nog een extra vakantie tip voor de zomer: opera terwijl je omringd bent door geweldige natuur? Je beleeft het hier.

Copenhagen biking
Foto: Giuseppe Liverino / tourbillondelavie

11. Al fietsend Kopenhagen ontdekken

Stap op de fiets in misschien wel de beste fietsstad ter wereld, Kopenhagen (sorry Amsterdam!). Ontdek de mooiste hoogtepunten van Kopenhagen op twee wielen. 

Dark Sky, Møns Klint
Foto: astrorms/Ruslan Merzlyakov

12. Sterrenkijken in Dark Sky Park Denemarken

Door de volledige duisternis en minimale lichtvervuiling behoren de eilanden Møn en Nyord tot de beste plekken om sterren te kijken. Zelfs de Melkweg kun je hier onder de juiste omstandigheden zien. De ervaring op Møn, waarbij miljoenen sterren aan de hemel schijnen en 128 meter onder je in zee worden weerspiegeld, is ronduit magisch.

13. Overnacht in de natuur in een Deense shelter

Mag je wildkamperen in Denemarken? In deze mooie outdoor shelters gelegen middenin de natuur of aan zee mag het! De meeste shelters zijn gratis en vereisen alleen een reservering. Hier vind je tips voor de allermooiste plekjes en de regels voor wildkamperen.

Nog meer Denemarken vakantie tips

Bezienswaardigheden in Denemarken
De Atlantikwall bunkers verdwijnen in zee bij Løkken in Denemarken
Bestemmingen in Denemarken
Wandelaars bekijken het uitzicht vanaf Bulbjerg in Noord-Denemarken
11 outdoor activiteiten die leuk zijn voor de hele familie
Child looking for fossils at Møns Klint, South Zealand
Ontdek de mooiste natuur in Denemarken
Eilanden vakantie? Denemarken heeft 444 eilanden, kies maar uit!
De beste musea om ons Denen beter te begrijpen
Design Museum Denmark - Denemarken vakantie tip
Top 12 Vikingen bezienswaardigheden
Vikinger in front of a hut, Fjordlandet
Koninklijke highlights in Denemarken
Bild von Schloss Fredensborg
Top 7 outdoor activiteiten
Vakantie Denemarken, top 7 outdoor activiteiten
9 bezienswaardigheden op Seeland
Møns Klint, vakantie Denemarken tips
10 dierenparken in Denemarken
Child with donkey at Knuthenborg Safaripark, Lolland-Falster