VisitDenmark
Rubjerg Knude, Denmark

19 natuurparels in de Deense natuur om te ontdekken

Laat je door onderstaande natuurparels inspireren en ontdek ze zelf. Welke Deense natuurparels ga jij ontdekken?   

Skagen Beach, Denmark
Skagen Beach
1. Skagen

In Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken kun je op de landtong lopen waar het water van het Kattegat en het Skagerrak samenkomen. Doordat de zeeën niet met elkaar mengen geeft dit een fantastisch gezicht. In de omgeving van Skagen vind je Råbjerg Mile, een van de grootste bewegende zandduinen van Europa, van wel 40 meter hoog. (Noord-Jutland)

Kitesurfer at Jammerbugten, Denmark
2 Jammerbugten

Geniet van een prachtig uitzicht langs Jammerbugten op de top van Bulbjerg en Ruberg Knot. Dit zijn een van de weinige plaatsen in Denemarken waar vogels zich nestelen in de rotswand. Beklim het hoogste punt Rubert Knot dat even hoog is als de plaatselijke vuurtoren. (Noord-Jutland)

Island Fur, Denmark
3. Eiland Fur

Dit kleine eiland staat bol van fascinerende geologische formaties en diverse landschappen. Wandel langs prachtige rotsformaties en zie vissen, insecten, en fossielen van reptielen en planten. (Limfjord)

Girl in Rold Forest in autumn
4. Rold Skov

Rold Skov is het tweede grootste bos van Denemarken en beslaat een gebied van 80 km2. Hier kunt u wandelen langs eeuwenoude pijnbomen en beukenbomen en de griezelige Toll Skov, een bos met knoestige en kromme bomen. (Himmerland) 

Lille Vildmose
5. Lille Vildmose

Lille Vildmose is het grootste hoogveen in West-Europa en de enige van Denemarken. Het is een prachtige plek om te wandelen en van de unieke flora te genieten. (Himmerland)

6. Mols Bjerge

Het zuidelijke deel van Djursland is een van de meest gevarieerde landschappen van Denemarken. Hier kun je wandelen over de heide, door de bossen, moerassen, weiden en velden en veel verschillende dieren en planten langs de weg spotten. Het gebied is dan ook een aangewezen nationaal park. (Djursland)

Campaign NO Aarhusregionen Søhøjlandet
7. Søhøjlandet (Merengebied)

In Oost-Jutland vind je de grootste bossen van Denemarken, talloze meren en moerassen. De langste rivier van het land, Gudenåen, verbindt veel meren in het gebied met elkaar en geeft je een uitgebreide kustlijn en bosrijke wandel-en fietsroutes. (Oost-Jutland)

Geopark Vestjylland
8. Skovbjerg Bakkeø

De ongerepte landbouw, boomgaarden en heidevelden maken van Skovbjerg Bakkeø een prachtig wandelgebied. Trek eropuit en zie het typisch Deense landschap langs één van de vele gemarkeerde wandelpaden, die je ook meenemen over de robuuste duinen. (Dichtbij Holstebro

Wadden Sea - Family
9. De Waddenzee

Het Nationaal Park Waddenzee bestaat uit meer dan 30 eilanden en is een belangrijk gebied voor watervogels. Je kunt hier getuige zijn van de fenomenale Zwarte Zon, als tienduizenden spreeuwen tijdens zonsondergang zorgen voor een prachtig patroon aan de hemel.

The island Anholt in denmark
10. Anholt

Het landschap van het kleine eiland Anholt, gelegen in het Kattegat, wordt vaak omschreven als een woestijn. Je kunt een veerboot naar het eiland nemen en langs de uitgestrekte duinen en lange stranden wandelen. Op het eiland is ook een van de belangrijkste en grootste opvangcentra voor zeehonden in Europa gevestigd. (Oost-Jutland)

Explore the many charming islands in the South Fyn Archipelago
Skarø
11. De Zuid-Funense Archipel

Dit gebied is erg populair bij zeilers, doordat de vele eilanden binnen de archipel divers zijn en allemaal hun eigen unieke ervaring bieden. Wandel door de gezellige dorpen en schilderachtige havens. Je kunt de eilanden vanaf Jutland en Funen met een veerboot bereiken. (Funen)

Svanninge Bakker
12. Svanninge Bakker

De heuvels van Svanninge, even ten noordoosten van Faaborg, worden omgeven door bochtige wegen, heggen en charmante vakwerkhuizen. Vanaf de heuvels heb je een prachtig uitzicht op het zuidwesten en over de Zuid-Funense Archipel. (Funen)

Hindsholm
13. Hindsholm

Het schiereiland Hindsholm ligt bezaaid met inhammen en eilanden, zoals Romsø. Het gebied werd gevormd door de laatste ijstijd en is verbonden met het vasteland via een dunne strook land. Geniet van het uitzicht vanaf Fynshoved, die de Grote Belt van het Kattegat Zee scheidt. (Funen)

Air photo of Røsnæs lighthouse on West Sealand
14. Røsnæs

Het meest westelijke punt van Seeland is Røsnæs. Dit is een open, heuvelachtige landschap met een prachtig uitzicht over zee. Op verschillende plekken langs de kliffen, zie je door de wind gevormde struiken zoals de sleedoorn en rozenstruiken. Deze wilde struiken zijn bijzonder mooi rond Vindekilde-Grimsdal. (West-Seeland)

15. Dyrehaven

Het hertenkamp van Jægersborg, 15 km ten noorden van Kopenhagen, is een van de meest bezochte natuurgebieden in Denemarken. Hier kun je van dichtbij tot ongeveer 2000 herten zien, die geen last hebben van de menselijke aanwezigheid. Het park bevat ook 's werelds oudste pretpark, Bakken. (Noord-Seeland)

Tystrup-Bavelse lake in South Sealand, Denmark
16. Tystrup-Bavelse Meren

Het landschap rond de meren van Tystrup-Bavelse is heuvelachtig en bied je uitgestrekte bossen waar je heerlijk kunt wandelen. Twee grote gletsjers ontmoetten elkaar hier 15.000 jaar geleden en creëerden een rivier van smeltwater. Dit is nu een schilderachtige vallei waardoor de Suså rivier loopt. (West-Seeland)

Summer Nysted Beach Lolland-Falster
17. Smålandsfarvandet

Deze regio is bezaaid met diverse eilanden, zoals Fejø, Lolland en Falster. Geniet van de kindvriendelijke stranden en maak een wandeling door de glooiende duinen. (Zuid-Seeland)

18. Møns Klint

Møns Klint is een van de meest bekende plaatsen in Denemarken. Dit is de enige plek in het land waar je kunt genieten van hoge krijtrotsen en de unieke flora en fauna die ermee verbonden is. Tijdens een wandeling door de omgeving kun je veel zeldzame planten tegenkomen en op het strand kun je op zoek naar fossielen onder de rotsen. (Zuid-Seeland)

Couple on Bornholm
19. Bornholm

Bornholm en de Ertholmene eilanden zijn de enige plaatsen in Denemarken waar je kunt klauteren over de blootgestelde granietformaties. De Hamer, in het noorden van Bornholm, is een steile granieten rots die omhoog reist uit de Oostzee. In het noorden van het eiland kun je tevens mooie wandelingen maken die je door valleien en langs meren voeren. (Bornholm)

Meer leesvoer voor natuurliefhebbers

9 Deense natuurparels in Google Street View (die je eigenlijk met je eigen ogen zou moeten zien)
Råbjerg Mile, Denmark
5 Nationale Parken: Deense natuur die je wilt ontdekken
Mols Bjerge in Regio Aarhus