Noord-Jutland: dé 11 vakantietips voor natuurliefhebbers

Foto: Daniel Villadsen

Natuurliefhebbers opgelet - pak jullie bucketlist er maar bij. Ontdek de prachtige natuur in Noord-Jutland met deze natuurtips. Op de kaart kun je zien waar in Noord-Jutland de natuurgebieden zijn. 

 

Lijst
Kaart
Eine Gruppe Reiter auf der Insel Læsø, Dänemark
Foto: Mette Johnsen

Avontuurlijk Læsø

Het grootste eiland in het Kattegat en zo plat als een pannenkoek: dat is Læsø. Hier vind je adembenemende natuur, eetbare schatten uit de oceaan, bijzondere zeewierhuizen (de enige ter wereld!), een zoutwinnerij en een breed aanbod van kunst en cultuur. De activiteiten en bezienswaardigheden op Læsø op een rij:

 

 

Lees meer
Leuchtturm Rubjerg Knude im Sonnenuntergang, Dänemark
Foto: @et_nyt_kapitel

Vuurtoren Rubjerg Knude

Aan de rand van de indrukwekkende zandduin Rubjerg Knude staat de bekendste vuurtoren van Noord-Jutland, Rubjerg Knude Fyr in een prachtig natuurlandschap. Om te voorkomen dat deze in zee zou storten, is de vuurtoren in 2019 (op rolschaatsen!) 70 meter landinwaarts verplaatst.

Lees meer
Livø Himmerland
Foto: © Livø Feriecenter

Livø: Autovrij en genoeg te ontdekken

Op dit autovrije eiland is veel te ontdekken: fossielen, schelpen, en gegarandeerd dat je hier zee-egels vindt. Eigenlijk is dit Denemarken in een notendop; veel van de natuur die het land rijk is, vind je hier terug. Een tocht rond Livø is ca. 10 km lang.

Lees meer

Grenen-Skagen: Top van Denemarken

In het uiterste Noorden van Denemarken vind je een uniek natuurverschijnsel: twee zeeën die op elkaar botsen: de zee van het Skagerak en het Kattegat. Het dorpje Skagen staat bekend om het unieke licht, schilderkunst en de vele gele huizen.

 

Lees meer

Bulbjerg Cliff: de schouder van Denemarken

Met 47 meter boven zeeniveau een imposante rots van kalksteen en schuilplaats voor drieteenmeeuwen, papegaaiduikers en noordse stormvogels. Bij helder weer heb je vanaf de top van de klif uitzicht op de Rubjerg Knude Fur vuurtoren en Hanstholm. 

Lees meer

Mariager Fjord: actief midden in de natuur

Het langste en mooiste fjord van Denemarken, 35 kilometer lang richting het hart van Jutland. Wil je fietsen, zeilen, kajakken, of vissen? Het kan in deze zeestraat allemaal. Tip: duik in de wereld van zout in Mariager Saltcenter. 
Lees meer

Het wildste Nationaal Park van Denemarken: Thy

Ga op ontdekkingstocht in de ongerepte duinen, maak een wandeling in één van de mooie bossen en ontdek traditionele kustdorpjes in het wildste nationale park van Denemarken, Thy. Zin in iets lekkers onderweg? Je vindt hier verschillende wildplukken favorieten zoals paddenstoelen en bessen - bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, cantharellen, bramen en bosbessen.

Lees meer

Råbjerg Mile: de wandelende duin

Elk jaar verplaatst dit duingedeelte zich 15 meter, richting het noordoosten. Bijna onwerkelijk, want het gaat hier om 3,5 miljoen kubieke meter zand! De wandeling naar de top van het duin wordt beloond met een schitterend uitzicht.

 

Lees meer
Wanderer in Nordjütland, Hanklit
Foto: Destination Limfjorden

Hanklit

Aan de noordkust van Mors, in de regio Himmerland en Limfjorden, vind je de indrukwekkende MoClay-kliffen, waar je tijdens je wandeling zelfs historische fossielen kunt vinden. De bekendste is Hanklit, 61 meter hoog en ongeveer 1 kilometer lang. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de baai van Thisted, Thy en Mors.

Lees meer
Denemarken vakantie? Reis naar Lille Vildmose voor wildlife en natuur
Foto: Frans Ritter / Lille Vildmosecentret

Lille Vildmose

Spot wilde dieren in de natuur en maak prachtige wandelingen in natuurgebied Lille Vildmose, een half uurtje rijden bij de stad Aalborg vandaan. Grazende elanden en herten, wilde zwijnen en verschillende roofvogels vind je er. Verken de omgeving met een safari te paard of stap in de oude turftrein.

Rebild Bakker: Mooie fiets- en wandelroutes

Dé regio om je mountainbike skills te testen! In Rold Skov vind je de mooiste routes - zowel voor beginners als voor gevorderden. Ga je liever te voet op ontdekkingstocht, dan kun je voor de gekwalificeerde route Rebild Bakker kiezen of - als je durft - het trollenbos bezoeken.

Lees meer

Nog meer Noord-Jutland inspiratie

Alle outdoor activiteiten in Noord-Jutland op een rij
Couple with bikes
Noord-Jutland in een notendop
Women in Aalborg taking a selfie
Noord-Jutland: dé 10 vakantietips voor cultuurgenieters
Zwei Frauen gehen shoppen in der Altstadt von Aalborg, Dänemark
Noord-Jutland: dé vakantietips voor kids
Child at Saltum Strand beach, North Jutland in Denmark
Noord-Jutland, dé 11 vakantietips voor actievelingen
Fietsen in Læsø
Noord-Jutland, plan je reis - alle bezienswaardigheden & accommodaties
Leuchtturm Rubjerg Knude im Sonnenuntergang, Dänemark