De muziekcamping

Freek Janssen is content director bij LEWIS PR en is afgelopen jaar samen met zijn vriendin en kinderen wezen kamperen in Viborg.
februari 3, 2015
Denemarken-Blog

Gerelateerde tags

Het was een lome zomermiddag in augustus. De kinderen vermaakten zich in de speeltuin op de camping en wij hingen daar ook een beetje rond. Ineens zagen we een tractor langzaam het talud afrijden richting het meertje. Op de vork achter de trekker rustte een piano, die al rijdend bespeeld werd door een van de campinggasten, met een grote grijns op zijn gezicht.

Wat bleek: ’s avonds was er een ‘vlotconcert’. Op een drijvend vlot aan de rand van het meer kon iedereen - tegen de achtergrond van de ondergaande zon – iets spelen. Als je dat wilde, tenminste; alleen luisteren mocht natuurlijk ook.

Het was een van die typische ervaringen die onze vakantie in Denemarken in 2014 onvergetelijk maakte. We hadden de camping in Vammen uitgezocht omdat ze beloofden dat muziek er een belangrijke rol speelde, maar dat het zo mooi zou uitpakken…

In de ‘stube’ (een centrale blokhut) was elke avond een open podium. Een piano was aanwezig; gitaren, violen, contrabassen en fluiten werden door de campinggasten zelf meegenomen. Je zag mooie, onverwachte combinaties ontstaan: een Duitser gitaarvirtuoos van rond de 40 speelde samen met een groep Deense tienermeiden (The Danish Angels), mijn vriendin zong in een internationaal gelegenheidskoortje het Zweedse volksliedje 'Vem kan segla förutan vind' en ik speelde wat country en blues met onze Deense buurman van in de zestig (grijze baard, ketting met een haaientand).

Overdag hoorde je vanuit verschillende hoeken van de camping mensen met elkaar muziek maken voor de tent of caravan. En wie zelf geen instrument speelde, die kwam gewoon lekker luisteren.

Wat het vooral zo mooi maakte, is dat het leek alsof je door muziek vanzelfsprekend met elkaar in contact kwam. Kinderen zoeken elkaar op een camping altijd wel op, door die open podium-avonden leerde je ook gemakkelijk andere volwassenen kennen.

De camping wordt al ruim dertig jaar gerund door een Deens-Duits echtpaar, en het lijkt wel alsof ze het voor elkaar hebben gekregen om de tijd een beetje stil te zetten. Niet omdat de faciliteiten ouderwets zijn (in tegendeel), maar de rust en de lieflijke sfeer doet je af en toe denken dat je in de jaren zeventig rondloopt.

De dag begint er pas als eigenaar Harm-Wulf de hoorn blaast: het teken dat de broodjes kunnen worden afgehaald. Elke dag is er wel iets bijzonders te doen: forellen roken, met de kinderen zelf pizza bakken of kanoën op het meer.

Wij gaan dit jaar weer!

 
TIPS?
Heb jij tips voor unieke campingervaringen in Denemarken?  

Freek tijdens zijn 'vlotconcert' 

 

Stube van binnen
De stube van binnen

Uitzicht vanuit de Stube
Uitzicht vanuit de Stube over de speelplaats en het meer

De stube van buiten
De stube van buiten - het hart van de camping

Add comment

De Denemarken Blog

Welkom op de Denemarken Blog van VisitDenmark met enthousiaste verhalen en persoonlijke tips over Denemarken.

Wil je zelf je liefde voor vakantieland Denemarken delen en een bijdrage leveren aan de Denemarken Blog van VisitDenmark? Neem dan contact op met de redactie via denemarken@...

Share the love - Happy Holidays!