Kerst in Denemarken

Nieuwsbrief voor de Pers: KERSTeditie

Lees hier de kersteditie van de Nieuwsbrief voor de Pers.
maandag, november 19, 2012

Inhoud

Hartverwarmende Kerst in Denemarken 

OP HET EILAND SEELAND (incl. KOPENHAGEN)
Grote kerstmarkt in park Tivoli in Kopenhagen
Gedekte kersttafels bij Royal Copenhagen
Kerstdrankjes en cadeautjes aan Nyhavn in Kopenhagen
Alternatieve geschenken uit ’vrijstaat’ Christiania in Kopenhagen
Kerstpracht van Jette Frölich in een jachtslot
Kerst in Hamlets kasteel
Kerstmarkt in historische sfeer in Helsingør

OP HET EILAND FUNEN
Kerst zoals in Hans Christian Andersens tijd

OP HET SCHIEREILAND JUTLAND
Aankomst Kerstman in Aalborg
Ouderwetse kerst in openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus
Kerstromantiek in Ribe, het oudste stadje van Denemarken
Grensstadje Tønder viert uitbundige kerst

 

Hartverwarmende Kerst in Denemarken
Geen mooier feest dan de Kerst (Jul) in Denemarken. De Kerstdagen en de aanloop er naartoe zijn zonder twijfel de sfeervolste periode van het jaar. Het is een hartverwarmende tijd met veel ‘hygge’, het Deense woord dat het beste met ‘gezelligheid’ is weer te geven.
Wie rond Kerst in Denemarken is kan verzekerd zijn van mooie en vaak verrassende evenementen. Optochten, markten, exposities en concerten. Kerstevenementen zijn er praktisch in elke stad en in elk dorp. Winkels zien er schitterend uit, restaurants en hotels bieden feestelijke gerechten aan, winkelstraten en pleinen pronken met smaakvolle decoraties en verlichting. Wie in deze dagen naar Denemarken reist, kan verzekerd zijn van onvergetelijke ervaringen. Om de keuze te vergemakkelijken hierbij een selectie van mogelijkheden voor mooie kerstmomenten bij de Denen. Neem ook een kijkje op de website www.visitdenmark.nl/kerst

Op het Deense eiland Seeland:

Grote kerstmarkt in park Tivoli in Kopenhagen
Een topper in Kopenhagen is de sprookjesachtige kerstmarkt die jaarlijks wordt gehouden in het gezinspark Tivoli, midden in de stad. Dit jaar is de grote markt een mix van Scandinavische en Russische kerstsfeer. Je loopt er tussen de uienkoepels van een Russische stad, maar ontmoet er ook de kerstman van Noord-Europa met zijn kabouters tussen levende rendieren. De versieringen in het park houden niet alleen verband met de naderende kerst, maar ook met de komende voorstellingen in Tivoli’s concertzaal van het beroemde ballet De Notenkraker op muziek van Tsjaikowski. Kostuums en rekwisieten voor dit ballet zijn ontworpen door de Deense vorstin Margrethe. Tivoli’s kerstmarkt is van 16 november t/m 30 december (gesloten met Kerst). Entree 95 DKK (€ 12.50), kinderen t/m 7 jaar gratis.

Tivoli, Vesterbrogade 3, DK-1630 Kopenhagen V., tel +45 3315 1001, www.tivoli.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/kerst.

Gedekte kersttafels bij Royal Copenhagen
Een kleine sensatie zijn elk jaar de gedekte kersttafels die gratis zijn te bewonderen in de grote winkel van Royal Copenhagen in het winkel-wandelgebied Strøget. Kostbaar porselein, kristal en linnen, elk jaar weer smaakvol gerangschikt door artistieke handen. Ditmaal die van bekende schrijvers en zangers van Deense kerstliedjes. Van 17 november t/m 31 december, tijdens de winkelopeningstijden. 
Royal Copenhagen (flagship store), Amagertorv 6, DK-1160 Kopenhagen K., tel. +45 3313 7181, www.visitcopenhagen.com. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/kerst.

Kerstdrankjes en cadeautjes aan Nyhavn in Kopenhagen
Van half november tot vlak voor de Kerst heerst er altijd volop kerstsfeer in het Kopenhaagse uitgaanscentrum Nyhavn. Speciaal kerstbier en warme rode wijn met kruidnagelen gaan vergezeld met lekkere hapjes. Maar in de kraampjes die langs dit havengedeelte staan vind je ook niet alledaagse cadeautjes voor onder de kerstboom, zoals gebreide artikelen en kunstnijverheidsproducten. En je kunt in dit populaire havenkwartier ook een bijzondere tatoeage laten zetten. Dagelijks vanaf 11 uur van 16 november t/m 22 december.
Nyhavn Erhversforening, DK-1051 Kopenhagen K., tel. +45 3312 3233, mail@nyhavn.eu en www.julinyhavn.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/kerst.

Alternatieve geschenken uit ’vrijstaat’ Christiania in Kopenhagen
Een alternatieve kerstmarkt in Oosterse sfeer wordt in de Deense hoofdstad Kopenhagen elk jaar gehouden door inwoners van de ‘vrijstaat’ Christiania. Zij bieden meest zelfgemaakte en/of tweedehands artikelen aan in de Grå Hal (Grijze Hal) aan de Refshalevej in de ‘vrijstaat’. In deze vroegere militaire manege zijn ook bijzondere kersthapjes te koop. Van 7 t/m 20 december, vanaf 14 uur. Op zaterdag en zondag vanaf 12 uur. Gratis.
Christianias Julemarked, Den Grå Hal, Refshalevej 2, DK-1432 Kopenhagen K., tel. +45 3295 6507, www.christianiaooo.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/kerst.

Kerstpracht van Jette Frölich in een jachtslot
In het jachtslot Schæffergården in Gentofte, bij Kopenhagen, is dit jaar kerstversiering te zien van de vermaarde Deense kunstenares Jette Frölich, die al decennia bekend staat als ‘Moeder Kerst’. Het motief van haar opmerkelijke versieringen van dit jaar: Feeën. Elke zaal in het slot heeft een thema. Open van 18 november t/m 19 december van 11-18 uur. Gratis toegang.
Jette Frölich Juleudstilling, Schæffergården, Ermelundsvej 105, DK-2820 Gentofte, tel. +45 3977 2800, info@schaeffergaarden.dk en www.schaeffergaarden.dk en/of www.jettefroelich.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/kerst.

Kerst in Hamlets kasteel
Kerstbeleving in de bijzondere sfeer van kasteel Kronborg, waar Shakespeare zijn beroemde meesterwerk Hamlet situeerde, is van grote klasse. Op 1 en 2 december a.s. is er in het kasteel aan de Sont, bij het ten noorden van Kopenhagen gelegen havenstadje Helsingør, tussen 11 en 17 uur een traditionele kerstmarkt met veel kunst, kunstnijverheid en kerstdecoraties. In de weekends van 8/9 en 15/16 december zijn er kerstbazaars en workshops omlijst door muziek en zang. Markt gratis, entree bij andere activiteiten.
Kronborg Slot, Kronborg 2, DK-3000 Helsingør, tel. +45 4921 3078 www.kronborgslot.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Kerstmarkt in historische sfeer in Helsingør
In de prachtige ambiance van het oude Axeltorv van het historische stadje Helsingør, een uurtje rijden van Kopenhagen, is de laatste vier weekends die voorafgaan aan de Kerst een sfeervolle markt met sieraden, shawls, wanten, hoeden, klompen en niet te vergeten elfen en kabouters. In een grote tent zijn drankjes en kerstlekkernijen te koop. Steeds van vrijdag t/m zondag. Gratis toegang.
Julemarked Axeltorv, Torvegade 1, DK-3000 Helsingør, tel. +45 4031 9215, www.helsingorcity.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Op het Deense eiland Funen:

Kerst zoals in Hans Christian Andersens tijd
Op het Gråbrødre Torv, in het oude hart van Odense, de geboortestad van Hans Christian Andersen (1805-1875) op het Deense eiland Funen, wordt in de aanloop naar de kerst een markt georganiseerd die de sfeer oproept van de tijd waarin de wereldberoemde sprookjesschrijver leefde. Je kunt er tussen de kraampjes onder meer figuren ontmoeten uit zijn sprookjes, samen met goochelaars, muzikanten en kerstkabouters. In de lange weekends van 30 november, 1 en 2 december en 7 t/m 9 december. Gratis toegang.
H.C.Andersen Julemarked, Sortebrødre Torv 1, DK-5000 Odense C., tel. +45 6551 2819, www.visitodense.dk en/of www.hcandersen-homepage.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Op het Deense schiereiland Jutland:

Aankomst Kerstman in Aalborg
Op zaterdag 24 november komt de Deense Kerstman officieel per boot aan in de haven van Aalborg in Noord-Jutland. Hij komt zoals gebruikelijk rechtstreeks uit Groenland. De Deense stad Aalborg is dan al volledig in kerstsfeer. De grote, gezellige kerstmarkt begint op 23 november en duurt t/m 23 december. De markt heeft Gammel Torv als kern en waaiert uit over het autovrije centrum van de binnenstad met vele winkels en een groot horeca-aanbod. Aalborg staat ook bekend om de nationale Deense drank: akvavit. Er zijn diverse musea, waaronder KUNSTEN en het Utzon Center, over de Deense architect Jørn Utzon, onder andere bekend van het Sydney Opera House.
Vanaf de luchthaven Schiphol is er een rechtstreekse vlucht van anderhalf uur naar de Deense stad Aalborg.
Aalborg City, Lille Kongensgade 6 DK-9000 Aalborg, tel.+ 45 9812 8333, info@aalborgcity.dk en www.aalborgcity.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Ouderwetse kerst in openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus
Het prachtige openluchtmuseum Den Gamle By in het centrum van Aarhus, de tweede stad van Denemarken, laat van 17 november t/m 23 december a.s. zien hoe de viering van de kerst vanaf ongeveer het jaar 1600 tot de moderne tijd in Denemarken is geweest. In dezelfde periode is er in het museum een grote kerstmarkt met o.a. koek, snoep, chocolade, sieraden en keramiek. Dagelijks van 10-18 uur. Entree 125 DKK ( ± € 16.75), kinderen onder de 18 jaar gratis.
Den Gamle By, Viborgvej 2, DK-8000 Aarhus C., tel. +45 8612 3188, mail@dengamleby.dk en www.dengamleby.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Kerstromantiek in Ribe, het oudste stadje van Denemarken
In Ribe, het oudste stadje van Denemarken, nabij de Deense Wadden, heerst volop romantiek in de kersttijd. In het weekend van 1 en 2 december is er een grote kerstmarkt in het oude raadhuis, in de weken in de aanloop van de kerst staan er op de markt ook tal van kraampjes in de openlucht opgesteld. In de Dom van de stad vinden kerstconcerten plaats en ook elders is er muziek en zang.
Ribe Turistbureau, Torvet 3, DK-6760 Ribe, tel.+45 7542 1500, info@visitribe.dk en www.visitribe.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Grensstadje Tønder viert uitbundige kerst
Het Deense historische stadje Tønder, aan de grens van Duitsland en Jutland, heeft zich al vele jaren faam verworven door uitbundige kerstvieringen. Tot en met 23 december a.s. kunnen liefhebbers er weer een van de drukste kerstmarkten van het land bezoeken. Deze concentreert zich rond Torvet en Kirkepladsen. De oude apotheek uit 1671 dient als postkantoor van de Kerstman. Je kunt er je post laten stempelen. De markt is open op werkdagen van 12-17.30 uur, zaterdags van 10-17 en zondags van 12-17 uur. 
Tønder Handelsstandsforening, Vestergade 76, DK-6270 Tønder, tel. +45 7472 4711, info@tonderhandel.dk en www.tonderhandel.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kerst.

Share this page

Nieuwsbrief

Download als Word

Aanvullende informatie

Kersttradities in Denemarken (Word) 

Beeldmateriaal

Bekijk relevant beeldmateriaal in onze beeldbank

Bekijk relevant filmmateriaal
 

Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,54 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK 
 

Noot voor de redactie

Contactpersoon

Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Tel. 071 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.

Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over reisbestemming Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers

Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector.
Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.


 

Circle Bridge in Copenhagen - go to Denmark Media Center

Beeldmateriaal

Download honderden foto’s en video's direct en in hoge resolutie uit onze beeldbank