Deense kerstlekkernijen

Deense kerstlekkernijen

De Denen houden van lekker eten en drinken, vooral tijdens de feestdagen. Het kerstfeest in Denemarken bestaat uit vele tradities, waaronder het genieten van lekker eten in het gezelschap van vrienden en familie.

Historisch gezien bestaat het traditionele Deense kerstdiner uit gebraden varkensvlees, gekookte aardappelen, rode kool en bruine jus, hoewel de laatste tijd gebraden eend ook populair is geworden. Als nagerecht eten de Denen met kerst graag rijstpudding met amandelen en kersensaus.

Christmas lunch

Kerstlunch

De Denen wonen ieder jaar in december een of meerdere kerstlunches bij, ook hebben de meeste hotels, kro's en restaurants in deze periode speciale kerstgerechten op het menu staan. De traditionele Deense keuken biedt een breed scala aan koude en warme gerechten die allemaal onderdeel zijn van het feestelijke ritueel. De Denen genieten van zalm, haring, vleeswaren en leverpaté met spek en champignons. Hierbij wordt er niet alleen bier of wijn gedronken, maar ook de typische alcoholische kerstdrankjes, die net als het bier jaarlijks voor Kerstmis wordt gepresenteerd.

Beer

Het kerstbier komt eraan!

De Deense brouwerijen zorgen goed voor de innerlijke mens. Ieder jaar, meestal op de eerste vrijdag in november, toont Tuborg hun nieuwe kerstbier. Dit bier staat in Denemarken ook wel bekend als 'Julebryg', wat letterlijk 'kerstbrouwsel' betekent. Het bier is iets donkerder en iets sterker dan het normale pils en wordt in het hele land op dezelfde dag op feestelijke wijze geintroduceert. 

In Denemarken zien ze zo uit naar de jaarlijkse lancering van het nieuwe kerstbier, dat ze er zelfs een eigen naam voor hebben bedacht; 'J-Dag'. Net zo belangrijk voor de Deense kersttraditie is de Julebryg commercial die ieder jaar op tv verschijnt (zie link aan de rechterkant). Een simpel, geanimeerd spotje met een eenvoudig verhaal betekent toch de komst van Kerstmis (en Julebryg) voor veel Denen. Sinds de introductie van de commercial in 1984 is de video weinig veranderd. 

Share this page

Deense kerstkalender

Deense kersttradities

Rood-witte papieren harten, hand in hand dansen en zingen rond de kerstboom met échte kaarsen en lekker eten. Het zijn allemaal typisch Deense kersttradities.