Vikingschip Jelling

Nationale fietsroute nr. 3: De Heerweg (Hærvejen)

Al meer dan duizend jaren benutten de reizigers die van het noorden naar het zuiden of omgekeerd reizen de heuvelrug van Jutland tussen Viborg of Skive in het noorden en Padborg in het zuiden.

Hærvejen

Route 3, kort en bondig

Deze route heeft een lengte van 450 kilometer. Ongeveer 22 procent bestaat uit grindwegen, de rest is geasfalteerd. De route kan zowel in het noorden als in het zuiden gestart worden. De Frie Fugle heeft een kaartenpakket van de hele Nationale route 3. Wil je de provinciekaarten gebruiken dan kun je de kaarten aanschaffen van Nordjylland, Viborg en Sønderjylland.

Dollerup

Historisch

De Heerweg is een echte klassieker. De Deense Heerweg maakt bijvoorbeeld onderdeel uit van de Europese pelgrimsroute, die vanuit Trondheim in Noorwegen naar Santiago de Compostela in Spanje gaat.

De route is doordrenkt van historische feiten en voorwerpen. De grafheuvels, runenstenen en middeleeuwse kerkjes vertellen een boeiende geschiedenis. De natuur is onvoorstelbaar mooi en afwisselend. Mooie beukenbossen, heuvelruggen en heidevelden. Opvallend zijn Tversted-plantage, de heuvels van Dollerup bakker, Rebildbakker, Tolne bakker en erg mooi zijn Vrads Sande, Randbøl Hede, het veen- en moersgebied Pebermosen en het Vejle Å-dal. Na iedere bocht een ander landschap. Dat maakt een fietstocht zo boeiend.

Share this page