Odense

Nationale fietsroute nr. 6: Esbjerg-Kopenhagen

Dwars door de Deense landbouwgebieden gaat de route van Esbjerg ongeveer rechtstreeks naar Kopenhagen. Glooiende akkers en weilanden, stukjes bos, mooie boerderijen en zo hier en daar een kasteel. Landbouw is belangrijk in Denemarken. De vruchtbare grond van Funen en Seeland bieden een sterk wisselend landschap.

Man by the sea

Nationale route 6, kort en bondig

De route heeft een lengte van 325 kilometer. Maar 7 procent gaat over grindpaden, de rest is geasfalteerd. Vanwege de overwegend westenwind fietsen de meeste fietsvakantievierders van Esbjerg richting Kopenhagen, al kan dat vanzelfsprekend ook omgekeerd. De route is tamelijk 'plat'. Alleen in het midden van Seeland is de route licht glooiend. De provinciekaarten Ringkøbing Amt, Vejle Amt, Fyns Amt, Vestsjællands Amt, Roskilde Amt en Kopenhagen bestrijken de Nationale Route 6.

Ny Carlsberg Glyptotek

Bezienswaardigheden

De steden Kolding, Odense, Slagelse en Roskilde liggen aan route 6. Deze steden moeten beslist even nader bekeken worden. Kolding heeft bijvoorbeeld het gerestaureerde Koldinghus, waar oud en modern harmonieus te zamen gaan. Een ander opmerkelijk museum in Kolding is Trapholt. En alles kun je gewoon gekleed in de korte fietsbroek-met-zeem bezoeken.

In Odense staat het H.C. Andersen Museum. Dit museum biedt de spannende wereld van een sprookjesschrijver, die in 1805 werd geboren.
Vertellingen als 'De Kleine Zeemeermin', 'Het Lelijke Jonge Eendje' en heel veel andere verhalen zijn nog steeds actueel. Een net zo grote attractie als Legoland en Tivoli. Interessant voor kinderen zijn ook het spoorwegmuseum, Odense Zoo en de openluchtvoorstellingen van de sprookjes van Andersen, die gegeven worden in Den Fynske Landsby. Voor de kunstliefhebbers zijn het Odense Kunstmuseum en Brandts Klædefabrik in Odense de moeite van een bezoekje waard.

De trotse en stoere Vikingen kom je overal op deze route tegen. Bij Slagelse op Seeland is het Museet Trelleborg. Vooral 's zomers zijn hier 'vikingen-activiteiten' voor jong en oud.
In Roskilde is het beroemde Vikingeskibsmuseum, waar 5 vikingschepen te zien zijn, die in de periode van 1962 tot 1969 uit de Roskilde Fjord zijn gehaald. Het is een levend museum, waar veel interessants te zien is.

In Kopenhagen is het scala van mogelijkheden onuitputtelijk. Natuurlijk zijn Tivoli, Nyhavn, Rosenborg Slot, Rundetårn, Amalieborg en de grachten heel populaire attracties. Verder zijn er mooie musea zoals Ny Carlsberg Glyptoteket, Thorvaldsens Museum, Nationaalmuseet en het nationale kunstmuseum.

Bekijk alle 11 Nationale Fietsroutes
Lees meer over Fietsen in Denemarken 

Share this page