Kasteel Kronborg

Nationale fietsroute nr. 9: Helsingør-Rødby

De havenstad Helsingør ligt aan de smalle Øresund, het smalle water tussen Denemarken en Zweden.  heeft mooie gebouwen uit de renaissance. Bijvoorbeeld het slot Kronborg, dat een paar jaar geleden door de Unesco op de lijst van wereldmonumenten is gezet. Kronborg Slot is echter maar één van de culturele parels langs de Nationale route 9. De eerste helft van de route is bezaaid met bezienswaardigheden, in het tweede zijn veel interessante kastelen en landgoederen en een mooie natuur te bewonderen.

Kronborg

Nationale route 9, kort en bondig

De route is 250 km lang en is vlak. Het grootste deel van de rijweg bestaat uit asfalt. Slechts 8 procent van de route is grind; dit ligt voornamelijk in het laatste stuk op Lolland (Holebystien).

Er zijn goede treinverbindingen van en naar Helsingør en Rødby. Bij het fietsen van deze route kan gebruik worden gemaakt van de provinciekaarten Frederiksborg Amt, Københavns Amt en Storstrøms Amt.

Bike snake

Noord-Seeland-Kopenhagen

Vanaf Helsingør langs de kust naar Kopenhagen. Op het stalen ros kom je door het mondaine Noord-Seeland met mooie villa's. Er is in dit gebied langs de Strandvejen vaak genoeg aanleiding om even af te stappen. Natuurlijk bij het wereldberoemde kunstmuseum Louisiana met steeds wisselende exposities. Bij Rundsted is het Karen Blixen Museet.

Vervolgens kom je langs Dyrehaven, een groot bosgebied, dat eens tot het privé-jachtterrein van de Deense koningen hoorde. Op dit grote terrein staat het jachtslot Ermitagen. Het is in dit gebied druk met fietsers, paardrijders, joggers en wandelaars. In Bakken, het oudste amusementspark ter wereld, vliegt de tijd.

Bij Hellerup lonkt Experimentariet, een modern expositiecentrum, waar natuurwetenschappelijke fenomenen proeven doen. Kopenhagen komt inmiddels dichterbij. Je kunt door de stad fietsen, maar ook eromheen rijden. Dwars door het centrum is heel erg de moeite waard, temeer daar Kopenhagen goede fietspaden heeft en in de stad rekening wordt gehouden met de fietsers.

Share this page