Nieuwsbrief voor de Pers editie juli-augustus 2013

Lees hier de juli - augustus editie van de Nieuwsbrief voor de Pers
maandag, juli 1, 2013

Inhoud

ACTIEF & GEZOND
Online aanlegplaats reserveren in Deense jachthavens

ETEN & DRINKEN
Smørrebrød Kampioenschappen tijdens Copenhagen Cooking

FESTIVALS & EVENEMENTEN
Kersenfestival in Kerteminde
Copenhagen Jazz Festival wordt weer swingend
Kulturhavn: Gratis cultuur in haven Kopenhagen

KIND & GEZIN
Nieuw theaterpark: H.C. Andersen Wereld
Nieuwe attractie Djurs Sommerland wekt opzien
Segways met ridderthema bij Kasteel Egeskov

KUNST & CULTUUR
Museum Louisiana weer op de literaire toer
Glyptotek toont meesterwerken van Degas
Nieuw Deens Scheepvaartmuseum later open

NATUUR & MILIEU
Stadskaart 'GoGreen' Kopenhagen: delen, ruilen, lenen en meer
Promenade voor gehandicapten bij Deense krijtrotsen

VIKINGJAAR 2013
Replica Vikingschip op expeditie rond Seeland
Varen als een Viking op de Roskilde Fjord

VERVOER & VERBLIJF
‘Limfjordsbussen’ vaart weer

NOOT VOOR DE REDACTIE

 

ALGEMEEN

Online aanlegplaats reserveren in Deense jachthavens
In vijfentwintig Deense jachthavens is het vanaf heden voor watersportliefhebbers mogelijk een aanlegplaats online tegen betaling te reserveren bij de Vereniging van Jachthavens in Denemarken. Dit kan via www.marinabooking.dk in zowel Engels, Duits als Deens. De nieuwe service is vooral belangrijk voor gezinnen met kinderen en voor ouderen die minder goed ter been zijn. Op deze manier kan men zich van tevoren verzekeren van een plek die ook met kinderwagen of rollator goed bereikbaar is en/of dichtbij een speelplaats of een badruimte ligt.
Op de plattegrond van de gewenste haven kan via de site worden aangegeven waar men bij voorkeur een ligplaats wil. Als deze beschikbaar is en de klant met zijn bankpas of creditcard heeft betaald, dan is men verzekerd van een goede plek, ook bij late aankomst.
Op de site zijn de namen te vinden van vijfentwintig jachthavens die in Denemarken meedoen. Het is een voorlopige lijst. De verwachting is dat het aantal in de komende maanden wordt uitgebreid.
Meer informatie: Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby, T +45 4345 4360, www.marinabooking.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl

ETEN & DRINKEN

Smørrebrød Kampioenschappen tijdens Copenhagen Cooking
De binnenstad van Kopenhagen wordt binnenkort weer tijdelijk een groot restaurant, tijdens het evenement Copenhagen Cooking, dat van 23 augustus t/m 1 september plaatsvindt. De Deense hoofdstad heeft vooral de laatste jaren grote faam opgebouwd door de opvallende prestaties van Deense koks en restaurants. Het Kopenhaagse restaurant noma (afkorting voor Nordisk Mad, Noord-Europees eten) is volgens culinaire experts drie jaar op rij het beste restaurant ter wereld geweest. Er is geen stad in Scandinavië die restaurants met zoveel Michelinsterren (15) heeft als Kopenhagen. En de vraag naar producten uit de Noord-Europese keuken is ongekend groot.
Tijdens Copenhagen Cooking pakken tal van restaurants in de stad groot uit, geven proeverijen en demonstraties en bieden feestelijke menu’s aan. Er wordt op het evenement ook gestreden om het kampioenschap smørrebrød maken - de typisch Deense ‘open sandwich’. Tal van restaurants met Michelinsterren bieden gerechten aan tegen lagere prijzen dan gewoonlijk.
Meer informatie: Wonderful Copenhagen, Nørregade 7b, DK-1165 Kopenhagen K, T +45 3325 7400, www.copenhagencooking.com. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen en www.visitdenmark.nl/gastronomie

FESTIVALS & EVENEMENTEN

Kersenfestival in Kerteminde
In het Deense stadje Kerteminde, aan de oostkust van het eiland Funen, wordt van vrijdag 19 t/m zondag 21 juli weer het Kersenfestival gehouden, een evenement waarbij de smakelijke vrucht die in deze regio met succes wordt gekweekt centraal staat. Tijdens het festijn zijn er zeer uiteenlopende activiteiten. Het gaat daarbij vooral om proeverijen, muziek en kunst.
Een van de hoogtepunten is de romantische kersenbruiloft, die op zaterdag 20 juli om 14.00 uur kan worden bijgewoond op Torvet, het centrale marktplein van Kerteminde. Ook wordt door de ‘kersenkoningin’ een ‘kersenminister’ gekozen, die vervolgens een jaar als een soort ambassadeur voor het evenement optreedt. Tijdens het evenement is er in Kerteminde een delicatessenmarkt waar (uiteraard) kersen en daaraan gerelateerde producten te koop zijn - vooral gebak. Op een podium op het marktplein zijn optredens van bands en zanggroepen. Er zijn verder onder meer kunstexposities en stadsrondleidingen.
Tijdens het kersenfeest biedt de plaatselijke VVV aantrekkelijke verblijfsarrangementen aan.
Meer informatie: Kerteminde Tourist Office, Hans Schacksvej 5, DK-5300 Kerteminde, T +45 6532 1121, E-mail turist@visitkerteminde.dk en www.visitkerteminde.dk en www.kirsebaerfestival.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl

Copenhagen Jazz Festival wordt weer swingend
Het jaarlijkse festival Copenhagen Jazz (van 5 t/m 14 juli) belooft weer een swingend festijn te worden. Het evenement zal opnieuw onderstrepen dat de Deense hoofdstad nog steeds een grote naam heeft op het terrein van jazz. Musici, zangers en zangeressen van naam uit alle delen van de wereld komen weer naar de Deense hoofdstad om op te treden. Onder hen zijn de Amerikaanse zangeressen Dianne Reeves en Cassandra Wilson, de Amerikaanse gitarist Mike Stern en het Amerikaanse Scott Colley Quintet met de Deense jazzsaxofonist Benjamin Koppel.
Het muziekfeest vindt plaats in jazzclubs, concertzalen, hallen en restaurants, maar voor een belangrijk deel ook in de openlucht - in straten en op pleinen. En dat laatste geeft aan het zomerse Deense muziekevenement altijd een heel bijzonder karakter.
Informatie: Copenhagen Jazz Festival, Sankt Peders Stræde 28 C, 2, DK-1453 Kopenhagen K www.jazz.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Kulturhavn: Gratis cultuur in haven Kopenhagen
Van vrijdag 2 t/m zondag 4 augustus kan men weer volop genieten van onder andere muziek, theater, kunst, dans en sportieve evenementen in de Kopenhaagse haven tijdens het jaarlijks terugkerende Culturele Haven Festival. Het zomers evenement is voor iedereen gratis toegankelijk met ook dit jaar weer een spetterend programma. Het feest staat ook wel bekend als Kulturhavn en zal gedurende haar dertiende editie een ware vloot van oude houten zeilschepen laten pronken aan de Admiral Kaj.
Meer informatie: Kulturhavn, Nyropsgade 1-III, DK-1602 Kopenhagen V, T +45 3366 3850, info@kulturhavn.dk en www.kulturhavn.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

KIND & GEZIN

Nieuw theaterpark: H.C. Andersen Wereld
Nabij het plaatsje Præstø in het oosten van het Deense eiland Seeland opent 1 juli aanstaande H.C. Andersens Verden (de Wereld van H.C. Andersen), een theaterpark waar sprookjes van de bekende schrijver ‘als levende vertellingen’ kunnen worden beleefd. In het park, ten dele een particulier initiatief, worden in elk geval de hele maand juli enkele bekende sprookjes van Andersen door kinderen en theatergroepen opgevoerd.
Het park is in juli open van dinsdag t/m zondag van 10-15 uur. Om 11 uur kunnen workshops en theaterimpressies worden gevolgd, om 12 uur is er een voorstelling van het Lelijke Eendje en om 14 uur is er een voorstelling van De Tondeldoos. De spelers dragen fraaie kostuums. De Deense taal is voor de beleving van dit bijzondere theater geen belemmering voor buitenlandse gasten, zo is uit proefvoorstellingen duidelijk gebleken.
In het park kunnen bezoekers kennismaken met de wereld van Tommelise (Duimelijntje), een van de populaire sprookjes van Andersen, rondlopen temidden van twee meter hoge bloemen en picknicken na het halen van een drankje of een hapje. Kinderen kunnen er spelen, dieren aaien en knutselen. In de buurt van het nieuwe centrum zijn tevens goede restaurants, hotelletjes en campings aanwezig.
Kaartjes zijn te koop bij de ingang en via www.teaterbilletten.dk
Meer informatie: H.C. Andersens Verden, Skovhusevej 26, DK-4720 Præstø, T +45 6168 1678, E-mail tabibovin@gmail.com en www.hcandersensverden.dk of Østdansk Turisme, Banegårdspladsen 2,I, DK-4700 Næstved, T +45 5486 1348, www.visiteastdenmark.com. Zie ook www.visitdenmark.nl.

Nieuwe attractie Djurs Sommerland wekt opzien
De nieuwe spectaculaire achtbaan van het attractiepark Djurs Sommerland in het oosten van Jutland wekt opzien in binnen- en buitenland. Tal van deskundigen uit de hele wereld zijn al naar de baan komen kijken en de bezoekers van het park - bij Nimtofte in de aantrekkelijke regio Djursland - zijn onverdeeld razend enthousiast. Het familiepark trekt jaarlijks meer dan 620.000 bezoekers. Ook Nederlanders weten in toenemende mate de weg naar het in 1981 geopende Djurs Sommerland te vinden.
Juvelen (het Juweel), zoals de nieuwe aanwinst heet, is een zogeheten tweetrapsbaan, waarin de bezoekers tweemaal een vliegende start beleven. Er wordt ook tweemaal een snelheid van 85 km/u bereikt. De wagentjes van het treintje rijden op een zeer bochtig circuit en scheren laag over het terrein met rotsformaties en bomen, waarop ook een meer dan 10 meter hoge piramide staat. Het idee is dat de inzittenden op jacht zijn naar een gestolen juweel in de jungle (vandaar ook de naam van de attractie).
Deze langste achtbaan van Denemarken (ruim 1 kilometer) heeft een geheel nieuwe techniek en wagentjes die nog niet eerder te zien zijn geweest in een Europees attractiepark. De nieuwe investering heeft ongeveer 9,4 miljoen euro gekost. Djurs Sommerland is een van de grootste familieparken van Denemarken. Het heeft ook een groot waterpark (‘Vandland’) met bijzondere attracties.
Meer informatie: Djurs Sommerland A/S, Randersvej 17, DK-8581 Nimtofte, T +45 8639 8400, E-mail info@djurssommerland.dk en www.djurssommerland.dk. Zie ook  www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk

Segways met ridderthema bij Kasteel Egeskov
Het populaire kasteel Egeskov op het Deense eiland Funen beschikt nu op haar terrein over een baan waarop gereden kan worden op Segways - eenpersoons elektrisch voortgedreven ‘zelfbalancerende’ voertuigjes op twee wielen. Als de berijder voorover leunt rijdt de Segway vooruit, als hij of zij achterover leunt gaat het voertuig achteruit of stopt. De Segwayrijders moeten op de ongeveer 1.000 m² grote baan van Egeskov Slot allerlei kleine hindernissen overwinnen om het eindpunt van de route te halen. Slaagt men, dan wordt de berijder uitgeroepen tot ridder van Egeskov.
De tocht per Segway kost 70 DKK (€ 9,50) in het hoogseizoen en 50 DKK (€ 6,70) in het laagseizoen. Vooraf krijgt men instructies, die zijn inbegrepen in de prijs.
Egeskov, dat in het plaatsje Kværndrup in het midden van het sprookjeseiland ligt, is een zogeheten waterburcht, gebouwd op eikenhouten palen die in het water staan. Het kasteel is mede bekend geworden door zijn fraaie park en tuinen, in 2012 beloond met de European Garden Award. Het heeft ook een populair doolhof. Bij het kasteel is een museum met onder andere klassieke auto’s, motorfietsen en vliegtuigen. In en om het kasteel worden met enige regelmaat concerten gegeven.
Meer informatie: Egeskov Slot, Egeskov Gade 18, DK-5772 Kværndrup, T +45 6227 1016, info@egeskov.dk en www.egeskov.dk Zie ook www.visitdenmark.nl

KUNST & CULTUUR

Museum Louisiana weer op de literaire toer
Het bekende Deense museum voor Moderne Kunst Louisiana in Humlebæk aan de Sont maakt zich weer op voor het jaarlijkse Literaire Festival, dat ditmaal plaatsvindt van 22 t/m 25 augustus. Tijdens het evenement treedt een aantal bekende schrijvers uit binnen- en buitenland op. Onder hen is de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke en de Noorse auteur Karl Ove Knausgård. Handke zal tijdens het festival door Knausgård worden geïnterviewd.
Andere auteurs die in Humlebæk optreden zijn de Britse schrijver Zadie Smith, zijn Noorse collega Per Petterson, de Ierse dichter Nick Laird, de Italiaanse auteur Antonio Pennaccchi (van het bekende boek Het Mussolinikanaal), de Zweedse successchrijver Fredrik Sjöberg en diens Algerijnse collega Waciny Laredj.
In totaal kunnen bezoekers van Museum Louisiana veertig nog actief zijnde schrijvers ontmoeten. De auteurs houden lezingen, geven interviews, nemen deel aan discussiegroepen en lezen voor uit eigen werk - op podia die zowel binnen als buiten (in de beeldentuin aan de Sont) staan opgesteld. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het museum dit literaire feest organiseert.
Meer informatie: Louisiana, Museum for Moderne Kunst, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, T +45 4919 0719, www.louisiana.dk en www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Glyptotek toont meesterwerken van Degas
Deze zomer zet het museum Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen, een van de belangrijkste expositieruimten van kunst in Denemarken, de meesterwerken van de Franse schilder Edgar Degas (1834-1917) in de schijnwerpers. De tentoonstelling ‘Degas' Metode’ concentreert zich op de intensieve manier van werken van deze Franse meester en zijn complexe relatie met het impressionisme - de kunstbeweging waarmee Degas was verbonden, maar waartegen hij zich ook krachtig afzette.
De bijzondere expositie is opgebouwd uit de permanente Degas-collectie die in het bezit is van de Glyptotek, aangevuld met een aantal schitterende werken die worden geleend van beroemde verzamelingen uit de hele wereld. In totaal zijn in Kopenhagen 160 werken van Degas te bewonderen. De expositie duurt van 7 juni tot en met 1 september.
Meer informatie: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, DK-1556 Kopenhagen V, T +45 3341 8141, info@glyptoteket.dk en www.glyptoteket.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Nieuw Deens Scheepvaartmuseum later open
De opening van het nieuwe Deense nationale Scheepvaartmuseum in Helsingør, die op 29 juni had moeten plaatsvinden, is uitgesteld - waarschijnlijk tot het vroege najaar. Oorzaak van deze vertraging is onder andere het zware noodweer op 31 mei jongstleden. Als gevolg hiervan zijn grote hoeveelheden modderwater in de technische ruimten en de expositielokalen van het nieuwe museum terechtgekomen. Het opruim- en herstelwerk zal geruime tijd in beslag nemen, mede doordat een deel van de te vervangen elektronische apparatuur uit het buitenland moet komen.
Het nieuwe museum is voor een belangrijk deel ondergronds gebouwd rondom het voormalige Droogdok 1 in de haven van Helsingør. Het gebouw is ontworpen door de Deense Bjarke Ingels Group (BIG). De exposities zijn ontworpen en worden ingericht door het Nederlandse architectenbureau Kossmann.dejong.
Meer informatie: Maritim Museums Byg Aps T +45 3333 0049, www.maritimemuseum.dk en www.visitdenmark.nl

NATUUR & MILIEU

Stadskaart 'groen' Kopenhagen: delen, ruilen, lenen en meer
Er is in Kopenhagen een nieuwe stadskaart verschenen die de weg wijst naar talloze ‘groene’ mogelijkheden die de Deense hoofdstad kent. Op de plattegrond, die in een eerste oplage van 40.000 exemplaren is gedrukt, staan 240 cafés, restaurants, boetiekjes, hotels en andere bedrijven die serieus rekening houden met het milieu en daarvoor vaak inspirerende oplossingen aandragen. Dat zijn er 65 meer dan in de vorige uitgave, die uit 2011 stamt. Op de kaart staan bijvoorbeeld winkels die het ‘vergeten’ graanproduct spelt verkopen, een bedrijf dat speelgoed uitleent, boetiekjes waar jurken kunnen worden geruild en adressen waar tramsportfietsen kunnen worden geleend.
Alle ‘groene’ informatie is het werk van de jonge organisatie GoGreenCopenhagen. Voor mensen die niet van papieren informatie houden bestaat de mogelijkheid te zoeken via de website www.gogreencopenhagen.dk en via Facebook. Er is ook een App die kan worden gedownload via Google Play (zoek: GoGreen). Via deze App kan worden gekozen voor Kopenhagen of Aarhus, waar ook een dergelijk initiatief is begonnen. De papieren kaart is te krijgen bij ‘groene’ bedrijfjes en cafés, bij filialen van de keten Matas en bij de VVV-post in het Kopenhaagse Centraal Station.
De nieuwe kaart laat volgens GoGreenCopenhagen duidelijk de nieuwe trend van delen, ruilen en lenen zien die in de Deense hoofdstad steeds meer terrein wint. Een van de partners in GoGreenCopenhagen, Line Bram Pedersen, zegt dat het in de stad wemelt van de initiatieven en bedrijfjes die erop uit zijn om goederen uit te lenen in plaats van te verhandelen en te verbruiken. "De mensen beginnen moe te worden van de stroom van overvloeden in de samenleving en daarbij zijn er twee zaken die de tendens beïnvloeden. Dat zijn de huidige economische situatie - we denken meer na over waar we ons geld aan besteden als we er minder van hebben - en vooral de wens om elkaar te helpen, om het milieu te beschermen, om samen een doel na te streven."
Meer informatie: www.gogreencopenhagen.dk of Line Bram Pedersen, T +45 3034 2096, www.visitdenmark.nl/kopenhagen

Promenade voor gehandicapten bij Deense krijtrotsen
Bij de beroemde krijtrotsen van het Oostzee-eiland Møn is onlangs een verhoogde houten promenade met hekken van ongeveer 300 meter lengte geopend, bedoeld om mensen met een handicap het mogelijk te maken om dichtbij de rotsen te komen en te genieten van de natuur en het uitzicht over de zee. De promenade is daarmee zeer geschikt voor het gebruik van rolstoelen. De nieuwe voorziening is mogelijk gemaakt door het GeoCenter Møns Klint, Naturstyrelsen (te vergelijken met Natuurmonumenten), de Gehandicaptenraad van de gemeente Vordingborg en diverse particuliere fondsen.
Het speciale pad begint bij de gehandicaptenparkeerplaats bij het GeoCenter en loopt tot vlakbij de uitkijkplek Freuchens Pynt.
De krijtrotsen van het eiland Møn (Møns Klint) behoren tot een van de grote natuurbezienswaardigheden van Denemarken. Ze strekken zich uit over een lengte van ruim zes kilometer en rijzen tot ruim 120 meter loodrecht uit de zee op.
Meer informatie: Østdansk Turisme, Banegårdspladsen 2-I, DK-4700 Næstved, T +45 5486 1348, info@oplevdanmark.mi en www.visiteastdenmark.com. Zie ook www.visitdenmark.nl

VIKINGJAAR 2013

Replica Vikingschip op expeditie rond Seeland
Het 30 meter lange Deense Vikingschip Havhingsten fra Glendalough (de Zeehengst van Glendalough), een nauwkeurige replica van een soortgelijk vaartuig dat rond 1042 werd gebouwd in Ierland, maakt in juli een expeditie rond een deel van het Deense eiland Seeland. Vanaf het vasteland is het schip, dat is nagebouwd in het Vikingschepenmuseum in Roskilde, voor belangstellenden te volgen. De ‘Zeehengst’, die in 2007 van Denemarken naar Ierland voer en een jaar later de terugtocht maakte, zal tijdens de reis bij Seeland 60 bemanningsleden tellen.
De expeditie van de ‘Zeehengst’ begint in de haven van het Vikingschepenmuseum in Roskilde op zondag 21 juli om 11.00 uur na een groot feest rondom de museumhaven de dag ervoor. Het Vikingschip zal samen met een vloot van schepen uit de Vikingtijd en de Middeleeuwen deel uitmaken van een varend cultuurhistorisch festival met evenementen en workshops, dat in de tweede helft van juli verscheidene plaatsen op Seeland aandoet.
De expeditie moet het roerige leven in en rondom de havens uit de Vikingtijd en Middeleeuwen doen herleven, toen daar druk werd gehandeld, gefeest en zendingsarbeid werd verricht.
Volgens de plannen moet het Vikingschip van 22-24 juli in Orø liggen (een eilandje in de Isefjord), op 24-25 juli in Rørvig, van 27-29 juli in Kalundborg en van 30-31 juli in Korsør. Begin augustus gaat de expeditie verder in de richting van Kopenhagen, waar het schip op 10 augustus wordt verwacht en een grootse ontvangst wordt voorbereid. De Zeehengst van Glendalough zal in de Deense hoofdstad van 10 t/m 15 augustus aan de kade bij Nordre Tolbod liggen, waar gasten welkom zijn. Vervolgens zal het schip op 17 en 18 augustus worden gebruikt voor een grootse Vikingmarkt in het kader van de internationale expositie over de Vikingen in het Kopenhaagse Nationalmuseum. Daarna gaat de reis terug naar de thuishaven in Roskilde, waar 24 en 25 augustus het festival ‘Vuur, Water en Vikingen’ staat gepland.
Meer informatie: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, DK-4000 Roskilde, T +45 46 300 200, museum@vikingeskibsmuseet.dk en www.vikingeskibsmuseet.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl/vikingen

Varen als een Viking op de Roskilde Fjord
In Roskilde, ten westen van Kopenhagen op het eiland Seeland, kunnen liefhebbers t/m 30 september varen als een Viking op de nabijgelegen Roskilde Fjord. Meerdere keren per dag vertrekt er een replica van een Vikingschip (of een ander traditioneel bootje) bij het Vikingschepenmuseum voor een tocht van ongeveer 50 minuten. Daarbij zijn de gasten in principe de schippers - zij moeten roeien, het zeil opzetten en het roer bedienen - wel allemaal na een instructie vooraf en tijdens de tocht onder supervisie van een instructeur. Kinderen onder de 4 jaar kunnen niet mee. Er is een beperkt aantal zitplaatsen voor kinderen van 4-14 jaar en voor mensen die niet in staat zijn te roeien. Kinderen onder de 14 jaar moeten altijd worden vergezeld door een volwassene. Een tocht kost 80 DKK (€ 10,75) per persoon, plus de prijs van een toegangskaartje voor het museum (€ 16,50 - kinderen t/m 17 jaar gratis).
Voor groepen worden er op verzoek ook zeiltochten georganiseerd. Deze tochten duren minimaal 2 uur. Er zijn ook combitochten mogelijk waarbij één uur instructie wordt gegeven.
Het Vikingschepenmuseum toont een aantal originele Vikingschepen die zijn opgegraven uit de Roskilde Fjord. Op de werf van het museum worden replica’s gebouwd. Sommige ervan hebben de oversteek naar Ierland (en terug) gemaakt. Op het museumeiland zijn een restaurant (Snekken) en een café gevestigd. In het restaurant worden gerechten geserveerd volgens de nieuwe Noord-Europese keuken, die in korte tijd wereldfaam heeft gekregen.
Meer informatie: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, DK-4000 Roskilde, T +45 46 300 200, E-mail museum@vikingeskibsmuseet.dk en www.vikingeskibsmuseet.dk en www.visitroskilde.com. Zie ook www.visitdenmark.nl/vikingen

VERVOER & VERBLIJF

‘Limfjordsbussen’ vaart weer
Van 29 juni tot en met 18 augustus vaart er weer dagelijks met regelmaat een veerboot over de Limfjord in het noorden van Jutland. Het betreft de ‘Limfjordsbussen’, die in de genoemde periode meerdere keren per dag tussen Nykøbing Mors, Fur, Glyngøre en de Sallingsund Færgekro vaart. Het schip, de Bertha-K, vervoert naast passagiers ook fietsen en kinderwagens. De prijzen voor passagiers liggen tussen de 40 en 60 DKK (€ 5,50 - € 8,00) per enkele reis. Voor kinderen is er een gereduceerd tarief. Voor een fiets of een kinderwagen wordt 25 DKK (€ 3,35) gerekend.
De veerverbinding is niet alleen belangrijk voor de lokale bevolking, maar ook voor de vele fietstoeristen die elk jaar het aantrekkelijke gebied van de Limfjord bezoeken.
Het fietstoerisme in het gebied bloeit als nooit tevoren. Het Morsø Turistbureau heeft dit seizoen in verband met de belangstelling bijna vijftig elektrische huurfietsen beschikbaar.
Meer informatie: Limfjordsbussen, Havnen 4, DK-7900 Nykøbing Mors, T +45 9772 0488, mt@visitmors.dk en www.visitmors.dk. Zie ook www.visitdenmark.nl

Share this page

Nieuwsbrief

Download als Word

Koersinformatie

Per 1 januari 2013:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,40 EUR

1 EUR = 7,46 DKK
100 EUR = 746,04 DKK 
 

Noot voor de redactie

Contactpersoon
Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager Nederland, Tel. 071 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Beeldmateriaal
Foto’s, film- en videomateriaal is beschikbaar via de online perskamer of via www.visitdenmark.nl/beeldmateriaal. Lees aub vóór gebruik van beeld de voorwaarden.

Nieuws en inspiratie
Meer nieuws, informatie en inspiratie over reisbestemming Denemarken via de online perskamer: www.visitdenmark.nl/pers

Volg ons ook via Twitter
@VisitDenmarkNL

Over VisitDenmark
VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, promoot het Deense eilandenrijk als vakantie- en zakenreisbestemming. Dit gebeurt via marketingactiviteiten in samenwerking met Deense en internationale partners binnen en buiten de toeristische sector.
Het hoofdkantoor van VisitDenmark is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er marktkantoren in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Verenigde Staten, Japan en China. Tevens worden er B2B activiteiten uitgevoerd op groeimarkten zoals Rusland, Brazilië en Australië.

Beeldmateriaal

Download honderden foto’s en video's direct en in hoge resolutie uit onze beeldbank