Kopenhagen bevestigt status als culinaire ‘hot spot’

VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, heeft samen met de Deense horecabranche verheugd gereageerd op de veertien sterren die dit jaar door de Michelin Gids zijn gegund aan restaurants in Kopenhagen. ’s Werelds beste restaurant Noma kan wederom trots zijn op twee sterren en Kopenhagen heeft met het hoogste aantal sterren in Scandinavië haar positie als culinaire hoofdstad van het noorden versterkt.
donderdag, mei 3, 2012

Vier nieuwe sterren-restaurants en twaalf Bib Gourmands

Kopenhagen beschikt nu over 14 Michelin-sterren, verdeeld over 13 restaurants. De Deense hoofdstad laat hiermee andere Europese steden zoals Amsterdam, Wenen en Hamburg achter zich en telt ook meer Michelin-restaurants dan Rome.
Er zijn vier nieuwe Michelin-restaurants in Kopenhagen. Restaurant Geranium behaalde eindelijk een ster. Rasmus Kofoed werd eerder tijdens de Bocuse d’Or al uitgeroepen tot beste chef-kok ter wereld. Een ander nieuwe Michelin-restaurant is Relæ, met chef Christian Puglisi, voorheen werkzaam bij Noma dat in 2010 en 2011 tot beste restaurant ter wereld werd benoemd. Met Relæ krijgen culinaire liefhebbers nu de gelegenheid om te genieten van betaalbaar Michelin-eten in een omgeving die breekt met de conventionele Michelin restaurants, aangezien Relæ gelegen is in een rustieke kelder in de trendy wijk Nørrebro. Tot slot zijn restaurant Grønbech & Churchill en Den Røde Cottage nu ook Michelin-restaurants.
De Michelin Gids gaat niet alleen over sterren, maar ook over de Bib Gourmand, een prijscategorie voor uitstekende restaurants die meer betaalbaar zijn en een uitzonderlijk goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Twaalf restaurants in Kopenhagen zijn bekroond met een Bib Gourmand.

Ook buiten Kopenhagen culinair genieten

VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, feliciteert alle betrokken restaurants van harte. “Drie sterren betekent dat het restaurant zeker de moeite waard is om naartoe te reizen. In het geval van Noma is het zo dat het restaurant al lang en breed bekend is bij foodies uit de hele wereld, ondanks dat ze geen derde ster hebben gekregen,” zegt internationaal projectchef Maria Haugaard Christensen.
In 2011 weigerde Michelin in te gaan op de uitnodiging van VisitDenmark, in samenwerking met een aantal organisaties en ministeries, om ook de rest van het Deense eilandenrijk te bezoeken. Christensen: “Genieten van eten en locale specialiteiten is onderdeel van een geslaagde vakantie. Een Michelin-ster is een internationale erkenning die helpt om een gebied op de kaart te zetten en meer welvarende bezoekers te trekken. Ook buiten Kopenhagen zijn in Denemarken tal van restaurants die een Michelin-ster verdienen. Henne Kirkeby Kro aan de Deense westkust won onlangs de Nordic Prize 2011, dat getuigt van een hoog culinair niveau in de provincie.”

Copenhagen Cooking festival komt er weer aan

Culinair genieten kan in de Deense hoofdstad Kopenhagen niet alleen bij de restaurants, maar ook tijdens Copenhagen Cooking, dat is uitgegroeid tot het grootste food festival van het noorden.
In 2011 trok het festival, zowel de grote zomereditie eind augustus als de wintereditie in februari tijdens het Wondercool Festival, circa 100.000 bezoekers.
Dit jaar vindt Copenhagen Cooking plaats van 24 augustus tot 2 september, en voor de derde keer in de wintereditie van februari 2013.
Van traditionele gerechten en New Nordic Cuisine tot gastronomische restaurants tegen lage prijzen en boerenmarkten, er is van alles te proberen tijdens het 10-daagse festival in de Deense hoofdstad.
En het is een festival voor iedereen: voor kinderen, voor ‘adults only’ (wijn- en cocktailproeverijen) en voor studenten, die in 2011 de kans kregen om tegen een speciaal laag tarief te eten bij ’s werelds beste restaurant Noma. Dit vond plaats tijdens ‘Taste of Copenhagen’, een van Copenhagen Cookings populaire evenementen waarbij de beste restaurants van de stad speciale menu’s aanbieden voor speciale prijzen. Het succesvolle concept wordt in 2012 herhaald.
Maar het is niet allemaal Nordic dat de klok slaat. De internationale keuken wordt gevierd met een gigantische straatkeuken. ‘Diversity Celebration – Taste the World’ nodigt iedereen uit voor een internationaal culinair straatfeest.

Noot voor de redactie:

Informatie voor consumenten: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.comwww.visitdenmark.nl

Contactpersoon voor de pers: VisitDenmark, Rebecca Lelivelt, Press & PR Manager, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, Tel. +31(0)71 5233337, E-mail: persdenemarken@visitdenmark.com

Online perskamer:
Meer nieuws, beeldmateriaal, informatie en inspiratie over vakantieland Denemarken via: www.visitdenmark.nl/pers

VisitDenmark is de officiële toerismeorganisatie van Denemarken. De organisatie heeft als taak toeristen en zakenreizigers naar Denemarken te trekken door middel van internationale marketingactiviteiten. Dit gebeurt in samenwerking met de toeristische sector en andere centrale spelers, onder meer door het aangaan van partnerschappen.

Share this page

Complete lijst Michelin-restaurants
Noot voor de redactie

Voor publicatie: 

Meer informatie en brochurepakketten over reisbestemming Denemarken bij: VisitDenmark, Postbus 266, NL-2300 AG Leiden, tel. +31 (0)71 5211544 (ma/wo/vr van 09.30-12.00 uur), denemarken@visitdenmark.com,  www.visitdenmark.nl


Koersinformatie

Per 1 januari 2012:

1 DKK = 0,13 EUR
100 DKK = 13,54 EUR

1 EUR = 7,43 DKK
100 EUR = 743,42 DKK